Kategorie
Skocz do zawartości

Jakie są skutki niezłożenia deklaracji w terminie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość grzegorz@euphora.pl
w mojej firmie przeprowadzona jest kontrola podatku pit 4,którego nie uiściłem w tym roku.pomimo zobowiązań.Jakie sankcje moga mnie za to sptkać z tytułu sankcji karno -skarbowych?

akurat nie wiem jakie konkretnie sankcje w przypadku pit4 nakłada US, ale powiem ci, że jest to najbardziej "karany" podatek - ponieważ ty jesteś jedynie płatnikiem trego podatku, zaś podatnikami są twoim pracownicy. I ty nie wywązałeś się z obowiązku z przekazania w imieniu pracowników podatku na konto US czyli tak naprawdę (przepraszam za słowa) okradłeś nie tylko Skarb Państwa ale również pracowników. US nie są za bardzo pobłażliwe w tym przypadku

W myśl przepisów karnych skarbowych- kto wbrew obowiązkowi nie prowadzi ksiąg rachunkowych,KPiR,ewidencji, rejestrów oraz innych do których prowadzenia zobowiązuje ustawa podlega karze grzywny do 240 stawek dziennych i stanowi przestępstwo skarbowe.Więc skoro miałeś listy płac z naliczonymi podatkami i ewidencje zobowiązań z tytuły pod.dochodowego od wynagr.pracowników webec Urzędu Skarbowego to możesz się tłumaczyć trudną sutuacją fianasową w firmie a każde pieniądze w pierwszej kolejności były wydatkowane na utrzymanie i zabezpieczenie działaności i kontunuowaniem produkcji(nie wiem czym firma się zajmuje??) a zaległości podatkowe planowano uregulować z końcem roku w związku ze spodziewanym wzrostem sprzedaży i uzyskaniem środków pienieżnych. Pozdrawiam i powodzenia

Oczywiście z naliczonymi odsetkami do dnia zapłaty.Nawet listę sobie zrób jako że co miesiąc doliczałeś koszty odsetek ( naliczając je np.na dzień 12.12.2007 bo w tym czasie będzie wpływ większej gotówki w firmie) chcąc zaplanować ile środków trzeba zabezpieczyć na niezapłacone ale PILNE!!! zobowiązania.. a co????.... pracownikom miałeś nie wypłacić pensji a do US przelać,albo towaru nie kupić i ludzi na bezrobocie wysłać??? Wtedy to dopiero by PAŃSTWO musiało stracić!!! Wybrałeś obcję najmniej bolesną dla pracowników.Każdy szanujący się pracodawca w ciężkiej sytuacji by tak postąpił. Musisz być bardzo przekonujący dla US jak będą kobiety to mam nadzieję że sobie poradzisz z facetami może być gorzej.. bo my lepiej sobie radzimy z facetami (Panami Urzędnikami) w kontroli bo z babkami jest gorzej nie dają się tak szybko przekonać. TRZYMAJ SIĘ!

Gość Czesław
Zgadzam się z Mirasek. Grozi za to postępowanie karno-skarbowe i osoba ukarana w tym postępowaniu podlega pod w/w kary za przestępstwo skarbowe Srodki karne wymienione są w art 22. Jednakże gdyby nie podatnicy nie byłoby podatków i państwa :):) więc podejście Naczelnika US powinno być zdroworozsądkowe. Należy jednak pamiętać o uzasadnieniu. Można wystąpić o rozłożenie na raty o odroczenie a w końcu co jest bardziej wątpliwe umorzyć. Pozdrawiam

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...