Kategorie
Skocz do zawartości

problem z pitem

Gość pawel
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

pracuje w 2 szkolach poza terenem zamieszkaniana 1 pit mam przychod-7927, koszty uzyskania przychodu-1302,dochod -6670,zaliczka-94, skladka na ubezpieczenie spol-1284, skladka na ubezp zdr -357na 2 pit przychod 12292, koszty-1627, dochod 10664, zaliczka 261, skladka na spol-2117, skladka na zdrow-788wiec z tego wynika jak sie dowiedzialem z Waszej pomocy( serdecznie dziekuje) ze suma moich kosztów wynosi 2929 limit do zezania moge miec 2441,54 tutaj jest różnica na moja niekorzysc 487,46/z tego 92,61 przypada do zwrotu do us/z pit 1-policzono mi ulge 572,54z pit 2- tez policzono mi ulge 572,54w zeznianu ulga liczona jest wg skali tylko raz wiec mam do zwrotu 572,54 plus 92,61 wynik 665,15 ta kwota bedzie do zapłaty oczywiscie w zezaniu mog awyjsc roznive w zł zwiazane z zaokragleniami ,wnisek z tego jest taki ze w jedej z szkół liczono mi niepotrzebnie ulge a przez to dostwałem wiecej kasy miesięcznie.wiec jak rozumiem jak bedzie tylko w jednej szkole liczona ulga to i tak bede mial jakas doplate (mniej wiecej polowe tego co teraz)prosze poradzic co zrobic by nie miec zadnych doplat w przyszlym rokudziekuje

gdyby sutacja z zarobkami byłaby taka sama w roku nastepnym jak teraz to w przypadku gdy z jednej szkoły zgłosisz i nie beda potracac ci ulgi podatkowej twoje rozliczenie wygladałoby w ten sposób ze dopłacałbys tylko ta kwote wynikajaca z nadwyzki kosztów i nic wiecej. niestety tej kwoty z nadwyzki potracanych kosztów nie jestes w stanie uniknac.zgłos w jedej z szkół aby nie potracała ci ulgi w tym roku, wowczas twoja wypłata bedzie szczuplejsza o 48,90 miesiecznie a unikniesz kwoty 586,80 w roaliczaniu roku 2008.pozdrawiam

Aby płatnik podatku miał prawo potrącać Ci ulgę to musi posiadać złożone przez ciebie oswiadczenie Rozdział 7 ustawy o pod.dochod od osób fizycznych art.32 ust.3 pkt 1)do 4) i 5)-mówi ten zakład pracy jest właściwy do stosaowania tego zmniejszenia. Jeżli ani jedna ani druga księgowa nie miały od Ciebie tego oświadczenia nie miały prawa zmniejszać Ci podatku o kwotę zmnijszenia 1/12(572,54 za 2007r)Obowiązek księgowej to prawidłowe obliczenie i pobranie podatku od podatnika oraz wpłacenie we właściwym terminie organom podatkowym Naraziły Cię na szkody. Przeczytaj art 26 i art.26a ordynacji podatkowej (...podatnik nie ponosi odpowiedzialności z tytułu zaniżenia lub nieujawnienia przez płatnika podstawy opodatkowania czynności o których mowa w art.12,13 oraz 18 ....umowa o pracę itd... Warto by zwrócić uwagę Panią księgowym, bo to tylko i wyłącznie z ich winy zaistniała taka sytuacja. Pozdrawiam

musisz zdecydowac sie ktora szkola jest dla ciebie tzw. macierzysta i tylko w tej zlozyc wniosek o ulge. z doswiadczenia wiem ze ksiegowe ze szkol niewiele wiedza stad u ciebie taka sytuacja. najlepiej samemu starac sie panowac nad wszystkim, chociaz to panie dostaje za to pensje.

Gość www.kuba.waszkowiak.com.pl
Jeśli chcesz przekazać 1% swojego podatku za 2007r. organizacji pożytku publicznego, a nie wiesz komu - dowiesz się na www.kuba.waszkowiak.com.pl zakładka "Jak wypełnić zeznanie podatkowe?".

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...