Gość pawel Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 pracuje w 2 szkolach poza terenem zamieszkaniana 1 pit mam przychod-7927, koszty uzyskania przychodu-1302,dochod -6670,zaliczka-94, skladka na ubezpieczenie spol-1284, skladka na ubezp zdr -357na 2 pit przychod 12292, koszty-1627, dochod 10664, zaliczka 261, skladka na spol-2117, skladka na zdrow-788wiec z tego wynika jak sie dowiedzialem z Waszej pomocy( serdecznie dziekuje) ze suma moich kosztów wynosi 2929 limit do zezania moge miec 2441,54 tutaj jest różnica na moja niekorzysc 487,46/z tego 92,61 przypada do zwrotu do us/z pit 1-policzono mi ulge 572,54z pit 2- tez policzono mi ulge 572,54w zeznianu ulga liczona jest wg skali tylko raz wiec mam do zwrotu 572,54 plus 92,61 wynik 665,15 ta kwota bedzie do zapłaty oczywiscie w zezaniu mog awyjsc roznive w zł zwiazane z zaokragleniami ,wnisek z tego jest taki ze w jedej z szkół liczono mi niepotrzebnie ulge a przez to dostwałem wiecej kasy miesięcznie.wiec jak rozumiem jak bedzie tylko w jednej szkole liczona ulga to i tak bede mial jakas doplate (mniej wiecej polowe tego co teraz)prosze poradzic co zrobic by nie miec zadnych doplat w przyszlym rokudziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maja Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 gdyby sutacja z zarobkami byłaby taka sama w roku nastepnym jak teraz to w przypadku gdy z jednej szkoły zgłosisz i nie beda potracac ci ulgi podatkowej twoje rozliczenie wygladałoby w ten sposób ze dopłacałbys tylko ta kwote wynikajaca z nadwyzki kosztów i nic wiecej. niestety tej kwoty z nadwyzki potracanych kosztów nie jestes w stanie uniknac.zgłos w jedej z szkół aby nie potracała ci ulgi w tym roku, wowczas twoja wypłata bedzie szczuplejsza o 48,90 miesiecznie a unikniesz kwoty 586,80 w roaliczaniu roku 2008.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2008 Aby płatnik podatku miał prawo potrącać Ci ulgę to musi posiadać złożone przez ciebie oswiadczenie Rozdział 7 ustawy o pod.dochod od osób fizycznych art.32 ust.3 pkt 1)do 4) i 5)-mówi ten zakład pracy jest właściwy do stosaowania tego zmniejszenia. Jeżli ani jedna ani druga księgowa nie miały od Ciebie tego oświadczenia nie miały prawa zmniejszać Ci podatku o kwotę zmnijszenia 1/12(572,54 za 2007r)Obowiązek księgowej to prawidłowe obliczenie i pobranie podatku od podatnika oraz wpłacenie we właściwym terminie organom podatkowym Naraziły Cię na szkody. Przeczytaj art 26 i art.26a ordynacji podatkowej (...podatnik nie ponosi odpowiedzialności z tytułu zaniżenia lub nieujawnienia przez płatnika podstawy opodatkowania czynności o których mowa w art.12,13 oraz 18 ....umowa o pracę itd... Warto by zwrócić uwagę Panią księgowym, bo to tylko i wyłącznie z ich winy zaistniała taka sytuacja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 musisz zdecydowac sie ktora szkola jest dla ciebie tzw. macierzysta i tylko w tej zlozyc wniosek o ulge. z doswiadczenia wiem ze ksiegowe ze szkol niewiele wiedza stad u ciebie taka sytuacja. najlepiej samemu starac sie panowac nad wszystkim, chociaz to panie dostaje za to pensje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość www.kuba.waszkowiak.com.pl Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2008 Jeśli chcesz przekazać 1% swojego podatku za 2007r. organizacji pożytku publicznego, a nie wiesz komu - dowiesz się na www.kuba.waszkowiak.com.pl zakładka "Jak wypełnić zeznanie podatkowe?". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi