Gość Ania83 Opublikowano 26 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2007 Nasza firma zakupiła kartki świąteczne do wysłania kontrahentom na których znajdyje się wewnątrz logo firmy. Faktura za zakupione kartki zawiera wyszczególnienie kartki + nadruk. Czy zaliczyć to do reklamy, reprezentacji, a może potraktować to jako materiał biurowy? A co z VAT-em? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elka Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 Ja takie kartki zaliczyłam do reprezentacji bez mozliwości odliczenia vat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czyli Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2007 czyli wtedy kwota brutto w koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość księgowa Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 Nie uważa się za koszty uzyskania przychodów:Art. 16 Pdop28) kosztów reprezentacji, w szczególności poniesionych na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów, w tym alkoholowych.Być może możnaby się pokusić o kwalifikację jako koszty reklamy - ale myślę, że to ryzykowne. Celem wysłania kratki świątecznej jest dbanie o dobry wizerunek firmy a nie reklamowanie towarów czy usług. Wydaje się, że mieści się to niestety w pojęciu reprezentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość księgowa Opublikowano 28 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2007 i jeszcze:Źródło: Prawo Przedsiębiorcy Nr 042/2007 z dnia 2007-10-16 Decyzja Dyrektora Izby Skarbowej w Opolu z 23 sierpnia 2007 r. (nr PF-II/41171-0012/07/SK)PytanieCzy można uznać za koszty uzyskania przychodów wydatki związane z zakupem upominków dla kontrahentów (tj. długopisów, piór, portfeli, parasoli, polarów, kubków) opatrzonych logo firmy?.....A zatem, jeżeli wręczane przez spółkę ww. gadżety są opatrzone logo firmy i spełniają wyżej opisane znamiona reklamy, to wydatki poniesione na ich nabycie stanowią koszty uzyskania przychodów, pod warunkiem że zostały poniesione w celu osiągnięcia przychodu lub zachowania albo zabezpieczenia źródła przychodów. Należy przy tym zaznaczyć, iż nie będą wykazywać charakteru reklamowego i nie mogą stanowić kosztu uzyskania przychodu jako wydatki na reprezentację eleganckie i wartościowe upominki wręczane jedynie wybranym kontrahentom. (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delka Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Nie zgadzam się, zresztą nie ja jedna .Cytuję : (...) Krajowa Informacja Podatkowa oraz organy podatkowe (np. Naczelnik Urzędu Skarbowego Łódź-Polesie w postanowieniu z dnia 20 kwietnia 2007 r., nr USII/423/14/2007) wyjaśniają, że oznakowanie prezentu logo firmy nadaje mu charakter reklamowy i w konsekwencji wydatek poniesiony na jego zakup może być zaliczony do kosztów uzyskania przychodów. Wyjaśnienia te odnoszone są do prezentów takich jak koszulki, długopisy, kubki, kalendarze, itp. W katalogu tym wymienia się także kartki świąteczne."A teraz o zwykłych kartach świątecznych (bez logo firmy):"(...)Wysłanie kontrahentom kartek świątecznych nie kwalifikuje się do uznania za działanie związane z reprezentacją ani z reklamą. Jest to raczej przejaw kultywowania zakorzenionej w naszym społeczeństwie tradycji, a trudno mówić, że czynienie zadość zwyczajom jest manifestowaniem wystawności, okazałości czy statusu podmiotu. Utrzymując dobre kontakty z kontrahentami, podatnicy działają na rzecz zachowania źródła przychodów. Reasumując, naszym zdaniem koszty związane z nabyciem i wysłaniem do klientów kartek świątecznych można uznać za koszt uzyskania przychodu.(...) Cytaty pochodzą z renomowanego czasopisma (chyba najstarszego w tej branży na polskim rynku), gdzie komentarze pisze fachowy zespół doradców podatkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wioletta Opublikowano 1 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2007 Ja po prostu kupiłam kartki na poczcie, dostałam Pokwitowanie ... i mam (chyba) problem z głowy. W Książce Przychodów i Rozchodów potraktowałam to jak zakup np. znaczków i VATu nie odliczam. Czy dobrze robię ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 chyba też bym tak zrobiła, tego nikt nie sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pracownik księgowości Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Jak można kupić kartki świąteczna na poczcie? Przecież w ten sposób nic się nie zyskuje. Logo jest obowiązkowym elementem i to nie chodzi tylko o rozliczenie z US, ale o estetykę czy walory marketingowe. My w tym roku zamówiliśmy takie kartki http://www.probitus.pl/kartki-swiateczne-kolekcja-kwadratowe-rysunkowe-swieta-p-255.html . Prezentują się genialnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FishyBem Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Święta już tuż-tuż i warto pomyśleć o jakichś dobrych prezentach np dla dzieci.Z tym zazwyczaj jest problem bo są wybredne (a przynajmniej moje) Na szczęście udało mi się je zadowolić zabawkami ze sklepu który znalazłem tutaj http://krajowy.biz/firma,spritopl. Nie wykosztowałem się aż tak i z pewnością tego roku pomyślę o prezentach od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi