Kategorie
Skocz do zawartości

plan kont w nowo zalozonej sp. z o.o. . Czy 5-tki konieczne jeśli zarząd nie wymaga

Gość pavlo
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc. Do tej pory pracowalem w budzetowce. teraz jestem w nowej sp. z o.o. o charakterze wodociagowo-kanaliz. jestem przyzwyczajony do rozbudowanych czworek jak to w budzetowce. w nowej spolce zarzad ani rada nie wymagali sobie prowadzenia 5. czy jesli odpowiednio rozbuduje 4-ki to nikt mi poznije nie zarzuci ze nie mam piatek? czy moglby ktos wspomoc ewentualnie na maila jakims planem kont? pavlo82krak@interia.pl

ja bardzo prosze o pomoc. jak chcialem się spotkac z ksiegowymi z poblsikich podobnych spolek to nikt nie ma czasu wczesniej niz za 2 tygodnie. jedni wdrozenia inni kotrola inny urlopy. widze Ze duzo ludzi to forum czyta i bardzo prosze o litosc i pomoc. cokolwiek...pozdrawiam.

W budżetówce masz klasyfikacje. Jak chcesz w spółce rozbudowac koszty na 4? Musisz zadac sobie pytanie czy 5 sa potrzebne. Jesli masz kilka miejsc powstawania kosztów to się przydaja. Ja tam lubię piatki - łatwiej robic wszelkie sprawzodania, bez wydłubywania.

mam 4 miejsca powstawani kosztow. -produkcja wody, oczyszczalnie i sieć wodno-kanalizacyjna i ogolnie administracja.chcialem 4 w ten sposob:400-1 amortyzacja produkcji400-2 amortyzacja ocZyszalni400-3 amortyzacja sieci400-4 amortyzjacja administacji401-1 zuzycie materialow i energii produkcja401-2 zuzycie materialow i energii oczyszczAlnie401-3 zuzycie mat. i energii sieci401-4 zuz. mat. i energi administarcja402-1 usł. obce produkcja402-2 usl. obce oczyszczlnieitd itd wg rodzajow kosztow i poszeregowane na 4 dzialy. jeszcze przy tych grupach wypadaloby wyodrebniac NKUP (nie wchodzac w koszt uzysk.przych. do citu)czy wg waszego doswiadczenia tak by moglo byc rozbudowane ? czy gdyby same 4 byly czy mi poznije jakies kontrole cos nie zarzuca? jak to jest u Was jesli ktos ma podobna strukture kosztow?

Po co?? i jak to potem wygrzebywac jak szef zapyta Cię jakie sa ogólne koszty oczyszczalni? Przelecisz wszystkie 4 i bedziesz dodawał?.A tak masz np. 500-1 Oczyszczalnia, 500-2 produkcja wody itp. i analityka z 4. Czemu tak sie upierasz żeby mieć same 4?

dam sobie do programu ksiegowego taka sciezke konta:40?-2 i wyjdzie mi wydruk z kosztami samej oczyszczalni gdzie na koniec bedzie suma ta sama co na 500-1a tak to na 500-1 bede mial worek z roznymi rzeczami. jesli zada mi pytanie ile bylo na oczyszczalni przeznaczone na wynagrodzenia albo ile na oczyszczalni na uslugi to nie bede mu w stanie z ksiag tego powiedziec..... wtedy bedzie własnie grzebanie...a tak wogole to bardzo Ci dziekuja za pomoc i dyskusje Madziola i pozdrawiam w oczekiwaniu na odpowiedz..:)

No skoro chcesz dawac ściezki:)) Ja jestem goracym prekursorem piatek. Co do worka nie, żaden worek - przeciez do 500 tez bedziesz miał analityke min. wynagrodzeń. Ale każdy robi jak lubi. Sprawdź jeszcze co masz zapisane w polityce czy masz RW według 4 czy 5.

Polityke tez własnie ja tworze własne :) . Wiec jesli tam sobie dam ze RW robiony wg 4 to chyba wszystko bedzie oki. Ale chyba jednak zrobie sobie taki "worek" z tych 5 jak wyzej pisalismy i bedzie mozna poziej łatwo uzgadniac czy nie wkradl sie gdzies blad w poszczegolne ksiegowania kosztow. no i poznije mam nadzieje zadna kontrola mi sie nie przyczepi. 5-tki ksieguje sie z 490 i na koniec roku zeruje?Dzieki wielkie.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...