Kategorie
Skocz do zawartości

zakup w Unii

Gość Wioletta
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem ... i nadzieję, że ktoś mi TUTAJ pomoże. Otóż: Mam fakturę z Czech za zakupione narzędzie. Faktura jest wystawiona w euro. Watrość faktury (wg "rubryk"): wartość netto (?) 350 euro, VAT - 0 % (więc i 0 euro), wartość brutto (?) - 350 euro. Jak mam to pokazać w deklaracji VAT7 za październik ? Przecież nie ma takiej pozycji w tej deklaracji jak "Zakup wewnątrzwspólnotowy", ale jest "Sprzedaż wewnątrzwspólnotowa"... Jak mam pokazać w deklaracji ten zakup ? Z góry dziękuję za pomoc, bez której nie dam sobie z tym rady :| ... Pozdrawiam wszystkich Księgowych :)

Sporządz WNT czyli wewnętrzne nabycie towaru w zł.Do potrzeb VAT-u 350euro przeliczamy w/g kursu ogłaszanego przez NBP na dzień wystawienia faktury i liczymy procent vat-u jaki obowiązuje w Polsce na dany towar.W VAT-7 wpisujesz w C poz.9 "wewnątrzwspólnotowe nabycie towarów" i dodajesz w D2 poz 44 i 45 lub 46 i 47.

TED, dziękuję za odpowiedź na mój wpis. Ale mam jeszcze pewien problem. Sprzedałam na 10.000 zł netto, więc 2.200 zł VATu. Kupiłam na 7.000 zł netto("polskie" faktury zakupowe), więc 1.540 zł VATu . Załóżmy, że 350 euro (wspomniana faktura zakupowa) to 1.295 zł, VAT od tej kwoty to 285 zł. I teraz problem: jak to wpisać w deklaracji VAT7 ? Powiem, jak ja to widzę i gorąco proszę o opinię :)blok C, poz. 6, rubryka 28 - 10.000 zł, rubryka 29 - 2.200 złblok C, poz. 9, rubryka 32 - 1.295 zł, rubryka 33 - 285 złblok C, rubryka 40 - 11.295 zł, rubryka 41 - 2.485 złblok D2, rubryka 46 - 8.295 zł tj. "polskie" faktury (7.000 zł) plus "unijna" 1.295 zł)blok D2, rubryka 47 - 2.835 zł tj. VAT z "polskich" faktur (1.540 zł) plus z "unijnej" (1.295 zł)Stąd wyniknie, że muszę wpłacić do Urzędu 350 zł, tzn. różnica rubryki 41 i 47Czy dobrze myślę ? Bardzo proszę o opinię. Pozdrawiam

przedewszystkim musisz przeliczyć nabycia WNT na fakturze wewnętrznej i przeliczyć euro dla pod.VAT w/g średniego kursu z dnia wystawienia fa przez dostawce a dla podatku dochodowego z dnia poprzedniego dane fa wew netto i podatek (taki jak obowiązuje w kraju) wykazujesz w poz.32 i 33 oraz 46 i 47 chyba że jest to zakup śr.trwałych to w poz.44 i 45 i nie zapomnij ze na koniec kwartału musisz sporządzić i wysłać do US informację podsumowującą VAT-UE np.za III kwartał do 25 X za IV kw do 25 I 2008 A z tego co piszesz to musisz wpłacić do US 660 zł POd.należny poz.41 deklaracji 2485,-(2.200 + 285 WNT)pod.naliczony11825,-(1540,- + 285,-WNT fa wewn.) Razem podatek należny 2485,- minus pod.naliczony 1825,- różnica do wpłaty 660,-

MIRASEK, wielkie dzięki. Dziękuję za zwrócenie mi uwagi na ten naliczony VAT - oczywiście, masz rację. To moja pomyłka. tak czułam, że tutaj coś poknociłam, ale zorientowałam się tuż przed samym wysłaniem tego wpisu ... i "poszło" :) Oczywiście, że masz rację - muszę dokonać wpłaty do US. Ale bardzo dziękuję za odpowiedź, bo to znaczy, że chyba dobrze wykonałam ten cały zapis w deklaracji VAT7. A miałam z tym ogromny problem. Bardzo dziękuję wszystkim. Gorąco pozdrawiam.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...