Gość Aga Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Jeśli otrzymałam duplikat zaginionej faktury VAT (z poprzedniego miesiąca) to powinnam robić korektę deklaracji VAT-7 za zeszły miesiąć czy mogę VAT odliczyć w deklaracji za dany miesiąc? (duplikat ma datę wystawienia z października, dotyczy faktury z września) Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Jeżeli fa zaginęła po uprzednim odliczono pod.VAT otrzymany duplikat jest jedynie potwierdzeniem uprawnienia do odliczenia pod.VAT naliczonego,w takiej sytuacji nie trzeba krygować deklaracji VAT, w duplikacie jest wskazana data sprzedaży i data wystawienia zaginionej f-ry. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aga Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 No wlaśnie w poprzednim miesiącu nie odliczono VATu od faktury zaginionej. Pominięto zupełnie tę pozycję. Pytanie czy mogę go odliczyć teraz, w tym miesiącu, wg duplikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Ponieważ nabywca towaru nie otrzymał fa pierwotnej jej duplikat stanowi dla niego pierwotny źródłowy dokument uprawniający do odlicz.VAT Termin jego otrzymania jest inny niż był termin fa pierwotnej.Odliczenia należy wtedy dokonać w miesiącu otrzymania duplikatu lub miesiącu następnym.Art.MONITOR KSIĘGOWEGO NR 15 05.08.2007 -KIEDY ODLICZYĆ VAT Z DUPLIKATU FAKTURY Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Aga Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 No wlaśnie w poprzednim miesiącu nie odliczono VATu od faktury zaginionej. Pominięto zupełnie tę pozycję. Pytanie czy mogę go odliczyć teraz, w tym miesiącu, wg duplikatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Czesław Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Oczywiście że możesz :):) art. 86 ust 10. Większy problem byłby gdyby dokument ten odnalazł się później. Według mnie można go rozliczyć w miesiącu otrzymania. Prawo do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony jest prawem, skoro jest prawem to można ale nie trzeba podatku naliczonego z takich faktur rozliczać. Rozliczenie późniejsze jest oczywiście na niekorzyść podatnika. Jednakże wracając do pytania nie musisz składać korekty deklaracji VAT-7. Po prostu ujmij te fakturę w tym miesiącu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość halina Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 A co mam zrobic. jak otrzymałm duplikat faktury korygujacej zakup po upływie pół roku???? zapłacic teraz vat? czy zrobic korekte od m-ca kwietnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi