Kategorie
Skocz do zawartości

mysle ze mirasek ...

Gość marysia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mysle ze pomyliłas sie w odpowiedzi o opakowaniach zwrotnych trszkę niżej, powołujesz rozp.w którym jest podana nazwa opakowań stanowiacych towar ale w procesie produkcji a nie dziłalności handlowej.inaczej jest ksiegowana butelka w wytwórni wód gdzie jest ona elemetem finalnego towaru-bez buyelkilub puszki nie mozna wprowadzic płynu do obrotu a inaczej ta sama butelka w sklepie gdzie dana butelka jest opakowaniem zwrotnym.wg mnie takie butelki nie sa towarem nie sa tez kosztem sa opakowaniem zwrotnym nie podlegajcym ksiegowaniu dopiero w sytuacji prowadzenia ewidencj opakowan zwrotnych w koncowym okresie rozliczeniowym ksieguje sie to rozliczenie i nie w kolumnie towaru i nie w remamencie.

Ja bym się jednak upierała,(ale nie mówię że nie masz rcji!!- może jakaś mądra głowa się do nas przyłączy)- skoro piszesz że zapłaciłaś za opakowania a przy ich zwrocie masz (zwrot gotówki) to do tego czasu(zwrotu ) są twoją własnością a Ty poniosłaś koszt??? -prawda. Bez tych opakowań nie sprzedasz ani napoju ani innego towaru i w momencie spisu z natury powinnaś wykazac te opakowania bo masz je na stanie. Byc może jestem w błędzie ale nie masz racji że nie są Twoją własnością, skoro zapłaciłaś to są...- to momentu zwrotu.

Opakowania kaucyjne(np;piwo,oranżada)w praktyce klient nabywa towar i uiszcza tzw.kaucje za opakowanie,które jest mu zwracane , w przypadku zwrotu takiego opakowania. Wartość opakowań zwrotnych jest uwzględniana w cenie sprzedawanego towaru, w ramach jego podstawy opodatkowania,a całość jest opodatkowana stawką właściwą dla sprzedawanego towaru. Natomiast zwrot opakowań przez klientów stanowiłby częściowy zwrot towaru,obniżający podstawę opodatkowania.Podatnicy najczęściej dokonują sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i z tego tytułu zobowiązani są do rejestrowania tej sprzedaży w kasie fiskalnej.W tym zakresie jest wiele wątpliwości.Urzędy Skarbowe wskazują że podatnicy powinni wykorzystać możliwość kas fiskalnych pozwalających na obsługę opakowań zwrotnych przy użyciu klawiszy "wydane opakowania" i "przyjęcie opakowań" wówczas wiadomo ile opakowań w okresie rozliczeniowym(miesiącu) zostało zwróconych. Dane z ewidencji w powiązaniu z raportem opakowań zwrotnych zawierającym dane sumaryczne o obrocie z tytułu pobranej kaucji umożliwiają podatnikowi prawidłowe rozliczenie podatku VAT i dochodowego.Obowiązek podatkowy powstaje dopiero kiedy kontrahent nie zwróci opakowań w ustalonym terminie, a jeżeli nie ma umowy lub nie określono terminu , to najpóźniej w terminie 60 dni od wydania opakowań, co pozwala przesunąć moment powstania obowiązku podatkowego.W takim wypadku przepisów nie narusza wystawienie faktury na opakowania w samym momencie sprzedaży TOWARU i ewentualne dokonanie korekty, gdy kontrahent zwróci opakowania. Wartość opakowań może zwiększyćpodstawę opodatkowania towaru, a zwrot opakowań byłby potraktowany jako zwrot części towaru, co sprzedawca powinien udokumentować fakturą korygującą.I RADA !!!(z interpretacji Urzędów Skarbowych,izb skarbowych,wyroków sądów oraz pisma Min.Finas.) Podatnikom rejestrującym sprzedaż w kasie fiskalnej należałoby poradzić aby od razu zakupili kasę pozwalającą na ewidencjonowanie w niej zwrotów opakowań.

no to zrobiłas mi niezły metlik, przejęłam do prowadzenia 3 firmy w roku ubiegłym które były poprzednio prowadzone przez różne biura rachunkowe-profil działalności handel detal- w kazdej z nich opakowania zwrotne nie były nabijane na kase a po stronie kosztów w ciagu roku nie było zadnych ksiegowań, w jednym z biur ksiegowano 31.12.fakture rozliczeniowa opakowan wystawioną przez np zywiec czy pepsi w kosztach 31.12 w vat nastepny miesiac czyli styczeń po stronie przychodu ta sama faktura w powiazaniu a rozliczeniem rocznym opakowań w przychodzie vat w styczniu w remamencie opakowania nie byly ujmowane.sposób ksiegowania który przedstawiłam stosowało renomowane biuro posiadajac wczesniej interpretacje us.tym sposobem ksieguje w pozostałych firmach zaznaczam nikkt nie nabija kasy za opakowania na kase fiskalną.no i teraz mam mętlik,przepraszam ze pisze niebardzo ale skaleczyłam palec.

Sklepikarze prowadzą zeszyt korekt( jeżeli klient zwraca opakowanie i wypłaca mu się zapłaconą kaucje) na koniec okresu rozliczeniowego np:koniec dnia sporządza się protokół kosrygujący paragon (dobowy czy okresowy) o wypłacone kaucje z tyt.opakowań zwrotnych. Jeżeli płacę za opakowania zwrotne to do czasu kiedy ich nie zwrócę (a bardzo czesto bywa tak że klienci nie mają zamiennych opakowań np; butelek) a zapłaciłam za nie, stanowią moją własność. Kiedy rozliczam opakowania z kontrahentem koryguje mi fa do zapłaty za zakup towarów o zwrócone opakowania. Być może źle to robię !!!! po tu jesteśmy aby sobie wyjaśnić i na podstawie własnych doświadczeń, przykładów, interpretacji dojść do ostatecznych wniosków i prowadzić zapisy ksi.ęgowe prawidłowo lub zastosować korekty w miarę możliwości. Pozdrawiam

dostawca koryguje wartosc zapłaty o kwote zwróconych kub nie opakowań ale tylko wartosc do zapłaty, nie wystawia ci faktury wiec tego nie ksieguje,klient płaci za butelke na kase nie nabija kasjer wartosci butelki nie jest ona 'w obrocie kasowym' tylko w pozycj rozliczeń.wiec po stronie przychodu butelka nie jset ksiegowana ,klient przychodzi otrzymuje zwrot za butelke i jest to ujmowane tylko w kasie w rozliczeniach gotówki.tez nie dam reki uciac ze to jest ok. normalnie pustka w głowie trzeba przemyslec, spokojnie

Ja bardzo często szukam w różnych artykułach,czytam interpretacje urzędów skarbowych i róznych(pisałam wyżej)zwłaszcza jezeli nie ma konkretnej podstawy prawnej ,załączam to do dokumentów rozliczeniowych (segregator deklaracji VAT i dochody) w razie kontroli bronię się orzeczeniami i interpretacją w związku z brakiem konkretnych uregulowań prawnych. Ale bardzo cenię sobie rady i sugestie koleżanek po fachu... zawsze można coś przeoczyć zwłaszcza jeżeli trzeba ogarność, kadry,płace, ustawa osoby prawne, fizyczne do tego ZUS i VAT nie wsponę Ochrona środowiska(gospodarka odpadami i wodna,pyły)jestem po kontyroli!!! SAJGON BHPi P.POŻ ale jakoś trzeba sobie radzić _ Uwielbiam tę robotę!!! Sama widzisz jak jesteśmy sobie potrzebne Pozdrawiam Mirasek

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...