Kategorie
Skocz do zawartości

pomozcie

Gość krystyna
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krystyna
Bardzo proszę o pomoc.Nie wiem co mam zrobić.Otóz mam klopoty z rozliczeniem kont naleznosci i zobowiazań za ubiegly rok.A mianowice mam nie rozliczone salda,ktorer podobne zostały rozliczone gotowkowo z wlascicielem,lecz nie napisal on Kp ani Kw i w ksiegowosci sa nie rozliczone.w ubieglym roku ksiegoosc prowadzilo biuro teraz ja jestem zatrudniona i nie wiem co z tym fantem zrobic wedlug wlasciciela wszystkie naleznosci i zobowiazania sa rozliczone.Jak mam to sksiegowac to sa spore kwoty

Uważam, ze dany kontrahent powinien napisać na Twoją firmę stosowne oświadczenie szczegółowo opisując całe zdarzenie i jego przebieg i powinien się czytelnie podpisać. Taki dokument powinien zatwierdzić szef Twojej firmy i na tej podstawie dopiero będziesz mogła zrobić dokument wewnętrzny na podstawie którego zniesisz należności na poczet zobowiązań, czyli odpowiednie księgowania.

Rozumiem, że masz na koncie tego samego kontrahenta należności i zobowiązania?Jeżeli tak, to koniecznie musisz mieć oświadczenie o kompensacie należności i zobowiązań podpisane przez obie strony.Jeżeli szef przyjął kasę za jakieś faktury, których nie wpłacił do banku lub do kasy firmy, to niech opisze fakturę, że gotówkę przyjęto dnia ......... podpisze i rozliczysz to z kontem - rozrachunki z właścicielem na podstawie Polecenia Księgowania.Zaś konto zobowiązań, zadzwoń do firmy i dopytaj o saldo!!!Jeżeli Ty masz na koncie kwotę zobowiązania a kontrahent ma saldo " 0 " poproś o dowody zapłaty!!!

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...