Kategorie
Skocz do zawartości

Czy konto 'Rozliczenie Wynagrodzeń' może wykazywać saldo??

Gość Martyna
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Saldo na koncie " Rozliczenie Wynagrodzeń" świadczy o tym, że nie zostało rozliczone wynagrodzenie z pracownikami - powstała nadpłata lub niedopłata. Niedopłata ma bardzo nieciekwae konsekwencje, gdyż nie pozwala zaliczyć w całości wynagrodzenia w koszty. Ja podczas rozliczania wynagrodzeń składki ZUS księguję na koncie 405-11 (ubezpieczenia społeczne niestanowiące kosztu uzyskania przychodu) które przeksięgowuję na konto 405-1 w momencie zapłaty za ZUS.

• 3 tygodnie później...
Konto "rozlicz.wynagrodzeń" nie powino wykazywać salda,zgadzam się z _ koleżanka-Ja ksieguję listę płac w momencie wypłaty koszty wynagrodzeń brutto405/231 rozrach z pracowniak.z tyt.wynagr. następny zapis - potrącenia z wynagr.231/221-001 ZUS(emer,rent.chorob) 231/221-002 ZUS(skł.Zdrowotna -52) 231/221....US (pod.PIT4) i konto"rozrach z tyt.wynagrodz" wykazuje saldo netto do wypłaty 231/100.. lub 130..(kasa lub bank)tak więc nie powinno wykazywać salda.Zaś ZUS księguję w nastnym miesiącu w momecie zapłaty koszty w części przypadającej na koszt pracodawcy k-to(narzuty na wynagrodz.-ZUS)406/221-001(ZUS-51)406/221-003(ZUS -FP.FGśP 53)i przelewem schodzi mi kwota do zapłaty(51/52/53)wynikająca z delararcji rozliczeniowej ZUS.

Co do wypłaty jubileuszy księguję na k-to pozostałe rozrach.z pracown 240 - wypłata jubileuszy,nadmieniam że przysługują w mojej firmie co pięć lat więc wolne są od składek ZUS, nie łącze ich z rozliczeniem wynagrodz. za prace. Pozdraiam

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...