Gość Martyna Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 Chciałam sie zapytać czy konto "Rozliczenie Wynagrodzeń" może wykazywać saldo?? oraz czy jubilatka jest księgowana na wynagrodzeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2007 raczej nie powinno wykazywać salda, bo ono oznacza że komuś nie wypłacono kasy lub ktoś dostał za dużo albo coś jest źle zaksięgowane. Nagroda jubileuszowa to przecież wynagrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basia1 Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 tak może jak zalegasz z wypłatą jubileusz robię przez Ma rozliczenie wynagrodzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mnm Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 U mnie "rozliczenie wynagrodzeń" zawsze ma saldo WN, a jest to ZUS pracodawcy do rozliczenia w koszty u.p. w następnym miesiącu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 nie wiem jak księgujesz wynagrodzenia ale moim zdaniem składki ZUS od płatnika nie mają nic wspólnego z kontem "rozl. wynagrodzeń". Dekret jest 405/227, a jak u ciebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nika Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Saldo na koncie " Rozliczenie Wynagrodzeń" świadczy o tym, że nie zostało rozliczone wynagrodzenie z pracownikami - powstała nadpłata lub niedopłata. Niedopłata ma bardzo nieciekwae konsekwencje, gdyż nie pozwala zaliczyć w całości wynagrodzenia w koszty. Ja podczas rozliczania wynagrodzeń składki ZUS księguję na koncie 405-11 (ubezpieczenia społeczne niestanowiące kosztu uzyskania przychodu) które przeksięgowuję na konto 405-1 w momencie zapłaty za ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Konto "rozlicz.wynagrodzeń" nie powino wykazywać salda,zgadzam się z _ koleżanka-Ja ksieguję listę płac w momencie wypłaty koszty wynagrodzeń brutto405/231 rozrach z pracowniak.z tyt.wynagr. następny zapis - potrącenia z wynagr.231/221-001 ZUS(emer,rent.chorob) 231/221-002 ZUS(skł.Zdrowotna -52) 231/221....US (pod.PIT4) i konto"rozrach z tyt.wynagrodz" wykazuje saldo netto do wypłaty 231/100.. lub 130..(kasa lub bank)tak więc nie powinno wykazywać salda.Zaś ZUS księguję w nastnym miesiącu w momecie zapłaty koszty w części przypadającej na koszt pracodawcy k-to(narzuty na wynagrodz.-ZUS)406/221-001(ZUS-51)406/221-003(ZUS -FP.FGśP 53)i przelewem schodzi mi kwota do zapłaty(51/52/53)wynikająca z delararcji rozliczeniowej ZUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Co do wypłaty jubileuszy księguję na k-to pozostałe rozrach.z pracown 240 - wypłata jubileuszy,nadmieniam że przysługują w mojej firmie co pięć lat więc wolne są od składek ZUS, nie łącze ich z rozliczeniem wynagrodz. za prace. Pozdraiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi