Admin Księgowość Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Jestem księgową w spółce z o.o. Mam kłopot z księgowaniem wynagrodzeń i składek ZUS. Czy można je ująć w księgach rachunkowych dopiero w momencie zapłaty? Powrót do artykułu: zus[/acronym]-kadry/wynagrodzenia/53846,Jakie-sa-zasady-ewidencjonowania-wynagrodzen-i-skladek-ZUS.html]Jakie są zasady ewidencjonowania wynagrodzeń i składek ZUS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DANUTA Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 JESTEŚMY ZAKŁADEM BUDŻETOWYM.WYNAGRODZENIE ZA DANY MIESIĄC WYPLACAMY OSTATNIEGO DNIA M-CA, NATOMIAST SKŁADKI ZUS PŁACIMY DO 5-GO NASTEPNEGO MIESIĄCA,UWAZAM, ŻE KOSZTEM UZYSKANIA PRZYCHODU SĄ TYLKO PŁACE BRUTTO DANEGO MIESIACA A ZUS, KTÓRY JEST KOSZTEM ZAKŁADU I PŁACONY PRZEZ ZAKŁAD TO KOSZT NASTĘPNEGO / OCZYWISCIE DOTYCZACY TEGO WYNAGRODZENIA/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ania Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 księgowo zus jest kosztem danego miesiąca natomiast podatkowo w danym m-cu nkup zostaje kup w następnym m-cu(podatkowo) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mnm Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Jest tak jak pisze "Danuta". Czyli brutto w koszty w miesiącu wypłaty, natomiast ZUS płacony przez pracodawcę zostawiasz np. na konce "rozliczenie wynagrodzeń" do rozliczenia w k.u.p. w następnym miesiącu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 2 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2007 Wasze komentarze dotyczą tego samego ale Ania pisze jeszcze o kosztach w ujęciu bilansowym a nie tylko podatkowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość basia Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 ja księguję wpierw w rozliczenia m/o kosztów, a później dopiero w dacie zapłaty w koszty operacyjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Musisz przyjąć jakąś zasadę(politykę)rachunkowości i pamiętaj że inaczej nie możesz ich zaksięgować w koszty jak w dacie faktycznego ich poniesenia.Najlepiej listę płac rozksięgować w dniu wypłaty(ostatniego dnia m-ca)w koszty wynagr (brutto)i rozrach.z pracownik.z tyt.wynagrodzeń. następny zapis potrącenia z wynagrodzeń -(ZUS,US-pod.dochod.Zdrowotne i ewent.inne które podleg.potr.z wynagr)rozrach z pracown. oraz zobowiązania wobec ZUS,US. Koszty ZUS w dniu zapłaty tj.05 go następnego m-ca i rozrachunki z ZUS20 dnia rozrachunki z US(PIT4) i k-nto rozrach.z pracow. z tyt.wynagr. i się zbilansuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Danuta Opublikowano 27 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2008 Mam pytanie czy słusznie postąpiłam. Pytanie jest z punktu Wspólnoty mieszkaniewej.W ubiegłym roku Wspólnota robiła remont kotłowni. Sprzedała stare urzadzenia C.O . jako złom i otrzymane z tego tytułu przychody zakfifikowałam jako pożytek, Zapłaciłam podatek od dochodu a peiniadze zostały pezznaczoe na remont kotłowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kasia:)) Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Mam pytanie:w którym miesiacu ująć w kosztach wynagrodzenie za styczeń 2009 oraz składki ZUS i FP od pracowników za styczeń 2009(podatkowa książka przychód rozchód) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 A w jakim miesiącu zostały wypłacone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Beata Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 wypłata za styczen wypłacona w lutym do jakiego miesiąca ując w kosztach oraz składki zus tez do jakiego miesiąca ująć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi