Gość ania Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 30 października wystawiłam fakturę korygującą zmniejszającą. Do odbiorcy faktury dotarła ona w listopadzie i z datą listopadową ja podpisano. Moje pytanie: w jakim miesiącu księguję fakturę korygującą, w miesiącu wystawienia czy w miesiącu odbioru przez kontrahenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krystyna Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 w misiacu wg daty potwierdzenia od kontrahenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nika Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 do dochodu - w momencie wystawienia; do VAT - w momencie potwierdzenia przez kontrahenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Ja uważam że faktura VAT korygująca podlega księgowaniu w miesiącu wystawienia i wykazania kwoty korekty i w przychodach podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym jak i w rejestrach vat.Nabywca uwzględnia korektę w ewidencji i deklaracji vat w miesiącu w którym korektę otrzymał, natomiast sprzedawca uwzględnia korektę w ewidencji i deklaracji vat w rozliczeniu za miesiąc w którym korektę wystawił.(wyrok WSA z 17 sierpnia 2005 rok (sygn.III SA/Wa471/2005)do obniżenia podatku vat należnego sprzedawcy nie jest potrzene potwierdzenie odbioru faktury korygującej.Pozdrawiam MIRASEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nika Opublikowano 17 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 niestety przy każdej kontoli VAT-u sprawdzają czy faktury są potwierdzone i rzucanie im numerami wyroków nic nie daje można się później odwoływać a ostatecznie sądzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi