Kategorie
Skocz do zawartości

faktura korygująca

Gość ania
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

30 października wystawiłam fakturę korygującą zmniejszającą. Do odbiorcy faktury dotarła ona w listopadzie i z datą listopadową ja podpisano. Moje pytanie: w jakim miesiącu księguję fakturę korygującą, w miesiącu wystawienia czy w miesiącu odbioru przez kontrahenta?

Ja uważam że faktura VAT korygująca podlega księgowaniu w miesiącu wystawienia i wykazania kwoty korekty i w przychodach podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym jak i w rejestrach vat.Nabywca uwzględnia korektę w ewidencji i deklaracji vat w miesiącu w którym korektę otrzymał, natomiast sprzedawca uwzględnia korektę w ewidencji i deklaracji vat w rozliczeniu za miesiąc w którym korektę wystawił.(wyrok WSA z 17 sierpnia 2005 rok (sygn.III SA/Wa471/2005)do obniżenia podatku vat należnego sprzedawcy nie jest potrzene potwierdzenie odbioru faktury korygującej.Pozdrawiam MIRASEK

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...