Gość nika Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Witam, rozpoczełam prowadzenie księgowości w KPiR. Fiema jest zarejestrowana od 01.07.07r., do US podano rozpoczecie działalności 29.09.07r. (bo powstał pierwszy przychód). Natomiast w lipcu juz mam faktury kosztowe. Czy księgę zakładam w lipcu czy we wrzesniu?? Help!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 co masz na myśli pytając o założenie księgi ? Wg mnie koszty lipcowe powinnaś wpisać jako pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nika Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 Też tak na początku myślałam, ale przepisy mówią, iż "księgę należy założyć na dzień rozpoczęcia działalności" a to jest data 29 września. Więc co? Zrobię wips do księgi w lipcu, czyli założe księgę jeszcze przed rozpoczęciem działalności?Dzięki za odzew :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2007 A teraz jest listopad i jeszcze nic nie wpisałaś ? Wg mnie jako pierwszy miesiąc wpisujesz wrzesień i na początku tamte wydatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bg Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Kochanie, nie wiem jakto robisz, ale jeżeli firma zarejestrowana jest od 01.07.2007 rozumiem z tą datą masz wpis do ewidencji, to miałaś 2 tygodnie na zgłoszenie do US bez wzgledu na to czy miałaś przychód czy nie.Jak rejestrowałaś w US to nikt nie zwrócił uwagi, że tak późno? Więc skoro firma jest od lipca to koszty wpisujesz już w lipcu. HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nika Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 ...yyy... dostałam dwie różne odpowiedzi... :)! Do "koleżanki": jeszcze nic nie wpisałam, bo dopiero teraz klient mi przyniósł dokumentację. Ale jak na razie dochód nie przekracza kwoty wolnej od podatku, więc nic nie płacę do US a ... księge uzupełniam. I co do wpisów... to myślisz, że księgę otwieram na wrzesień i w tym też m-cu mogę wpisać faktury kosztowe z m-ca lipca? Do "bg": Nie mam NIP-u zgłoszeniowego u siebie, ale jeżeli tak było i US przyjął zgłoszenie we wrześniu i data taka widnieje na NIP-ie jako data rozpoczecia działalności to mimo to otwieram księgę na lipiec i wykazuję stratę na koniec m-ca?Fajnie, że jesteście.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 poczekajmy zatem na trzeci głosteż uważam, że takie forum jest przydatne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bg Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2007 No hej! Jeżeli jest tak jak piszesz, to myślę, że powinnaś się skonsultować z US. Ja byłam kiedyś świadkiem rozmowy urzęnika, który tłumaczył petentowi, który rejestrowł firmę, że dopóki nie zarejestruje firmy w US nie wolno mu wystawiać FV , natomiast może zbierać FV kosztowe, bo wiadomo ,że żeby uzyskać dochód musi ponieść koszty. Skoro twoje FV kosztowe dotyczą miesiąca lipca to w tym miesiacu powinnas je zaksięgowac.Jeżeli możesz dopytaj w skarbówce i napisz co ci powiedzieli. Pozdrowionka!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nika Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 Jeżeli jeszcze tu ktoś zajrzy...Oto czego się dowiedziałam: w US zgłoszony jest termin rozpoczęcia działalności na 29.09. to na ten dzień otwieram księgę, date wpisu mam wrzesniową, date dokumentu lipcową, sierpniową i pod nia wpisuję f-ry kosztowe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koleżanka Opublikowano 15 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2007 a zatem miałam rację, dzięki za inforównież pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jadzia Opublikowano 15 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2009 Witam mąż założył działalnosc na taxi i ,dowiedzielismy sie ze prowadzi sie ja na karcie podatkowej,ja mam pytanko bo chcemy sai to robic, czy mam wpisywac raporty dobowo kazdy dzien czy co miesiac jak to jest z tym wypełnianiem na taxi prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kiwi Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 pytalam w us - dobowo (ps. wg mnie kompletna głupota - roboty tylko dodaja ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi