Kategorie
Skocz do zawartości

księga przychodów i rozchodów

Gość nika
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rozpoczełam prowadzenie księgowości w KPiR. Fiema jest zarejestrowana od 01.07.07r., do US podano rozpoczecie działalności 29.09.07r. (bo powstał pierwszy przychód). Natomiast w lipcu juz mam faktury kosztowe. Czy księgę zakładam w lipcu czy we wrzesniu?? Help!!!

Też tak na początku myślałam, ale przepisy mówią, iż "księgę należy założyć na dzień rozpoczęcia działalności" a to jest data 29 września. Więc co? Zrobię wips do księgi w lipcu, czyli założe księgę jeszcze przed rozpoczęciem działalności?Dzięki za odzew :)

Kochanie, nie wiem jakto robisz, ale jeżeli firma zarejestrowana jest od 01.07.2007 rozumiem z tą datą masz wpis do ewidencji, to miałaś 2 tygodnie na zgłoszenie do US bez wzgledu na to czy miałaś przychód czy nie.Jak rejestrowałaś w US to nikt nie zwrócił uwagi, że tak późno? Więc skoro firma jest od lipca to koszty wpisujesz już w lipcu. HEJ!

...yyy... dostałam dwie różne odpowiedzi... :)! Do "koleżanki": jeszcze nic nie wpisałam, bo dopiero teraz klient mi przyniósł dokumentację. Ale jak na razie dochód nie przekracza kwoty wolnej od podatku, więc nic nie płacę do US a ... księge uzupełniam. I co do wpisów... to myślisz, że księgę otwieram na wrzesień i w tym też m-cu mogę wpisać faktury kosztowe z m-ca lipca? Do "bg": Nie mam NIP-u zgłoszeniowego u siebie, ale jeżeli tak było i US przyjął zgłoszenie we wrześniu i data taka widnieje na NIP-ie jako data rozpoczecia działalności to mimo to otwieram księgę na lipiec i wykazuję stratę na koniec m-ca?Fajnie, że jesteście..

No hej! Jeżeli jest tak jak piszesz, to myślę, że powinnaś się skonsultować z US. Ja byłam kiedyś świadkiem rozmowy urzęnika, który tłumaczył petentowi, który rejestrowł firmę, że dopóki nie zarejestruje firmy w US nie wolno mu wystawiać FV , natomiast może zbierać FV kosztowe, bo wiadomo ,że żeby uzyskać dochód musi ponieść koszty. Skoro twoje FV kosztowe dotyczą miesiąca lipca to w tym miesiacu powinnas je zaksięgowac.Jeżeli możesz dopytaj w skarbówce i napisz co ci powiedzieli. Pozdrowionka!!!!!

Jeżeli jeszcze tu ktoś zajrzy...Oto czego się dowiedziałam: w US zgłoszony jest termin rozpoczęcia działalności na 29.09. to na ten dzień otwieram księgę, date wpisu mam wrzesniową, date dokumentu lipcową, sierpniową i pod nia wpisuję f-ry kosztowe.Pozdrawiam

• 1 rok później...
Witam mąż założył działalnosc na taxi i ,dowiedzielismy sie ze prowadzi sie ja na karcie podatkowej,ja mam pytanko bo chcemy sai to robic, czy mam wpisywac raporty dobowo kazdy dzien czy co miesiac jak to jest z tym wypełnianiem na taxi prosze o pomoc

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...