Kategorie
Skocz do zawartości

rozliczenie vat w jednostkach samorządu terytorialnego

Gość Ania 83
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Pomocy!!!! Vatem zajmuję się od niedawna a jego ewidencja nie przynosi mi problemu. Jednak mam wątpliwości co do pewnej kwetii, a mianowicie: posiadamy dwa rachunki bankowe dochody i wydatki. Gdy odprowadzam Vat do US przelew z rachunku dochodów księguję 225/130 i ujemny zapis techniczny w ten sposób pomniejszam dochód o odprowadzony Vat. Problemu nie ma jeśli kontrahent zapłaci nam fakturę, wtedy mamy uzyskany dochód, zmniejszam go o vat i gra gitara. A co jeśli nie zapłaci faktury na moment rozliczenia vatu ??? Nie mogę pomniejszyć dochodu, którego nie uzyskałam prawda?? Jest u nas taki pomysł, żeby ten Vat przlewać z wydatków i automatycznie staje się dla na wydatkiem . Ale kurcze nie jestem przekonana :) pomocy!! Jak jest u Was!???

hej, u nas Vat od zawsze idzie z wydatków...poza tym zapłata za fakture jest rozksiegowywana w taki sposob ze naleznosc netto idzie na dochody a vat na wydatki, wobec czego przelew do us idzie takze z wydatkow:)pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
kontrahent wplaca na dochody kwote brutto, a Pani co ksieguje te dochody robi notke i przeksiegowuje vat na wydatki (TAK TO SIE WLASNIE U NAS ODBYWA OD LAT)Mam pytanie do Ani 83 - w jaki sposob refakturujesz wydatki na jednostki??tzn. otrzymujesz fakture pierwotna np. na 122 brutto ( w tym 22 Vat) i jak wyglada refakturowanie na jednostke takiej kwoty??a jak est 7 i 3 % vat??dzieki za rade

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...