Gość Ania 83 Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2009 Witam! Pomocy!!!! Vatem zajmuję się od niedawna a jego ewidencja nie przynosi mi problemu. Jednak mam wątpliwości co do pewnej kwetii, a mianowicie: posiadamy dwa rachunki bankowe dochody i wydatki. Gdy odprowadzam Vat do US przelew z rachunku dochodów księguję 225/130 i ujemny zapis techniczny w ten sposób pomniejszam dochód o odprowadzony Vat. Problemu nie ma jeśli kontrahent zapłaci nam fakturę, wtedy mamy uzyskany dochód, zmniejszam go o vat i gra gitara. A co jeśli nie zapłaci faktury na moment rozliczenia vatu ??? Nie mogę pomniejszyć dochodu, którego nie uzyskałam prawda?? Jest u nas taki pomysł, żeby ten Vat przlewać z wydatków i automatycznie staje się dla na wydatkiem . Ale kurcze nie jestem przekonana :) pomocy!! Jak jest u Was!??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasia Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 hej, u nas Vat od zawsze idzie z wydatków...poza tym zapłata za fakture jest rozksiegowywana w taki sposob ze naleznosc netto idzie na dochody a vat na wydatki, wobec czego przelew do us idzie takze z wydatkow:)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasia Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 a odliczacie vat od zakupow czy tylko naliczacie od sprzedazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania 83 Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Dziękuję za odp. Naprawdę miałoby to sens ale u nas od zawsze Vat szedł z dochodów. Tak odliczmy vat od zakupów, przede wszystkim odliczamy refakturowane na jednostki media. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ania 83 Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2009 Kasiu !! Należność za fakturę (brutto) kontrahent wpłaca na dochody tak?? Więc fizycznie całą kwote wraz z Vatem masz na dochodach. I co dalej robisz z tym Vatem. Jak rozksięgowujesz zapłatę za f-rę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KASIA 2 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 PROBLEM TO MAM ZE ZWROTEM VAT ZA ROK UBIEGŁY. TRZEBA GO PRZYJĄC NA DOCHODY - ALE JAK ZAKSIĘGOWAĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość KASIA 2 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 KSIĘGUJĘ NA DOCHODY 750/221 i 130/221 WPŁYW RK BANKOWY ALE JA ZAKSIĘGOWAĆ NA 225 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kasia Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 kontrahent wplaca na dochody kwote brutto, a Pani co ksieguje te dochody robi notke i przeksiegowuje vat na wydatki (TAK TO SIE WLASNIE U NAS ODBYWA OD LAT)Mam pytanie do Ani 83 - w jaki sposob refakturujesz wydatki na jednostki??tzn. otrzymujesz fakture pierwotna np. na 122 brutto ( w tym 22 Vat) i jak wyglada refakturowanie na jednostke takiej kwoty??a jak est 7 i 3 % vat??dzieki za rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi