Gość mika Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Jesteśmy jednostką budżetową (szkoła) nauczyciele dostali w czerwcu gruszę w wysokości - np. 1800,00 - od tego był potrącony podatek w wysokości 324,00 ; w lipcu wypłacone św. urlopowe - 1 000,04 od tego zabrany podatek - 180,00 i teraz w grudniu będą talony na święta w wysokości 300,00 zł i czy mamy potrącić od nich podatek 54,00 zł ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maria Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 oczywiście,że należy potrącić podatek,talony nie są zwolnione z podatku,świadczenie urlopowe też nie,więc korygujesz tylko w PICIE wczasy pod gruszą,pomniejszysz przychód o kwotę zwolnioną,czyli o 380,00zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mika Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 czyli na Picie by było : 1800-380= 1420,00 - byłoby do opodatkowania przez pracownika, ale on już zapłacił od tego podatek - 324 , to co mam wykazać na jego picie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maria Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 cały przychód pomniejszasz o 380,00 zł i powstanie nadpłata w podatku,podatek wykazujesz ten,który już naliczyłaś,będzie miał do zwrotu 68,00 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość M Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Zamiast kwotę 1800 to 1420 - Us zwróci pracownikowi nadpłatę w nastepnym roku po złożeniu zeznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kkk Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Co to jest grusza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maria Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 wczasy pod gruszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mika Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Dziękuję Wam bardzo serdecznie :) teraz już jestem oświecona:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gosiula Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 mika! to czy talony będą opodatkowane zależy od tego, z czego są wypłacane. Jeżeli ze środków obrotowych - podatek i zus, ALE jeżeli z ZFŚS to korzystają ze zwolnienia. Zajrzyj do ustawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość balbina Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 talony są też opodatkowane nawet Z zfśs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość młoda Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 mam pytanie, wiedząc, że kwotą zwolnioną z podatku jest 380,00 chcę zrezygnować z talonów na święta (jednostka budżetowa), które są oczywiście opodatkowane.czy w związku z powyższym mogę wypłacić pracownikom świadczenie pieniężne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość początkujaca Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Moim zdaniem tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi