Kategorie
Skocz do zawartości

zagubiony paragon a faktura

Gość Magda
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas rozpakowywania sprzętu zaginął paragon. Wysłałam do sprzedawcy informację by wydrukował mi fakturę a nie paragon. A on stwierdził, że dopókinie odeślę mu paragonu to on nie wystawi mi faktury. Ma takie prawo?Dzięki

Sprzedawca zaewidencjonował sprzedaż na kasie fiskalnej i dał klientowi paragon. Od sprzedaży tej odprowadził należne podatki. Po pewnym czasie klient zwraca się do sprzedawcy o wystawienie faktury. Sprzedawca może wystawić fakturę, jeśli klient zwróci mu paragon. "W przypadku gdy faktura dotyczy sprzedaży zarejestrowanej przy zastosowaniu kasy rejestrującej, do kopii faktury podatnik obowiązany jest dołączyć paragon dokumentujący tę sprzedaż"(§ 7.3 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 28.11.2008 r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług).Jeśli klient nie zwróciłby sprzedawcy paragonu to sprzedawca musiałby po raz drugi zapłacić podatki od tej samej sprzedaży. A poza tym skąd sprzedawca ma mieć pewność, że to właśnie tobie sprzedał ten sprzęt, jeśli nie posiadasz dowodu sprzedaży czyli paragonu?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...