Gość Grażka Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Mam wielki problem z fakturami korygującymi . Co zrobić gdy faktura została wystawiona na niewłaściwego nabywcę (błednie wpisane dane na umowie, bądź protokole,nie uwzględnione aneksy zmieniające dane firmy). Usługa odbyła się ale obciążono niewłaściwego klienta . Nie można wystawić noty bo np. jest to całkiem inny podmiot, Czy mogę w takiej sytuacji wystawić fakturę korygującą na klienta z błędnej faktury do zera i nową fakturę na właściwego klienta? Co będzie podstawą korekty "błędne obciążenie"- "Korekta nienależnych kwot" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zosia Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 W takiej sytuacji należy bezwzględnie wystawić fakturę korygującą jako tytuł korekty ja bym wpisła błędy (niewłaściwy) nabywca i wystawić fakurę na właściwego odbiorcę. Z takimi interpretacjami się spotkałam zastanawia mnie tylko potwierdzenie odbioru faktury korygującej - czy w tej sytuacji nie będzie ono wymagane a jeśli tak to kto niby miałby tą korektę podpisać?zosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zosia Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Miałam na mysli sytuację w ktorej nabywca jest w "całości" nieprawidłowy. Jeśli zmianie uległy tylko dane np adres lub nazwa wówczas to odbiorca powinien wystawić notę korygującą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ela Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Fakturę korektę wystawia sie gdy sa błędy w kwotach brutto, netto lub VAT, natomiast jeśli chodzi o dane nabywcy, a więc NIP, nazwa, adres nabywcy, to nabywca wystawia notę korygującą, którą wystawca podpisuje i kopie dołacza do swoich dokumentów, a nabywca podpisaną do swoich. Natomiast jesli wystawiłaś fakture nienależną danemu odbiorcy, to wystawiasz fakture korektę, zerując kwotę. było X zł jest 0,00 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ela Opublikowano 9 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 no i oczywiście wystawiasz fakturę odbiorcy prawidłowemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi