Kategorie
Skocz do zawartości

Kiedy Faktura korygująca

Gość Grażka
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wielki problem z fakturami korygującymi . Co zrobić gdy faktura została wystawiona na niewłaściwego nabywcę (błednie wpisane dane na umowie, bądź protokole,nie uwzględnione aneksy zmieniające dane firmy). Usługa odbyła się ale obciążono niewłaściwego klienta . Nie można wystawić noty bo np. jest to całkiem inny podmiot, Czy mogę w takiej sytuacji wystawić fakturę korygującą na klienta z błędnej faktury do zera i nową fakturę na właściwego klienta? Co będzie podstawą korekty "błędne obciążenie"- "Korekta nienależnych kwot"

W takiej sytuacji należy bezwzględnie wystawić fakturę korygującą jako tytuł korekty ja bym wpisła błędy (niewłaściwy) nabywca i wystawić fakurę na właściwego odbiorcę. Z takimi interpretacjami się spotkałam zastanawia mnie tylko potwierdzenie odbioru faktury korygującej - czy w tej sytuacji nie będzie ono wymagane a jeśli tak to kto niby miałby tą korektę podpisać?zosia

Fakturę korektę wystawia sie gdy sa błędy w kwotach brutto, netto lub VAT, natomiast jeśli chodzi o dane nabywcy, a więc NIP, nazwa, adres nabywcy, to nabywca wystawia notę korygującą, którą wystawca podpisuje i kopie dołacza do swoich dokumentów, a nabywca podpisaną do swoich. Natomiast jesli wystawiłaś fakture nienależną danemu odbiorcy, to wystawiasz fakture korektę, zerując kwotę. było X zł jest 0,00 zł.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...