Kategorie
Skocz do zawartości

dotocja z Urzędu Pracy

Gość radick
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem dotację na rozpoczęcie działalności w Urzędu Pracy, jest to kwota nie podlegająca opodatkowaniu. mam jednak problem czy powinienem to wpisać jako dochód - ale jak jeśli jest on nieopodatkowany i czy zakupy które z tej kwoty zakupiłem mogę kwalifikować jako koszty i odliczać Vat. Bardzo proszę jeśli kotś wie jak to zrobic albo wie gdzie takie info znajdę to prosze o pomoc.

• 2 tygodnie później...
W zakresie w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych, podatnikowi VAT przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego Wynika to z art. 86 ust. 1 ustawy o VAT. Oznacza to, że prawo do odliczenia VAT przysługuje wyłącznie podatnikom podatku VAT, w przypadku gdy nabywane przez nich towary służą do wykonywania czynności podlegających opodatkowaniu.

Jednak ustawodawca zastrzegł, że obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika towarów i usług, jeżeli wydatki na ich nabycie nie mogłyby być zaliczone do kosztów uzyskania przychodów, w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym, z wyjątkiem przypadków, gdy brak możliwości zaliczenia tych wydatków do kosztów uzyskania przychodów pozostaje w bezpośrednim

Jak wynika z art. 21 ust. 1 pkt 121 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. nr 14, poz. 176 ze zm.) wolne od podatku dochodowego są jednorazowe środki przyznane bezrobotnemu na podjęcie działalności, o której mowa w art. 46 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. nr 99, poz. 1001 ze zm.).Otrzymana przez Czytelnika dotacja podlega więc zwolnieniu z opodatkowania podatkiem dochodowych od osób fizycznych. Jednak dokonane przez Czytelnika zakupy narzędzi, pokryte ze środków pieniężnych zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych nie zostały wyłączone z kosztów uzyskania przychodów na podstawie art. 23 ust. 1 ustawy o pdof. Mogą one stanowić koszty podatkowe, jeżeli zostaną spełnione warunki określone w art. 22 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Oznacza to, że jeżeli zakup narzędzi sfinansowany ze środków otrzymanych z urzędu pracy będzie wykorzystywany do wykonywania czynności opodatkowanych, to Czytelnikowi przysługuje prawo do odliczenia VAT w związku z ich zakupem.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...