Kategorie
Skocz do zawartości

Aby uzyskać certyfikat, trzeba złożyć dokumenty

Admin Księgowość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Osoba ubiegająca się o wydanie uprawnień księgowych może złożyć kopie dokumentów poświadczających wymagane doświadczenie i wykształcenie. W tym przypadku konieczne jest poświadczenie ich przez notariusza. Powrót do artykułu: Aby uzyskać certyfikat, trzeba złożyć dokumenty

• 5 tygodni później...
Zgadzam się Kasiu, uważam zmianę za niefortunną. Okres przejściowy powinien być dostosowany do toku studiów, których ukończenie, zwieńczone obroną pracy magisterskiej, przypada z reguły w czerwcu, a nie grudniu. Mnie akurat tych sześciu miesięcy zabraknie ... i myślę, że jest wiele osób, które jak ja rozpoczęły studia magisterskie lub podyplomowe o specjalności rachunkowość właśnie z myślą o certyfikacie księgowym. Nie bardzo rozumiem sens zmiany - uważam, że studia na solidnej uczelni dają solidne podstawy wiedzy, zaś wymóg trzyletniej praktyki w księgowości wytrąca argumenty w rodzaju "może i ma przygotowanie teoretyczne, ale nic nie potrafi". Pamiętajmy, że na rynku działa konkurencja, ktoś, kto rzeczywiście nic nie potrafi, nie ma szans się na nim utrzymać. Z drugiej strony ta sama konkurencja jest właśnie najlepszym gwarantem interesu klientów - wielość świadczących usługi księgowe podmiotów oznacza m.in. spadek cen takich usług. Widać jednak, że stawia się na hermetyczny korporacjonizm, jak np. w zawodach prawniczych, które także - rzekomo powodowane troską o dobro klienta - rękami i nogami bronią się przed napływem "świeżej krwi" w nielimitowanej ilości ...

• 3 tygodnie później...
może być inny mgr, ale wtedy muszą być jeszcze studia podyplomowe z zakresu rachunkowości odbyte na uczelni mającej prawo nadawania tytułów doktorskich, np jakaś akademia ekonomiczna. Są organizowane takie "przyśpieszone" właśnie dla potrzebujących "papierka" - w rok czasu program 2-letni (akademie "objazdowe " - nie trzeba jeździć do siedziby, organizują to w różnych miastach).

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
Mam pytanie mam wykształcenie wyższe. Skończyłem AE w Poznaniu ale kierunek bankowość i finanse oraz uzupełniające magisterskie Polityka gospodarcza i strategia przedsiębiorstw. Mam 8 letni staż pracy w księgowości w tym 3 lata na kierowniczym stanowisku. Czy mogę się ubiegać o certyfikat czy muszę skończyć studia podyplomowe z rachunkowości???Jeszcze jedno pytanie może wiecie gdzie można szybko skończyć takie studia podyplomowe???

Oooo, Marku widzę że z moich rewirów jesteś:) Wydaje mi się że powinna być specjalność "Rachunkowość". Podyplomówkę chyba najlepiej na AE zrobić.Ja wysłałam papiery 06.02.2008. Wie ktoś ile się czeka na odpowiedź???

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Moze mi ktoś powiedzieć czy jak na Świadectwie pracy z Biura rachunkowego mam napisane że byłem zatrudniony jako pomocnik księgowego i że pomagałem w przygotowywaniu dokumentów i pomagałem w księgowaniu, to czy to wystarczy jako praktyka czy musi być zakres obowiązków ?

Marku niestety musisz mieć podyplomówkę na kier: Rachunkowość i po nowelizacji uor jest najważniejsze: praktykę w księgowości ale w biurze rachunkowym lub umowa spółki lub w związku z prowadzeniem własnej działalnosci gosp.Nie jest też ważne jakie stanowisko jest na świadectwie pracy, ale zakres wykonywanych obowiązków (bądż oświadczenie pracodawcy - ja takie miałam ), że wykonywałeś nast. czynności: 1. prowadzenie na podst dowodów księgowych, ksiąg rachunkowych ujmujących zapisy zdarzeń w porządku chronologicznym i systematycznym lub2. wycenę aktywów i pasywów oraz ustalenie WF lub3.sporządzanie sprawozdań finansowych lub4. badanie sprawozdań fin. pod nadzorem biegłego rewidenta.NAJWAŻNIEJSZE: trzeba się z tymi papierami, studiami itp uporać do 30.06.2010 bo po tej dacie otrzymanie certyfikatu tylko po zdaniu egzaminu.

• 1 miesiąc temu...
Gość Basia 1
oj dziewczyny nie zgodzę się nawet najlepsza uczelnia bez praktyki możecie głupot narobic tylko rzeczywistość ksiegowa to jest podstaWA I WYDAJE MI SIĘ ZE TE 3 LATA TO ZA MAŁO 5 LAT NA SAMODZIELNYM STANOWISKU i odwazyłaby się napisac jeszcze na stanowisku Gł. ksiegowego powinno zwalniać z egzaminu

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...