Gość ove Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Witam! Jestem architektem i pracuję na pełny etat w biurze projektowym. Chciałbym zacząć współpracę z innym biurem ale po godzinach pracy wykonując pewne zadania (projektowe). Zastanawiam sie jaka forma zatrudnienia byłaby najkorzystniejsza zarówno dla mnie jak i nowego (dodatkowego) pracodawcy? w jaki sposób miałbym się rozliczać z tego typu pracy? proszę o poradę. Pozdrawiam Ove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wera Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 najbardziej korzystna dla obu stron jest umowa o dzielo (bez ZUS) tylko w niej nalezaloby napisac konkretne dzielo, np wykonanie projektu .... albo koncepcja architektonicza.... nie wiem co tam faktycznie masz zrobic :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość gosia26054 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 skoro masz umowe o pracę w pełnym wymiarze godzi i zarabiasz przynajmniej najniższa 1276 zł to najkorzystniejsza będzie albo umowa o dzieło albo zlecenie bowiem pracodawca odliczy tylko ub zdrowotne. Chociaz na twoją prośbe może również pozostałe składki na ub społeczne ale to chyba nie będzie dla ciebie korzystne bo pomniejszy twój dochód o składki na ub społeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ove Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 właśnie - umowa o dzieło, czy umowa zlecenie? moja działalność mogłabybyć podpięta do obydwu form zatrudnienia, jednak chce jak najmniej obciążać zarówno siebie jak i nowego pracodawcę. Nie do końca rozumiem jak z odprowadzaniem poszczególnych składek do ZUS'u w poszczególnych formach zatrudnienia? Czy w umowie o dzieło faktycznie pracodawca nie ponosi żadnych kosztów z tytułu składek ZUSowskich, tylko podatek dochodowy? W jaki sposób i na jakiej podstawie ja miałbym się z tego typu działalności rozliczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wera Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 napisz konkretnie co bedzie przedmiotem umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ove Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 jeżeli byłaby to umowa o dzieło to np. wykreślenie projektu domku jednorodzinnego przy ul....... dla inwestora......, jeżeli umowa zlecenie to wykreślanie projektów architektoniczno-budowlanych. Forma jest obojętna bo wiem, ze będzie to większa liczba projektów, ale możnaby je indywindualnie potraktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wera Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 czyli jak napisalam na poczataku. Umowy o dzielo podlegaja pod ZUS tylko jesli sa zawierane z wlasnym pracownikiem. Najbardziej oplacalna dla obu stron forma umowy w tym wypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ove Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Dziękuje za pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zoska Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Jeśli ktoś zna odpowiedź, proszę o pomoc!!Czy jako zgłoszony członek rodziny (współmałżonek(ka)) osoby ubezpieczonej mogę podpisać umowę o dzieło??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi