Kategorie
Skocz do zawartości

Dodatkowa praca - jaka forma zatrudnienia?

Gość ove
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem architektem i pracuję na pełny etat w biurze projektowym. Chciałbym zacząć współpracę z innym biurem ale po godzinach pracy wykonując pewne zadania (projektowe). Zastanawiam sie jaka forma zatrudnienia byłaby najkorzystniejsza zarówno dla mnie jak i nowego (dodatkowego) pracodawcy? w jaki sposób miałbym się rozliczać z tego typu pracy? proszę o poradę. Pozdrawiam Ove

Gość gosia26054
skoro masz umowe o pracę w pełnym wymiarze godzi i zarabiasz przynajmniej najniższa 1276 zł to najkorzystniejsza będzie albo umowa o dzieło albo zlecenie bowiem pracodawca odliczy tylko ub zdrowotne. Chociaz na twoją prośbe może również pozostałe składki na ub społeczne ale to chyba nie będzie dla ciebie korzystne bo pomniejszy twój dochód o składki na ub społeczne.

właśnie - umowa o dzieło, czy umowa zlecenie? moja działalność mogłabybyć podpięta do obydwu form zatrudnienia, jednak chce jak najmniej obciążać zarówno siebie jak i nowego pracodawcę. Nie do końca rozumiem jak z odprowadzaniem poszczególnych składek do ZUS'u w poszczególnych formach zatrudnienia? Czy w umowie o dzieło faktycznie pracodawca nie ponosi żadnych kosztów z tytułu składek ZUSowskich, tylko podatek dochodowy? W jaki sposób i na jakiej podstawie ja miałbym się z tego typu działalności rozliczać?

jeżeli byłaby to umowa o dzieło to np. wykreślenie projektu domku jednorodzinnego przy ul....... dla inwestora......, jeżeli umowa zlecenie to wykreślanie projektów architektoniczno-budowlanych. Forma jest obojętna bo wiem, ze będzie to większa liczba projektów, ale możnaby je indywindualnie potraktować.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...