Admin Księgowość Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Związek Rzemiosła Polskiego (ZRP) zwrócił się do Rzecznika Praw Obywatelskich (RPO) z wnioskiem o skierowanie do Trybunału Konstytucyjnego (TK) nowelizacji ustawy o PIT, dotyczącej ulgi prorodzinnej - poinformował ZRP w czwartkowym komunikacie. Powrót do artykułu: Z ulgi rodzinnej nie skorzysta 700 tys. podatników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość i Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Rozumiem, że ci "biedni" rzemieślnicy nie mają żon, które pracują na etacie i mogłyby sobie odliczyć od podatku kwotę na dzieci.Żony rzemieślników też są rzemieślnikami ? A może rzemieślnicy są samotnymi ojcami ?Umówmy się, ryczałt, jako formę opodatkowania wybiera się nie dlatego, że jest prosta, tylko dlatego, żeby nie wykazywać swoich prawdziwych dochodów. I ja to nawet rozumiem, po co mam oddawać takiemu państwu swoje ciężko zarobione pieniądze ?Nic nie stoi na przeszkodzie, by uczciwy rzemieślnik rozliczał się na zasadach ogólnych. To jest jego wybór. Otrzymujesz ulgę, jeżeli uczciwie wykazujesz swoje dochody.Większy problem widzę u ludzi,zatrudnionych na etacie, których roczny dochód wynosi mniej niż 19 000 zł, a takich chyba jest więcej, niż uczciwych rzemieślników.Zaliczki pobrane na podatek dochodowy od dochodu mniejszego niż 19 000 zł wyniosą mniej niż cała ulga na dziecko. Taka osoba niedość, że może sobie odliczyć kwotę na dziecko mniejszą niż 1 145 zł, to nie skorzysta już z ulgi na internet. A jeżeli jest do tego samotnym rodzicem, to już w ogóle ma przekichane.Za to osoba, której roczny dochód wynosi 100 000 zł, może odliczyć sobie wszystko. Ba, może nawet złożyć VZM, bo budują i remontują się tylko bogaci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość as Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 mój roczny dochód wcale nie jest 100 000, ale odliczę sobie ulgę na dzieci ( wspólnie z mężem) i na internet , Vat od remontu też odliczę. I WCALE nie jestem BOGATA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość TYGRYS Opublikowano 1 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 "as" odlicz sobie dziecko, odlicz z kieszonkowego, które dostajesz na lizaki i to pod warunkiem, że nie zsikasz się w majtki, nie będziesz sterczeć przy komputerze i wypisywać bdury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bogacz Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Jestem ryczałtowcem, którego faktyczny dochód wynosi około 4000 zł miesięcznie, ryczałt ok. 600zł/m-c. Mam dziewięcioro dzieci i jestem "bogaczem", który zasila skarb państwa podatkiem rzędu 7000zł rocznie, dlatego nie skorzystam z tej ulgi. To jest państwo prawa i sprawiedliwości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mietek Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 jaki jest właściwy dochód dwojga rodziców roczny aby uzyskać ulge na dwoje dzieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość księgowa Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 W związku ze zmianą przepisów w trakcie roku podatnik powinien mieć przynajmniej prawo do zmiany oświadczenia o wyborze formy opodatkowania ponieważ mając wiedzę o przysługujących ulgach mógł po prostu wybrać zasady ogólne. W przypadku nowelizacji ustaw podatkowych ustawodawca powinien zachować odpowiedni okres vacatio legis, a więc zmiany prawa podatkowego powinny obowiązywać dopiero po upływie odpowiedniego okresu. W Polsce obowiązuje zasada, że jeżeli znowelizowane przepisy ustawy podatkowej mają obowiązywać od nowego roku, to powinny być uchwalone przez Sejm i opublikowane do końca listopada roku poprzedzającego. Minimalny okres wynosi w tym przypadku 1 miesiąc i 1 dzień.Tak więc podatnicy, którzy wybrali np. ryczałt ze względu na uproszczoną formę rozliczania, płacąc niejednokrotnie nawet większy podatek niż przy zasadach ogólnych zostali przez ustawodawcę pozbawienia możliwości wyboru odpowiedniej dla siebie formy opodatkowania. A przecież przed podjęciem takiej decyzji powinni wiedzieć jaką poniosą konsekwencje podatkowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi