Kategorie
Skocz do zawartości

Jak księgowac pokwitowania z poczty w KPiR

Gość gora
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

POkwitowanie jest dowodem księgowym. w PKiR ksieguje sie je w pozostalych wydatkach. Nr dowodu - pokwitowanie(i jeśli ma jakiś nr wówczas podać ten nr), opis - zakup znaczkow pocztowych. Pokwitowanie nalezy z tyłu podbić wlasną pieczątką.Z datę widoczną na pokwitowaniu.

Za zakup znaczków pocztowych otrzymasz Fa VAT jeżeli książka nadawcza to zestawienie z m-ca na podstawie ksiązki nadawczej suma opłat za nadania polecone w danym m-cu -PK(polecenie księgowania) Jeżeli pojedyncze potwierdzenia nadania (potw.podpięte pod.dokument) ksero potwierdzeń i zestawienie za m-c koszty usług pocztowych PK.pozostałe wydatki.

• 1 rok później...
Gość Dusia2215@wp.pl
a ja mam umowę z pocztą i wystawiają mi fakturę raz w miesiącu i moje PYTANIE brzmi czy ją zaksięgować w dacie wystawienia czy w terminie płatności? tak jak usługi telekomunikacyjne czy energie? Proszę o informacje

• 4 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Gość Mirasek
Do ~Witek - Potwierdzenie nadania do pokwitowanie.Do ~mirek , jakie koszty masz na myśli?Zapłata podatku VAT czy koszty nadania listu poleconego?Koszty księgujesz z datą wystawienia dokumentu, stanowiącego podstawę do zaksięgowania.

• 1 rok później...
Księgując w księdze potwierdzenie nadania przesyłki poleconej z Poczty Polskiej jaki adres kontrahenta i NIP powinno się wpisać skoro na blankiecie takowego nie ma? Czy można wpisać adres główny spółki Poczta Polska i jej nip, które są ogólnie dostępne i można je sprawdzić zaglądając np do KRS?

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...