Kategorie
Skocz do zawartości

JAKI VAT PRZY SPRZEDAŻY UŻYWANEGO SAMOCHODU

Gość JOLA
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ZAKUPIŁAM POJAZD SAMOCHODOWY JAKO ZWOLNIONY NA PODSTAWIE § 8 UST.1 PKT.5 ROZPORZĄDZENIA USTAWY O VAT I PROWADZIŁAM NA STAN TOWARÓW DO DALSZEJ ODSPRZEDAŻY.I TUTAJ POJAWIA SIĘ PROBLEM: JAKĄ MAM ZASTOSOWAĆ STAWKĘ VAT LUB CZY MAM SPRZEDAĆ JAKO TOAWR ZWOLNIONY?NIE UKRYWAM, ŻE PRZY SPRZEDAŻY OPODATKOWANEJ TO JESTEM JAKO PODMIOT ZAWYŻAM CENĘ UŻYWANEGO POJAZDU KTÓRA JEST NIEADEKWATNA DO JEGO RZECZYWISTEJ WARTOŚCI.A Z DRUGIEJ STRONY BUDŻET ZARABIA PODWÓJNIE, CZY KTOŚ ZMIENI TEN ABSURDALNY PRZEPIS?JEŻELI ZOSTAŁA ZASTOSOWANA BŁĘDNA STAWKA VAT, TO JAK POSTĄPIĆ Z ROZLICZENIEM DEKLARACJI VAT. PROSZĘ O PODPOWIEŹ.

• 4 tygodnie później...
Art. 43. 1. Zwalnia się od podatku: 2) dostawę towarów używanych, z zastrzeżeniem pkt 10, pod warunkiem że w stosunku do tych towarów nie przysługiwało dokonującemu ich dostawy prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego; zwolnienie dotyczy również używanych budynków i budowli lub ich części, będących przedmiotem umowy najmu, dzierżawy lub innych umów o podobnym charakterze;2. Przez towary używane, o których mowa w ust. 1 pkt 2, rozumie się:1) budynki i budowle lub ich części - jeżeli od końca roku, w którym zakończono budowę tych obiektów, minęło co najmniej 5 lat;2) pozostałe towary, z wyjątkiem gruntów, których okres używania przez podatnika dokonującego ich dostawy wyniósł co najmniej pół roku.Przy czym "towary - rozumie się przez to rzeczy ruchome, jak również wszelkie postacie energii, budynki i budowle lub ich części, będące przedmiotem czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, które są wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, a także grunty;" czyli nie są to towary w znaczeniu "sklepowym", ale przedmiot sprzedażyW twoim przypadku przysługiwało Ci odliczenie VATU przy zakupie (nawet nie ważne jest czy z tego prawa skorzystałać) i mimo że jest to towar używany nie przysługuje ci stawka zwolniona przy sprzedaży tylko stawka podstawowa.Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Proszę o odpowiedź na mój przypadek: samochód zakupiłem w 2001 roku z prawem do obniżenia kwoty podatku należnego, które zostało wykorzystane. Samochód był amortyzowany w firmie przez 5 lat i na chwilę obecną jest całkowicie zamortyzowany. Jaką należy wystawić fakturę przy sprzedaży samochodu i jak określić jego wartość (rynkowa, początkowa-czyli zgodana z fakturą mojego zakupu, czy wycena przez rzeczoznawcę?).

• 1 rok później...
Witam, chcę odkupić samochód od firmy w której pracowałem i jeździłem tym samochodem. Samochód jest zarejestrowany jako ciężarowy Citroen Berlingo II, pięcio osobowy . Nie wiem jaki będzie Vat doliczony do ceny samochodu. Proszę o odpowiedź.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...