Kategorie
Skocz do zawartości

Fiskus nie odpuszcza VAT od aut

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Joanna z Rzeszowa
Tak naprawdę, to samochody takie są zachcianką prowadzących działalność gospodarczą.Samochód typowo do przewozu towarów służy działalności.Każdy powinien dokonać rozgraniczenia co dla działalności, a co prywatnie.Takie luksusowe często zachcianki powinny mieć ograniczenia w odliczaniu VAT i jako kosztu uzyskania przychodu. Jeżeli ja posiadając samochód i będąc pracownikiem nie mogę sobie odliczyć w żaden sposób kosztów utrzymania mojego auta i kosztu jego zakupu, to "biznesmeni" też nie powinni.

Gość Joanna z Warszawy
Nie każda osoba prowadząca działalność wozi worki z cementem. Czasem woli laptopa. i swoją głowę! Czasami po kilkadziesiąt tys. km rocznie, bez prawa do odliczeń. Czy tylko dlatego nie może mieć prawa do zwolnienia? To dopiero jest niesprawiedliwe.

Gość Michal Bialystok
dokladnie tak jak kolezanka prowadze firme informatyczna pracuje glowa i z laptopem czasami w ciagu dnia przejezdzam 1500km co mam jezdzic maluchem z kratka ? po co mi tir zeby glowe i laptopa wozic ?? - chory kraj

Gość Mariusz z Kraśnika
Dziwi mnie komentarz nr1, chyba jakieś niespełnione ambicje. Należę do przedsiębiorców nie "biznesmenów" pokonujących rocznie autem osobowym z laptopem w środku około 40000km. VAT odprowadzam do US co m-c a paliwo jest moim podstawowym kosztem.

Podpisuję się obiema rękami pod komentarzami 2 i 3.Rozwiązaniem, może niedoskonałym, ale najprostszym dla kontroli prywatnego i służbowego użytkowania aut są najzwyklejsze i stare jak świat karty drogowe. Czy nie wystarczyłoby wprowadzenie obligatoryjnego prowadzenia rozliczeń z kart drogowych do samochodów słuzbowych?Zamiast tego mamy nieustającą huśtawkę vatowo-paliwową. Zupełnie bez sensu, gdy na wyciągnięcie ręki jest prosty i łatwy sposób na uniknięcie problemów udowadnianiem zasadności odliczania VAT-u od paliw do samochodów osobowych.

Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...