Gość MF Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą czy muszę mieć konto firmowe? Czy mogę korzystać robiąc przelewy np: podatków z zwykłego konta(dla osób fizycznych nie prowadzących działalności)? Chodzi mi o koszty w konto firmowe jest droższe. Jeśli możecie proszę o podstawę prawną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stec Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Musisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MF Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Ale z czego to wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Stec Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Min z tego że Urząd Skarbowy tego wymaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MF Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 W sumie to mi się też wydaje, że powinno się mieć ale:Zadzwoniłem do US Łódź bałuty i powiedzieli mi że mogę korzystać z konta osobistego.Ponadto w serwisie Vademecum Doradcy Podatkowego znalazłem taki tekst Proszę zwrócić uwagę na ostatni akapit: Osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą zobowiązana jest do posiadania rachunku bankowego. Obowiązek ten wynika przede wszystkim z ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 173, poz. 1807 z późn. zm.). Ponadto art. 61 § 1 ustawy z dnia z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja Podatkowa (tekst jedn.: Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.) stanowi, iż zapłata podatków przez podatników prowadzących działalność gospodarczą i zobowiązanych do prowadzenia księgi rachunkowej lub podatkowej księgi przychodów i rozchodów następuje w formie polecenia przelewu.Powyższe artykuły nie określają precyzyjnie jakie konto powinien podatnik wykorzystywać do przeprowadzania transakcji związanych z działalnością, ani też nie zabraniają korzystania z określonej kategorii kont. W związku z tym nie ma żadnych przeciwwskazań aby konto osobiste właściciela firmy było wykorzystywane w prowadzonej przez niego działalności (takie ograniczenia mogą wynikać jedynie z umowy zawartej z bankiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wera Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 nie ma obowiązku zakładania konta firmowego. Możesz korzystać z konta prywatnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ruda Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Wera ma rację, jeśli nikt inny nie ma upoważnienia do twojego konta osobistego, to ono wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MF Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Moze ktoś jeszcze dla pewności? Mamy 2:1 dla nieposiadania rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Klop Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Ustawa każe płacić przelewem, czyli wystarczy mieć konto, nawet osobiste.Różnica między osobistym a firmowym polega na tym, że wszelkie opłaty bankowe związane z firmowym kontem możesz w koszty wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mirasek Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgadzam się, że nie ma obowiązku posiadać rachunku bankowego oddzielnego dla prowadzenia DG, wystarczy konto osobiste aby dokonywać płatności podatkowych / budżetowych przelewem.Jednak, w sytuacji kiedy będziesz chciał uzyskać KREDYT na firmę w swoim BANKUbędzie problem.Już w kilku Bankach spotkałam się z sytuacją, gdzie osoba prowadząca DG posiadająca TYLKO konto osobiste nie mogła otrzymać kredytu na DG , mimo że wpływały na to konto środki z tyt. prowadzonej DG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi