Kategorie
Skocz do zawartości

Czy muszę mieć konto firmowe

Gość MF
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą czy muszę mieć konto firmowe? Czy mogę korzystać robiąc przelewy np: podatków z zwykłego konta(dla osób fizycznych nie prowadzących działalności)? Chodzi mi o koszty w konto firmowe jest droższe. Jeśli możecie proszę o podstawę prawną.

W sumie to mi się też wydaje, że powinno się mieć ale:Zadzwoniłem do US Łódź bałuty i powiedzieli mi że mogę korzystać z konta osobistego.Ponadto w serwisie Vademecum Doradcy Podatkowego znalazłem taki tekst Proszę zwrócić uwagę na ostatni akapit: Osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą zobowiązana jest do posiadania rachunku bankowego. Obowiązek ten wynika przede wszystkim z ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 173, poz. 1807 z późn. zm.). Ponadto art. 61 § 1 ustawy z dnia z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja Podatkowa (tekst jedn.: Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 z późn. zm.) stanowi, iż zapłata podatków przez podatników prowadzących działalność gospodarczą i zobowiązanych do prowadzenia księgi rachunkowej lub podatkowej księgi przychodów i rozchodów następuje w formie polecenia przelewu.Powyższe artykuły nie określają precyzyjnie jakie konto powinien podatnik wykorzystywać do przeprowadzania transakcji związanych z działalnością, ani też nie zabraniają korzystania z określonej kategorii kont. W związku z tym nie ma żadnych przeciwwskazań aby konto osobiste właściciela firmy było wykorzystywane w prowadzonej przez niego działalności (takie ograniczenia mogą wynikać jedynie z umowy zawartej z bankiem).

Ustawa każe płacić przelewem, czyli wystarczy mieć konto, nawet osobiste.Różnica między osobistym a firmowym polega na tym, że wszelkie opłaty bankowe związane z firmowym kontem możesz w koszty wrzucić.

Zgadzam się, że nie ma obowiązku posiadać rachunku bankowego oddzielnego dla prowadzenia DG, wystarczy konto osobiste aby dokonywać płatności podatkowych / budżetowych przelewem.Jednak, w sytuacji kiedy będziesz chciał uzyskać KREDYT na firmę w swoim BANKUbędzie problem.Już w kilku Bankach spotkałam się z sytuacją, gdzie osoba prowadząca DG posiadająca TYLKO konto osobiste nie mogła otrzymać kredytu na DG , mimo że wpływały na to konto środki z tyt. prowadzonej DG.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...