Kategorie
Skocz do zawartości

faktura w euro a różnice kursowe

Gość monika
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witammam pytanie na które nie potrafie znaleźć odpowiedzi; chodzi mi o to czy wystąpią różnice kursowe jeśli jeden podm. krajowy wystawi drugiemu pod. kraj.,fakturę w euro (w umowie handlowej miedzy podmiotami określona została waluta w jakiej bedzię dokonana zapłata tj. euro)zgodnie z obowiązującymi przepisami na takiej fakturze jest obowiązek przeliczenia euro na pln, nabywca myli się i zamiast euro wpłaca na rach pln dokładnie kwotę jaka widnieje na fak. po przeliczeniu na zł, czy wystapia tu r. kursowe?Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzimonika

MOJA GŁÓWNA KSIĘGOWA UWAŻA, ŻE POWINNAM PRZELICZYĆ PIENIĄDZE PO KURSIE KUPNA- BANKU (PRZEWALUTOWĄĆ TO)PONIEWAŻ FAKTURA WYSTAWIONA JEST W EURO,TYM SAMYM POJAWIĄ SIĘ R. KURSOWE, NIE WIEM TYLKO CZY TO OBY JEST SŁUSZNE I JEŚLI NAWET TO CZY TE R. KURSOWE SA PODATKOWE.

Do bety Wydrukuj sobie średni kurs z NBP z dnia poprzedniego dzień wystawienia faktury i z tym kursem przelicz i zaksięguj. Jak zapłacisz to bank sam wyliczy kursem i tą kwotę zaksięgujesz. Jeżeli wystąpią różnice między fakturą, a zapłatą wówczas poprzez PK zaksięgujesz w koszty albo przychody finansowe.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...