Gość kinga Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 w lipcu kupiliśmy do firmy samochód osobowy za cene netto 79918,03 brutto 97500. odliczyliśmy 6 tys vatu a reszte czyli 91500 rozpisaliśmy do amortyzacji 60 miesiecznej po 1525 zl miesięcznie. ALE ..po wczorajszym artykule w RZ dowiedzialam się ze mozna amortyzować samochody osobowe do 20 000 euro .w dniu wpisania samochodu do ewidencji obowiazywal kurs 3,3558 wiec powinnismy przyjac do amortyzacji podstawe 67116, - I TU MOJE PYTANIE:czy dobrze rozumuje i czy faktycznie jest taki przepis, i co mam teraz zrobic, prowqadze podatkowa ksiazke przychodow i rozchodow, co z ubezpieczeniem i rejestracja w urzedzie (to tez w calosci wpisalismy w koszty) a chyba nie mozna.PROSZE O POMOC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość betinka Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Niestety, zgodnie z art. 23 pkt.1 ust4 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, do kosztów uzyskania przychodów można zaliczyć umorzenie samochodu osobowego tylko do wysokości 20.000 Euro. Musisz skorygować u siebie odpisy amortyzacyjne oraz proporcjonalnie obliczyć ubezpieczenie, które możesz zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów. A Vat nie podlegający odliczeniu, to jeśli się nie mylę, możesz zaliczyć do pozostałych kosztów. Ale tego to akurat nie jestem pewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kinga Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 dzięki czyli amortyzacje licze od kwoty 3,3558 kurs euro x 20000 limit = 67 116 zł czyli 1 118,60 zł miesięcznie , musze wyksiegowac z kosztów róznicę (potracalam 1525 zł) 1525 - 1118,6 = 406,40 zł x 3 miesięce (bo tyle juz zamortyzowałam) i wyskięgowac proporcjonalnie ubezpieczenie samochodu a co z vatem???? odjelam w deklaracji 6 tys czy to cos zmienia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kinga Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 czy ktos wie co z VATEM??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dorzia Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 VAT w porządku należało odliczyć 60 % max.6000,00, Należałoby skorygować podatek dochodowy za te miesiące i zrobić dopłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kinga Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 ale ja 6 tys odliczylam w deklaracji vat za lipiec, cena brutto auta 97500 zł,czy dobrze, bo juz sie zamieszalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sandra Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 Dorzia już napisała, że Vat odliczyłaś dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kinga Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 a co z reszta kwoty wychodzi roznica 91500 (wartosc po odjecie 6000) - 67116 (to co powinno byc podstawa amortyzacji) =24 384,00 przepada??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość -uuu Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 tak, przepada, bo nie stanowi podatkowego kosztu uzyskania przychodu, podobnie jak proporcjonalna część składki na ubezpieczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kinga Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2008 dzieki serdeczne, wiem ze marudzilam jestescie wielcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kinga Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2008 jescze prosze o pomoc , jak wyliczyc procentowo koszt ubezpieczenia samochodu do zaskięgowania w ksiązce podatkiowej? zpałone i zaksięgowane było 2587,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marek Opublikowano 30 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2010 no właśnie: jak wyliczyć to ubezpieczenie ? Mam ten sam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi