Kategorie
Skocz do zawartości

POMOCY !!!!!!!!!!!!!!!!

Gość kinga
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

w lipcu kupiliśmy do firmy samochód osobowy za cene netto 79918,03 brutto 97500. odliczyliśmy 6 tys vatu a reszte czyli 91500 rozpisaliśmy do amortyzacji 60 miesiecznej po 1525 zl miesięcznie. ALE ..po wczorajszym artykule w RZ dowiedzialam się ze mozna amortyzować samochody osobowe do 20 000 euro .w dniu wpisania samochodu do ewidencji obowiazywal kurs 3,3558 wiec powinnismy przyjac do amortyzacji podstawe 67116, - I TU MOJE PYTANIE:czy dobrze rozumuje i czy faktycznie jest taki przepis, i co mam teraz zrobic, prowqadze podatkowa ksiazke przychodow i rozchodow, co z ubezpieczeniem i rejestracja w urzedzie (to tez w calosci wpisalismy w koszty) a chyba nie mozna.PROSZE O POMOC

Niestety, zgodnie z art. 23 pkt.1 ust4 Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, do kosztów uzyskania przychodów można zaliczyć umorzenie samochodu osobowego tylko do wysokości 20.000 Euro. Musisz skorygować u siebie odpisy amortyzacyjne oraz proporcjonalnie obliczyć ubezpieczenie, które możesz zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów. A Vat nie podlegający odliczeniu, to jeśli się nie mylę, możesz zaliczyć do pozostałych kosztów. Ale tego to akurat nie jestem pewna.

dzięki czyli amortyzacje licze od kwoty 3,3558 kurs euro x 20000 limit = 67 116 zł czyli 1 118,60 zł miesięcznie , musze wyksiegowac z kosztów róznicę (potracalam 1525 zł) 1525 - 1118,6 = 406,40 zł x 3 miesięce (bo tyle juz zamortyzowałam) i wyskięgowac proporcjonalnie ubezpieczenie samochodu a co z vatem???? odjelam w deklaracji 6 tys czy to cos zmienia???

• 1 rok później...
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...