Gość Mały Opublikowano 3 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Witam wszystkich serdecznie,Od jakiegoś czasu, jako dodatek i hobby sprowadzam samochody z Niemiec. Przyjeżdżają do Polski są rejestrowane na mnie, następnie po około 2-3 tygodniach sprzedawane. Wszystko na zasadzie umów Kupna sprzedaży. Na razie taka sytuacja miała miejsce 3 razy. Oczywiście jeżeli chodzi o rozliczenie podatku dochodowego to różnicę zamierzam opłacić w rozliczeniu rocznym. Czy mogę robić tak cały czas? Czy muszę założyć działalność trudniącą się handlem samochodami? Zaznaczam, że jestem studentem i nie ukończyłem 26 roku życia. Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość limeira Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Ciekawe masz hobby :))Nie musisz mieć zarejestrowanej działalności gospodarczej by w świetle przepisów ustawy o vat i pit to co robisz było potraktowane jak prowadzenie działalności gospodarczej.Wprawdzie przychody swoje zamierzasz rozliczyć w rozliczeniu rocznym to może się okazać, że US może upomnieć się jeszcze o należny VAT (jeśli w proporcji do okresu prowadzonej działalności gospodarczej w roku podatkowym przekroczyłeś limit 50 000 zł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mały Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Ale chodzi o 50tys przychodu, obrotu, zysku? Jak to wygląda? O co do fajnego hobby to zawsze miałem świra na punkcie samochodów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość limeira Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 przychodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mały Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Czyli przykład:Jeżeli kupiłem samochód za 28tyszł a sprzedałem za 38 i zrobiłem tak już 3 razy to przychód przekroczył 50tys prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość limeira Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 w podatku dochodowym płacisz podatek od dochodu(sprzedaż minus koszty) a w podatku VAT płacisz podatek od przychodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mały Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Tak, z tym że ja nie prowadzę działalności więc nie jestem Vat-owcem. Wydaje mi się, że nie można w tym przypadku naliczyć VAT-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość limeira Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Ustawa z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usługArt. 15. 1. Podatnikami są osoby prawne, jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej oraz osoby fizyczne, wykonujące samodzielnie działalność gospodarczą, o której mowa w ust. 2, bez względu na cel lub rezultat takiej działalności. 2. Działalność gospodarcza obejmuje wszelką działalność producentów, handlowców lub usługodawców, w tym podmiotów pozyskujących zasoby naturalne oraz rolników, a także działalność osób wykonujących wolne zawody, również wówczas, gdy czynność została wykonana jednorazowo w okolicznościach wskazujących na zamiar wykonywania czynności w sposób częstotliwy. Działalność gospodarcza obejmuje również czynności polegające na wykorzystywaniu towarów lub wartości niematerialnych i prawnych w sposób ciągły dla celów zarobkowych.Już wyżej pisałam...Nie musisz mieć zarejestrowanej działalności gospodarczej - czyli nie musisz mieć wpisu do ewidencji działalności gospodarczej,nie musisz posiadać regonu i nie musisz być zarejestrowanym podatnikiem VAT - by w świetle przepisów ustawy o vat i pit to co robisz było potraktowane jak prowadzenie działalności gospodarczej ze wszystkimi tego konsekwencjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi