Witam,
mam poważny problem, który spędza mi sen z powiek. Sprawa jest skomplikowana, ale postaram się ją opisać. Zdarzyło się tak że wystawiłem jedną pustą fakturę w maju 2013, oczywiście przez przypadek. Zacząłem ją wystawiać, wpisałem nazwę kontrahenta, ale nie dodałem żadnych towarów, bo zorientowałem się, że wystawiam ją w złym magazynie. Niestety zapomniałem jej skasować z tego magazynu i zaraz po tym wystawiłem fakturę z następnym numerem. W skrócie miałem w maju jedną fakturę pustą, gdzieś mniej więcej pośrodku wszystkich faktur. Faktury powysyłałem do kontrahentów, nie świadom tego co się stało. Pod koniec miesiąca, zauważyłem że mam jedną pustą fakturę i ją po prostu usunąłem, bez zastanowienia (wiem, głupie, nawet nie będę się usprawiedliwiał). Numery na pozostałych fakturach się pozmieniały automatycznie, wyeksportowałem faktury (z pozmienianymi numerami) do pliku pdf i wysłałem do naszej księgowej. Po pewnym czasie, gdy zaczęły wpływać przelewy za faktury, zauważyłem, że są na błędne numery faktur, to znaczy nie na takie jakie mam ja u siebie w systemie. Część była ok, a cześć (właśnie od numeru tej pustej faktury, którą usunąłem) miała inny numer, o jeden w górę (tzn. ja miałem fakturę nr 6/05/2013 a przelew przyszedł na fakturę nr 7/05/2013, ja miałem fakturę 8/05/2013 a przelew przyszedł na fakturę nr 9/05/2013). Podsumowując oryginały faktur, które są u kontrahentów mają inne numery niż kopie zaksięgowane przez naszą księgową. Nie wiem co mam teraz zrobić. Kolega powiedział mi, że jeśli chodzi o numery to nasza księgowa może je jeszcze zmienić nawet po zaksięgowaniu, że to jest wykonalne, ale sam nie wiem. Cholera boję się że wyleją mnie z roboty za tą głupią nieuwagę! Wiem że będę musiał o tym powiedzieć, ale byłbym ogromnie wdzięczny gdybym mógł prosić o jakąkolwiek radę. Czy można to teraz jakoś odkręcić?