Gość kaśka Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Witam.Jestem rolnikiem vatowcem.W pażdzirniku 30.10 kupiłam okna do istniejącego już budyku inwentarskiego(stary budynek).Fakturę dostałam dopiero w piatek lecz z datą wystawienia i otrzymania 30.10.(faktura została przesłana pocztą lecz zaginęła i to jest duplikat)Jak rozumiem rozliczam ja teraz wraz z fakturami za listopad a kiedy należy ująć ją w księgach? w pażdzierniku czy listopadzie..?Druga sprawa cała faktura opiewa na ponad 7tyś zł brutto.Na tą sumę składają się okna ich montaż i pierdoły potrzebner do montażu:pianki,kleje,zaprawy tynkarskie...Czy zapisać to w księdze jako zwykły zakup czy środek trwały..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aneta Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Ujęłabym to w listopadzie, wg daty duplikatu. I zastanawiam się czy nie będzie to podniesienie wartości śr. trwałego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość :)) Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 wymiana okien nie podniesie wartości śr.trwałego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kaśka Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 dzieki za podpowiedz szukałam na forum tematów na podobny temat i różnie jest to napisane że powinno się to zaksięgować-wpisać w miesiącu wystawienia lub w miesiącu odliczenia...zapłocone było w pażdzierniku wiec do księgi wpisać w listopadzie z datą pażdziernikową...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi