Gość kasia Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 po badaniach pracowniczych dostałam skierowanie od okulisty na szkła korekcyjne. Czy pracodawca może czy musi zwrócić mi za okulary korekcyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ela Opublikowano 3 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2007 jezeli w orzeczeniu lekarskim, ktore musisz przedstawic pracodawcy, lekarz napisze o potrzebie korzystania z okularow, pracodawca refunduje (ma obowiazek) koszty okularow do kwoty przyjetej w przepisach wewnetrznych firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Basia1 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 tak musi być to wpisane podczas badań okresowych jest tylko taki warunek jesli chcesz coś więcej na ten temat to napisz emaial to Ci wyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aga Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Jeżeli pracujesz przy komputerze pow. 4 godz. dzienne i posiadasz zalecenia lekarza zgodnie z przepisami pracodawca musi zwrócić Ci koszty zakupu okularów a w jakiej wysokości to zależy czy macie uregulowania wewnętrzne ewentualnie od podejścia pracodawcy. (Dz. U. nr 148, poz. 973) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość XYZ Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 "Kwestię zapewnienia okularów korygujących wzrok pracownikom obsługującym monitory ekranowe reguluje rozp. MPiPS z 1.12.1998 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy na stanowiskach wyposażonych w monitory ekranowe (Dz.U. Nr 148, poz. 973), wydane na podstawie art. 23715 § 1 KP. Rozp. to wprowadza do prawa polskiego dyrektywę Wspólnot Europejskich 90/270/EWG dotyczącą minimalnych wymagań w dziedzinie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia przy pracy z urządzeniami wyposażonymi w monitory ekranowe. Obowiązki pracodawcyZ przepisów § 8 ust. 2 ww. rozp. wynika, że pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom okularów korygujących wzrok, jeśli potrzebę ich stosowania w trakcie pracy przy obsłudze monitora ekranowego stwierdzi lekarz podczas badań okulistycznych przeprowadzanych w ramach profilaktycznej opieki zdrowotnej, o której mowa w KP i przepisach wykonawczych, tj. w rozp. MZiOS z 30.5.1996 r. w sprawie przeprowadzania badań lekarskich pracowników, zakresu profilaktycznej opieki zdrowotnej nad pracownikami oraz orzeczeń lekarskich wydawanych do celów przewidzianych w KP (Dz.U. Nr 69, poz. 332 ze zm.). Chodzi tu zatem o badania lekarskie pracowników (wstępne, okresowe i kontrolne), do których zapewnienia zobowiązany jest pracodawca zgodnie z ww. przepisami.Obowiązek zapewnienia okularów korygujących wzrok powstaje po wydaniu zalecenia lekarza, o którym mowa wyżej. Powinny to być zatem okulary zgodne z takim zaleceniem – o określonych parametrach (odpowiednich do stanu wzroku pracownika) – przeznaczone do pracy przy monitorze. Należy zauważyć, że okulary do pracy przy monitorze powinny zapewnić ostre widzenie na ekranie monitora z odległości ok. 500–600 mm; mają one często szkła o innych parametrach niż okulary przeznaczone do czytania (zapewniające ostre widzenie z odległości ok. 300 mm). Trzeba tu wyraźnie podkreślić, że przepisy rozporządzenia nakładają na pracodawców obowiązek zapewnienia okularów korygujących wzrok (a więc ze szkłami korekcyjnymi) przeznaczonych do pracy przy monitorze ekranowym. Przepisy te nie zobowiązują zatem pracodawców do zapewnienia pracownikom (pokrywania kosztów zakupu) okularów nieprzeznaczonych do pracy przy obsłudze monitora ekranowego (stosowanych do codziennego stałego użytku) oraz okularów ze szkłami pokrytymi warstwą ochronną bądź antyrefleksyjną (nie występuje potrzeba stosowania takich okularów). Trzeba tu zaznaczyć, że w przepisach omawianego rozp. nie chodzi o okulary ochronne zabezpieczające przed działaniem czynników szkodliwych dla zdrowia lub niebezpiecznych (nie zachodzi potrzeba stosowania takich okularów przy monitorze). Okulary ochronne powinny być przydzielone każdemu pracownikowi zatrudnionemu przy pracy narażającej jego oczy na szkodliwe lub niebezpieczne działanie czynników środowiska pracy. Natomiast okulary korygujące wzrok (o których mowa w omawianym rozp.) powinny być zapewnione jedynie tym pracownikom, którym lekarz zaleci ich stosowanie przy monitorze ze względu na stan wzroku (dotyczy to przeważnie sytuacji, kiedy zwykle stosowane przez nich okulary są nieodpowiednie do pracy przy monitorze).W § 8 ust. 2 rozp. określono, że ww. okulary zapewnia pracodawca. Oznacza to, że to pracodawca określa wysokość środków finansowych przeznaczonych na ten cel. Spełnieniem obowiązku wynikającego z tego przepisu będzie przeznaczenie nawet najmniejszej kwoty, za którą można kupić okulary (z tanią oprawką), uwzględniającej koszt oprawek, szkieł korekcyjnych i robocizny. Wskazane jest, aby kwota przeznaczona na zakup okularów korygujących wzrok ustalona była po dokonaniu rozpoznania w sprawie kosztów okularów w zakładach optycznych w danym rejonie. Konieczne jest, aby o kwocie przeznaczonej przez pracodawcę na ww. okulary poinformowani byli wszyscy zainteresowani pracownicy. Zapobiegnie to wówczas przeznaczaniu przez pracowników na okulary zbyt wysokich kwot.Pracownik, któremu lekarz zalecił stosowanie przy monitorze okularów korygujących wzrok, może podjąć decyzję o zakupie okularów droższych – za kwotę wyższą niż ta, którą przeznaczył pracodawca. W takim przypadku pracownik z własnych środków pokrywa różnicę między kwotą przeznaczoną przez pracodawcę a faktycznym kosztem zakupu okularów." A więc NIEDOPUSZCZALNE jest określanie MAX. KWOTY REFUNDACJI zakupu okularów. Pracodawca ma obowiązek (wymóg BHP i EU) odpowiednie soczewki korekcyjne (zalecone przez lek.-okulistę) i standardowe ("tanie") oprawy. Nie można zrefundować zakupu np. jednej soczewki (bo jedna kosztuje 600zł.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chomiczek Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 a z jakiego paragrafu to pokryć ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qlka Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Okulary do komputera dla pracownika pokrywa się z tego samego paragrafu co np. odzież ochronną - paragraf 3020 Nagrody i wydatki nie zaliczane do wynagrodzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomi Opublikowano 25 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2009 mam pytanie pracuje przy komputerze. Podczas badań okresowych okulista przepisał mi okulary -0,5 na oba oczy nie wpisując nic w zaświadczenie stwierdzil ze nie są mi potrzebne okulary do komputera. Dwa tygodnie wcześniej podczas prywatnej wizyty inny okulista stwierdził również u mnie wade i zapisał okulary -0,5 i pytając mnie czy pracuje przy komputerze na moją odpowiedź ze tak przepisał dodatkowo z antyrefleksem do komputera. Co mam teraz zrobić która opinia jest ważna czy jest jakieś wyjście aby wyegzekwować dofinansowanie na okulary w firmie ???! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patiks Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 Z innej beczki - https://www.okularywsieci.pl/poradnik-okularnika/okulary-do-komputera-i-nie-tylkoCo jeszcze ma znaczenie? Pominęli coś przy tym tekście? Coś istotnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 reklamy......nuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andromeda Opublikowano 14 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Musi moim zdaniem. Przynajmniej mi zwrócił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 mam pytanie pracuje przy komputerze. Podczas badań okresowych okulista przepisał mi okulary -0,5 na oba oczy nie wpisując nic w zaświadczenie stwierdzil ze nie są mi potrzebne okulary do komputera. Dwa tygodnie wcześniej podczas prywatnej wizyty inny okulista stwierdził również u mnie wade i zapisał okulary -0,5 i pytając mnie czy pracuje przy komputerze na moją odpowiedź ze tak przepisał dodatkowo z antyrefleksem do komputera. Co mam teraz zrobić która opinia jest ważna czy jest jakieś wyjście aby wyegzekwować dofinansowanie na okulary w firmie ???!Prywatne badania to twoja prywatna sprawa, jeśli lekarz medycyny pracy (okulista) nie zalecił okularów moim zdaniem pracodawca nie musi ci zwracać kosztu zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalwu Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 U mnie w firmie zwracają, ale nie całość tylko jakąś część kwoty :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 U mnie w firmie zwracają, ale nie całość tylko jakąś część kwoty Za prywatną wizytę u okulisty i zakup okularów również? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fizo Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Prywatna wizyta tyle co połowa szkieł :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snt Opublikowano 22 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 No bo zwrot to tylko jakaś część kwoty. Najlepiej i tak przed iść nawet prywatnie na badania i kupić okulary dopasowane odpowiednio do naszych potrzeb. Niestety, ale wiele osób podchodzi do tematu dość lakonicznie i potem z tego powodu ma problemu bo kupuje złe okulary, a badania naprawdę nie są czymś drogim - http://www.laserzielona.pl/oferta-laserzielona-okulista/badanie-jaskry-badanie-oczu-oct.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fashion.victim Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Pracodawca ma obowiązek oddania połowy ceny okularów, albo max do 300 złotych. Jest od tego przepis. Oczywiście pod warunkiem, że pracownik otrzymał odpowiednią karteczkę od okulisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onstappent Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Chyba możesz się ubiegać o zwrot takich kosztów od pracodawcy. Ja też mam od niedawna okulary do pracy przy komputerze. Byłem na wizycie w gabinecie Oko akcent u pana dr Hanarza i okazało się, że jednak muszę je nosić. Mam niewielką wadę, ale lepiej nosic okulary, żeby się nie pogłębiała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baklazanka Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Ja też właśnie muszę wyrobić sobie takie okulary do czytania. Wybieram się do optomedica w Warszawie, ale cały czas coś mi wypada. Oczy coraz bardziej męczą mi się przed komputerem więc czas je przebadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 No i co lepiej ci jak reklamę wyrzucisz? Żal mi ciebie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertiPatrycja Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Okulary noszę od paru miesięcy i powiem że nawet latwo było mi się do nich przyzwyczaić, bałam się większego szoku, jakiegoś dyskomfortu itp. Szkła i oprawki kupowałam na dobrych warunkach w Primus na ul. Mazowieckiej. Obsluga potrafi tutaj pomóc w wyborze, jasno i uczciwie tłumaczą jakie są klasy szkła, jak się różnią ceną i jakością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 i co w związku z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patka79 Opublikowano 20 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Chcę zrobić sobie nowe okulary do pracy. Mój wzrok pogorszył się odkąd ostatni raz badał wzrok i robiłam okulary i dlatego chce przebadać wzrok przed ich zrobieniem. Nie chce badać go u optyka mimo tego, że przebadałby mi go tam optyk. Może odnosze mylne wrażenie, ale wydaje mi się, że okuliści lepiej badają wzrok podczas normalnej wizyty. Zastanwiam sie nad zapisaniem sie do okulisty, którego ofertę znalazłam tutaj https://okulista-trojmiasto.pl/ . Myślicie, że warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicehrabia Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Okulary do komputera muszą być inne niż takie zwyczajne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Okulary do komputera muszą być inne niż takie zwyczajne?Mogą być takie zwyczajne, a mogą być specjalistyczne, w zależności od wady wzroku. Pytaj u optyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi