Gość Kalkulator Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 A z doświadczenia wiem, że księgowość polega głównie na dodawaniu i odejmowaniu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Agness Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 A czy baby zostać księgowym to można po prostu ukończyć kierunek finanse i rachunkowość? Czy musi to być ekonomia? Bo ja już się zaczynam gubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pineska Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Może byc po prostu fin-rach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fwHagdGprnwUZiQhG Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Your story was really informative, tahnks! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotr Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 jestem stolarzem i jak czytam te pytania czy kazdy moze jakie wykształcenie jakie cetyfikaty. przedewszystkim utrwalona wiedza którą sie czepało z nauki którą potem potrafi się przelac do praktyki z pełną odpowiedzialnością pewnością i nie robi sie zadnych byków.zawód księgowej/księgowego nie moze byc rozbijany na publiczny i prywatny ponieważ księgowa pracująca w sektorze publicznym jak i prywatnej firmie skupja sie przedewszystkim na prawie pdatkowym a wiedz wszystko idzie do jednego worka,wiec raczej wypadało by sie czegoś wiecej nauczyc a nie tylko zrobic sam kurs bo wszyscy na tym w konsekwęcji cierpią. Te osoby ,które wiedzą co i jak nie zadają takich śmiesznych pytań chyba ze chodzi wam o porządne fakturowanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remek Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Jeżeli chodzi o wymagania dotyczące stanowiska głównego księgowego, polskie prawo nie reguluje zawodu księgowego, z wyjątkiem zawodu głównego księgowego w sektorze finansów publicznych. W obecnym stanie prawnym nie ma ustanowionych kryteriów, które musi spełniać osoba pracująca w charakterze głównego księgowego na podstawie stosunku pracy. Kierownik jednostki samodzielnie ustala zasady, według których będzie dokonywał wyboru odpowiedniej osoby na to stanowisko. Inaczej wygląda to w przypadku zlecenia przez jednostkę prowadzenia ksiąg rachunkowych podmiotowi zewnętrznemu. Podmiot taki powinien mieć odpowiednie uprawnienia do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych.W jednostkach gospodarczych stanowisko głównego księgowego umiejscowione jest z reguły na najwyższych szczeblach struktury organizacyjnej. Często główny księgowy jest również dyrektorem do spraw ekonomicznych. Takie usytuowanie w strukturze organizacyjnej jednostki wpływa na jego pozycję. Główny księgowy jako osoba nadzorująca rachunkowość i finanse posiada odpowiednią wiedzę. Od rzetelności oraz umiejętności tej osoby zależy poprawne i sprawne funkcjonowanie całego zespołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nikt Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Na szczęście nie, wg. mnie głównym księgowym może zostać każdy kto czuje się na siłach i ma wystarczającą wiedzę i odwagę wziąść na siebie odpowiedzialność za księgi w firmie. Poza tym tak często wymagany certyfikat zezwalający na usługowe prowadzenie księg rachunkowych to jakieś nieporozumienie wymyślone przez któregoś min fin. Wystarczy mież studia wyższe z budowy karmników albo nauczanie początkowe i dwa semestry studiów podyplomowych i już się ma taki certyfikat, a ktoś kto ponad 10 lat ora w księgowości nie ma takich uprawnień bo uczelnia którą kończył nie miała w ofercie studiów o specjalizacji "rachunkowość" PS.Księgowa to najbardziej podły zawód - nie zazdroszczę nikomu i sobie też - odpowiedzialność olbrzymia pieniądze gówniane.To idź strugać długopisy. Chałupnicza robota i sam sobie zaksięgujesz zarobiony browar. Tylko nie krzycz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olaela Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia Cześć, ja realizowałam podyplomówkę na WSKZ-cie, bo zależało mi na poszerzeniu swojej wiedzy, wybór padł właśnie na kierunek główny księgowy. Co do samej uczelni to byłam zadowolona, bo całośc kształćenia odbyła się online i sama decydowałam o tym kiedy podchodzić do testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZosiaA Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia I uważasz, że wystarczy z reklamy byle czego skończyć coś, co nazywa się "główny księgowy" i natychmiast nim będziesz?Na papierze jedynie, byle jakim papierku, byle jakiej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi