Kategorie
Skocz do zawartości

Quba
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Całkiem niedawno założyłem sklep internetowy. Wraz z żoną zajmujemy się sprzedażą biżuterii oraz akcesorii i dodatków. Branża dość bogata ale też całkiem sporo konkurencji. Postawiliśmy głownie na sprzedaż na allegro, dość srkomny budżet na reklamy banerowe w sieci i więcej na pozycjonowanie. Myślicie, że to wystarczy? 

• Odpowiedzi 156
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

polecam pormocje strony za pomoca google adwords. jezeli zalozysz konto dostaniesz od googla 200 zl na promocje - jesli wydasz 100 - czyli wydajesz 100 ze swojej kieszeni a wykorzystujesz 300 zl. mozesz elegancko ustawiac na jakie frazy bedzie wyswietlala sie reklama, w jakim obszarze itd. zalozenie konta i obsluga adwords nie powinna sprawic wiekszego problemu.

Mylisz się kolego, adwords nie jest takie proste. Utworzysz kampanię i już. Trzeba dużo pracy i doświadczenia, aby zoptymalizować kampanię. Ustalić budżet, dobrać słowa kluczowe, ewentualnie wprowadzić produkty. Trzeba być na bieżąco z tym. Łatwo wtopić pieniądze, bez znajomości tego narzędzia. Lepiej zostawić to specjalistom od kampanii adwords.

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Mylisz się kolego, adwords nie jest takie proste. Utworzysz kampanię i już. Trzeba dużo pracy i doświadczenia, aby zoptymalizować kampanię. Ustalić budżet, dobrać słowa kluczowe, ewentualnie wprowadzić produkty. Trzeba być na bieżąco z tym. Łatwo wtopić pieniądze, bez znajomości tego narzędzia. Lepiej zostawić to specjalistom od kampanii adwords.

otóż to... ad wordns nie jest mega skomplikowany, ale pewną wiedze trzeba mieć! polecam na pocztaek oficjalne podreczniki googla (w pdf) oraz ich video tutoriale. bezłpatne i naprawde przejrzyste :)

• 2 miesiące temu...

Ale pod Google Adwords stronę również trzeba zoptymalizować, bo jeżeli nie pojawią się na niej odpowiednie frazy i słowa kluczowe, to koszt jednego kliknięcia będzie najzwyczajniej w świecie drogi. Jak zoptymalizować e-sklep dowiesz sie np z tego kursu wideo http://strefakursow.pl/kursy/e-biznes/pozycjonowanie_i_optymalizacja_stron.html

Dodam od siebie, że na pozycje strony w wynikach wyszukiwania wpływa ponad 200 a jak niektórzy twierdzą jeszcze więcej czynników.

W przypadku sklepów internetowych doskonale się sprawdza Social Media. Nie mam jednak tutaj na myśli Facebooka (chociaż profil warto prowadzić), a Google + oraz Pinterest. Tak na prawdę to musisz podjąć szereg działań z różnych kanałów marketingowych. 

Jeżeli na poważnie myślisz o pozycjonowaniu to musisz być świadomy, że czeka Cię zlecenie lub przygotowanie unikalnych tekstów opisowych dla produktów. Bez tego nawet nie masz co zaczynać pozycjonowania. Więcej informacji na temat przygotowania oraz praktycznych porad sklepu pod kątem SEO znajdziesz tutaj - http://l4.net.pl/pozycjonowanie-sklepu-internetowego/

Do czasu uzyskania efektów w wynikach organicznych w indeksie Google możesz wspierać się kampaniami AdWords. Zaznaczam jednak, że jest to droga zabawa, której cena kształtuje się od konkurencji (działa na zasadzie licytacji). Twoja branża ma sporą konkurencję, także licz się z dużymi kosztami.

Reklamy bannerowe na razie sobie odpuść. Nie przyniosą Ci wiele zysku. Po jakimś czasie, gdy już "staniesz na nogi" i będziesz miał trochę wolnych środków możesz potraktować jako działania budowania świadomości marki.

W marketingu jest jedna prawda, a mianowicie "Zawsze połowa pieniędzy wydana na reklamę idzie w błoto, tylko nikt nie wie która połowa". Statystyki mówią, że 90% sklepów po dwóch latach działalności upada. Jest to ciężki kawałek chleba, w którym sam musisz odnaleźć właściwą drogę promocji.

Gość Olgierd

Postawiłbym jeszcze od czasu do czasu na portale z zakupami grupowymi. Jest to może kosztowna rzecz - ale jednocześnie dobry sposób na reklamę w sieci. Sprowadza duży ruch na stronę, dzięki temu dużo osób zapoznaje się z Twoją ofertę. W dłuższej perspektywie jednak postaw na pozycjonowanie. Wyślij jeszcze prośbę o wycenę tutaj http://seoventure.pl/ - działają z wyszukiwarkami od kilku lat, znają więc mechanizmy nią rządzące. 

• 2 tygodnie później...
Ja współpracuję z agencją marketingową biztarget.pl.

Korzystam z promocji usługi/produktu, brandingu (budowania wartości marki)oraz z kreowania i utrwalania wizerunku firmy. Ponadto oczywiście mamy ustalone własne ustawienia dostosowane do własnych celów.

Ja akurat mam full pakiet - social media, pozycjonowanie, adwordsy, marketing szeptany i od czasu do czasu - gdy to konieczne- copywriting.

Zaczynałem od minimalnego budżetu 100 zł, żeby ich przetestować i sprawdzili się bardzo dobrze.Moim skromnym zdaniem znają się na rzeczy, dobrze wykonują swoją pracę, a mam porównanie do innych, którzy robili to na "odczep się", a brali niemałe pieniądze. 

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Przy pozycjonowaniu stron lepiej nie robić tego na własną rękę, bo można zdecydowanie narobić sobie tylko problemów. Skądś to wiem, bo sam raz chciałem pomóc znajomemu i tylko przeze mnie jego strona prawie dostałą bana od google. Na szczęście skończyło się na ostrzeżeniu. Wtedy poszukaliśmy wspólnie profesjonalnej firmy i stanęło na tej z pozycjonowania stron w Katowicach. Widać, że mają bardzo duże doświadczenie oraz spore zaplecze do dokonywania pozycjonowania, bo na pozytywne efekty nie trzeba było długo czekać.

• 3 miesiące temu...

Witam! Całkiem niedawno założyłem sklep internetowy. Wraz z żoną zajmujemy się sprzedażą biżuterii oraz akcesorii i dodatków. Branża dość bogata ale też całkiem sporo konkurencji. Postawiliśmy głownie na sprzedaż na allegro, dość srkomny budżet na reklamy banerowe w sieci i więcej na pozycjonowanie. Myślicie, że to wystarczy? 

Uważam, że pozycjonowanie jest jak najbardziej opłacalne, ponieważ twoja strona będzie wyżej w Google. Istnieje wtedy prawdopodobieństwo, że więcej ludzi na nią wejdzie a co za tym idzie (w twoim wypadku) może coś kupić w twoim sklepie.

Ja do pozycjonowania poleciłbym ci firmę: Grafpa pozycjonowanie stron kraków

Firma pozycjonuje skutecznie i tanio. Płacisz dopiero gdy twoja strona znajdzie się w top 10 w Google.

• 1 miesiąc temu...

Też radzę rozejrzeć się za firmą, która zajmie się pozycjonowaniem ewentualnie rozpocząć współpracę z gotowym oprogramowaniem. Ja np. korzystam z shopera, która tworzony jest zgodnie z zaleceniami gogle i dzięki temu sklep posiada strukturę zoptymalizowaną pod działanie wyszukiwarek.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Ja swego czasu sam pozycjonowałem swoją stronę. Tak skutecznie ,że złapałem bana.   

Wyciągnęła mnie z niego ta firma: http://pozycjonowanie.homedeweloper.pl/ , z której usług korzystam obecnie i jestem zadowolony.

Wiecie,nie uwazam,że pozycjonowanie samodzielne jest złe ale wszystko należy robić z głową. Jeśli strona jest ważna , na przykład jest to jakiś sklep to jednak wybrałbym firmę pozycjonującą. 

Zgadzam się z większością wcześniejszych odpowiedzi - pozycjonowanie i promocja strony to podstawa. Inaczej niewielu klientów na Ciebie trafi, bo przecież wszyscy, wszystkiego szukają w Google i raczej nie zaglądają na 10 stronę.

• 2 tygodnie później...

Ja bym wolała, żeby pozycjonowaniem zajęła się profesjonalna firma lub freelancer, który ma doświadczenie w temacie. Mnie zajęłoby sporo czasu nim bym "ogarnęła" pozycjonowanie, a ludzie się tym zajmujący na co dzień znają zmieniające się zasady i mają wprawę. Zresztą, ci ludzie po coś oferują swoje usługi ;)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

• Dodaj nową pozycję...