- Kategorie na forum:
- Księgowość|
- Kadry|
- Moja firma|
- Samorząd|
- Logistyka|
- Działy forum:
- Księgowość dla firm·
- Księgowość budżetowa·
- Kadry·
- Biznes·
- Prawo·
- Moto·
- Nieruchomości·
- Samorząd·
- Logistyka
Napisano 06 kwiecień 2013 - 13:06
Napisano 07 kwiecień 2013 - 17:09
Napisano 22 maj 2013 - 20:22
Napisano 23 maj 2013 - 07:57
Napisano 28 maj 2013 - 12:32
Czy jeśli moja choroba nastąpiła w ciągu 14 dni od ustania stosunku pracy, to żeby zasiłek chorobowy był zawsze mi wypłacany to czy muszę za każdym następnym razem mieć wystawione zwolnienie na okres nie krótszy niż 30 dni ? Chodzi mi o następne zwolnienia, już te kolejne po pierwszym 30 dniowym zwolnieniu ? Bardzo proszę o dokładną odpowiedz, dziękuję i pozdrawiam.Pracownik może zachorować w ciągu 14 dni od ustania stosunku pracy i może chorować łącznie na tą samą chorobę 182 dni , ale żeby zasiłek chorobowy był wypłacony musi chorować nie krócej niż 30 dni.Jeżeli pracownik zachoruje jeszcze w trakcie stosunku pracy i choroba trwa nadal ,nie ma wymogu , aby choroba trwała nie mniej niż 30 dni, pracownik może chorować również 182 dni , a wypłatę zasiłku chorobowego po ustaniu stosunku pracy będzie kontynuował ZUS.Z tytułu umowy zlecenia , w przypadku ,gdy zleceniobiorca podlegał dobrowolnej składce na ubezpieczenie chorobowe i nabył prawo do wypłacenia świadczenia ,po zakończeniu takiej umowy także będzie kontynuowana wypłata zasiłku chorobowego przez ZUS.
Napisano 28 maj 2013 - 14:15
a czy do zwolnienia za chorobe, ktora nastapila w w okresie nie dłuzszym 14 dni po ustaniu umowy, musze także podawać nr NIP ostatniego pracodawcy ? i czy musze zglaszać sie do zakładu pracy po jakiś druk ? albo czy zakład pracy sam może coś przesle do Zus-u ? czy tylko zanosze zwolnienie do Zus i nic więcej ?30 dni dotyczy tylko pierwszych zwolnień
Napisano 28 maj 2013 - 14:15
a czy do zwolnienia za chorobe, ktora nastapila w w okresie nie dłuzszym 14 dni po ustaniu umowy, musze także podawać nr NIP ostatniego pracodawcy ? i czy musze zglaszać sie do zakładu pracy po jakiś druk ? albo czy zakład pracy sam może coś przesle do Zus-u ? czy tylko zanosze zwolnienie do Zus i nic więcej ?30 dni dotyczy tylko pierwszych zwolnień
Napisano 28 maj 2013 - 14:26
Napisano 28 maj 2013 - 14:37
30 dni dotyczy tylko pierwszych zwolnień
Wysokość Twojego zasiłku chorobowego zależy od wysokości wynagrodzenia jakie dostawałaś 12 miesięcy przed ustaniem stosunku pracy.Jeżeli zarobki były mniejsze niż średnia krajowa z poprzedniego kwartału ,otrzymasz taki zasiłek jak napisała wyżej Dorota.Natomiast jeżeli były wyższe,podstawa zasiłku zostanie ograniczona do średniej krajowej z poprzedniego kwartału ogłaszana w Monitorze Polskim .
Obecnie średnia ta wynosi 3690,30 zł Monitor Polski z dnia 19.02.2013 r. - Nr 23, poz. 88
Dzien dobry, mam dwa pytania:Wysokość Twojego zasiłku chorobowego zależy od wysokości wynagrodzenia jakie dostawałaś 12 miesięcy przed ustaniem stosunku pracy.Jeżeli zarobki były mniejsze niż średnia krajowa z poprzedniego kwartału ,otrzymasz taki zasiłek jak napisała wyżej Dorota.Natomiast jeżeli były wyższe,podstawa zasiłku zostanie ograniczona do średniej krajowej z poprzedniego kwartału ogłaszana w Monitorze Polskim .
Obecnie średnia ta wynosi 3690,30 zł Monitor Polski z dnia 19.02.2013 r. - Nr 23, poz. 88
Napisano 28 maj 2013 - 15:47
Napisano 28 maj 2013 - 15:55
Napisano 28 maj 2013 - 16:21
Dziękuję za odpowiedz, ale jeszcze pytanie a skąd mam mieć pewność w takim razie, że moje pierwsze 30-dniowe zwolnienie, które np: do zakladu pracy wyślę natychmiast listem poleconym, czy pracodawca na pewno przekaże je w wyznaczonym terminie siedmiu dni do ZUSu ? Czy raczej sama mam dostarczyć bezpośrednio zwolnienie do ZUSu ?Dziękuję za odpowiedz, ale jeszcze pytanie a skąd mam mieć pewność w takim razie, że moje pierwsze 30-dniowe zwolnienie, które np: do zakladu pracy wyślę natychmiast listem poleconym, czy pracodawca na pewno przekaże je w wyznaczonym terminie siedmiu dni do ZUSu ? Czy raczej sama mam dostarczyć bezpośrednio zwolnienie do ZUSu ?Dodam jeszcze ,że zwolnienia lekarskie wypisuje lekarz podając w zwolnieniu dane ostatniego pracodawcę .pierwsze zwolnienie lekarskie dostarczasz lub wysyłasz do pracodawcy w celu wystawienia zaświadczenia płatnika składek na druku Z-3 .Dopiero następne wysyłasz do ZUS.masz 7 dni na dostarczenie zwolnienia od chwili wypisania przez lekarza.
Napisano 28 maj 2013 - 16:33
Napisano 28 maj 2013 - 16:44
Bardzo proszę o poradę, to jak zrobić najlepiej ? żeby nie mieć najlepiej żadnego kontaktu osobistego z zakładem pracy, a żeby wszystko było okey, żeby nic nie nawaliło. Żeby te zwolnienie jednak wpłynęło w ciągu 7 dni od wystawienia przez lekarza.Pracodawca nie ma określonego terminu na dostarczenie zwolnienia lekarskiego do ZUS ,termin 7 dniowy obowiązuje pracownika do dostarczenia zwolnienia pracodawcy lub do ZUS.Możesz umówic się z pracodawca na osobisty odbiór druku Z-3 i osobiście je dostarczyć - wtedy będziesz miała pewność.ZUS nie zacznie naliczac zwolnienia jeżeli nie zgromadzi 30 dni zwolnienia /zwolnienie nie koniecznie musi byc 30 dniowe, może to być kilka zwolnień , ale w sumie nie mniej niż 30 dni/.-----------------------------------------Do ZuS musisz też złożyć kopię świadectwa pracy ,oryginał do wglądu.
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Guest_ - dziś, 00:18
Guest_Żanetta - dziś, 00:06
Guest_ela - wczoraj, 23:32
Guest_ - wczoraj, 23:27
Guest_ - wczoraj, 22:22
klabczar - wczoraj, 22:07
Guest_ - wczoraj, 21:55
koleżanka - wczoraj, 21:53
Guest_Kenobiobiwan - wczoraj, 20:10
Guest_Mateusz - wczoraj, 19:30
Johny89 - wczoraj, 18:32