Skocz do zawartości


Odpowiadanie w temacie: Jak założyć restaurację?


Opcje wiadomości

Zarejestruj się na forum!

Dzięki rejestracji nikt nie użyje Twojego nicka.
Rejestracja zajmuje tylko chwilę!

Logowanie » Rejestracja


  • PODAJ SŁOWNIE wynik: 6 + 8 =

    wraz z polskimi znakami jeśli takie występują.
  lub Anuluj


Podsumowanie tematu

aronr

Napisano 13 czerwiec 2018 - 16:45

Chcąc założyć restaurację trzeba zaopatrzyć się w ogromne ilości przypraw. Nie korzystajmy jednak z vegety - lepiej zaopatrzyć się w zioła i suszone warzywa, które urozmaicą smak serwowanych przez nas potraw. Najlepiej jest zdecydować się na przyprawy z Knorra, które cechują się wysoką jakością i cudownym smakiem...


Napisano 12 czerwiec 2018 - 09:37

Jeżeli chcesz otworzyć własną restaurację, to nie tylko ważny jest wkład pieniężny. Potrzebujesz naprawdę dobrego kucharza, świetnej tematyki lokalu i komfortowego, ładnego wystroju. Na przykład firma TrzyTrzecie zajmuje się projektowaniem restauracji i biur. Właśnie tak stworzyłam swoją małą restaurację. Moja koleżanka jest wyśmienitym kucharzem, także to od niej się wszystko zaczęło. Otworzyłyśmy restaurację z kuchnią włoską. Zatrudniłyśmy tę firmę projektową z Warszawy, a oni zaprojektowali nam wspaniałe wnętrze restauracji. Zza okna sam wystrój zachęca do wejścia do środka, kuchnia mojej koleżanki tylko ich zatrzymuje. :)


Patka79

Napisano 19 kwiecień 2018 - 12:45

Na pewno musisz się zaopatrzyć w jakiś system zarządzania całą restauracją. Ja wybrałem system https://joinposter.com/pl Systemy, dzięki którym kontrola nad funkcjonowaniem firmy jest intuicyjna, szybka, a jednocześnie precyzyjna stają się niezbędne w dynamicznie rozwijającym się świecie biznesu. Dzięki nim możemy stale monitorować bilans zysków i strat, wprowadzać potrzebne zmiany oraz śledzić ich skuteczność. To kluczowe wartości dla osoby, która prowadzi firmę. Branża gastronomiczna jest kojarzona przede wszystkim z gotowaniem i to właśnie kulinarne umiejętności są w niej na pierwszym miejscu. Razem z nimi powinny łączyć się rozwiązania, które zapewnią sprawne funkcjonowanie i zarządzanie działalnością. Systemy POS sprawdzą się w tej roli znakomicie. Decydując się na oprogramowanie, firma może liczyć nie tylko na optymalne zyski, ale także stopniowy rozwój. Oprogramowanie wpłynie na jakość usług, które zapewnią zadowolenie klientów. 


Napisano 07 lipiec 2014 - 12:29

Jeśli znajdziesz już lokal , to masz nieco łatwiej. W otwieraniu restauracji dla mnie najcieższym było znalezienie odpowiedniego sprzętu, nie znałam się na tym po prostu, a nie wiedziałam czy mogłam liczyć na szczere doradztwo pracowników hurtowni gastronomicznej. Ja hurtownię mam bardzo blisko siebie, wiec nawet jeśli trzeba skorzystac z serwisu,to nie będzie problemu. W urządzenia zaopatrzyłam się w http://frigosystem.com.pl/ i nie żałuję.


Napisano 02 lipiec 2014 - 14:21

mysle, ze 30 tys to malo jak na taka dzialalnosci. Sporo cie wyniesie wyposazenie kuchni. Ale mozesz troche zaoszczedzic kupujac w raptorze. Oni tam maja calkiem przyzwoite ceny a przy tym naprawde oferuja dobra jakosc


Napisano 02 czerwiec 2014 - 14:11

zupełnie inne kwoty się inwestuje w różnych częściach Polski, więc ciężko jednoznacznie odpowiedzieć Ci na pytanie, na pewno na początku jest sporo kosztów, trzeba: zakupić wyposażenie gastronomiczne (np w http://gastromarathon.pl/ ), urządzić jakoś lokal, wypromować miejsce itp


Sobi

Napisano 25 listopad 2013 - 22:30

Obawiam się, że to może być mało. Zwłaszcza w lokalu gdzie nie ma kuchni... Kiedyś doradzaliśmy firmie która wynajeła lokal, miesiac go remontowała, wyposażała, itd. Za ten okres już trzeba bylo zapłacić najem - 15 tys. - dobre miejsce.

 

Cała inwestycja startowo kosztowała 120 tys.

 

Niestety zalezy wszystko od skali. Moze na początek bar / pub z piwem jakiejś kampanii piwnej. Wówczas oni pokrywają część kosztów, stolików, dystrybutorów, lodówek itd. restauracja od podstaw to serio sporo sporo wysiłku, czasu,  pracy i pieniędzy.


Napisano 25 listopad 2013 - 08:06

Witam forumowiczów!

 

Od zawsze moim marzeniem było mieć swoją restaurację. Wreszcie mogę sobie na to pozwolić - mam okołu 30 tys. zł tytułem własnego wkładu - czy to wystarczy? Jak wygląda otwieranie takiej działalności? Czy ktoś z Was ma jakąś wiedzę na ten temat? Proszę o pomoc :)

 


Podgląd całego tematu (otwiera nowe okno)