Skocz do zawartości

Kategorie

Forum

Zawartość użytkownika hannah1981

Odnotowano 5 pozycji dodanych przez hannah1981 (Rezultat wyszukiwania ograniczony do daty: 26-wrzesień 20 )


Według typu zawartości

Filtruj

Sortuj według                Sortuj  

#101829 wypowiedzewnie umowy a zwolnienie lekarskie

Napisano przez hannah1981 w 01 czerwiec 2012 - 22:24 w Zatrudnianie i zwalnianie

wypowiedzenie jest skuteczne



#101828 urlop uzupełniający i zmiana etatu

Napisano przez hannah1981 w 01 czerwiec 2012 - 22:20 w Urlopy

do sierpnia 20 dni/12 x 8 miesiecy wynosi 14 dni czyli 112 godzinod wrzesnia, zakładam ze umowa jest do koncz roku, 26 dni x 0,5 etatu daje 13 dni/12 x 4 miesiące wynosi 5 dni czyli 40 godzinŁacznie 112 plus 40 godzin tj. 152 godziny



#101827 URLOP DLA NIEPEŁNOETATOWCA

Napisano przez hannah1981 w 01 czerwiec 2012 - 22:16 w Komentarze artykułów

prosze o imformacje od kiedy do kiedy jest umowa



#96324 wynagrodzenie za urlop wypoczynkowy

Napisano przez hannah1981 w 10 maj 2012 - 23:08 w Urlopy

jest ok, tylko prosze pamietac ze wynagrodzenie nie moze byc nizsze od minimalnego wynagrodzenia czyli 1500 zl brutto



#96322 wynagrodzenie za urlop wypoczynkowy

Napisano przez hannah1981 w 10 maj 2012 - 22:41 w Urlopy

Witam, mam wątpliwości co do ustalenia wynagrodzenia za czas urlopu wypoczynkowego. Pracownik jest zatrudniony na pełny etat, wynagrodzenie ma prowizyjne (15% obrotu) z zastrzeżeniem, że jeśli ta prowizja wyjdzie w danym miesiącu niższa od najniżej krajowej to dostanie najniższą krajową czyli 1500zł. W kwietniu był 5 dni na urlopie. Wiem, że trzeba policzyć średnią z 3 m-cy czyli stycznia, lutego i marca ale zastanawiam się co w sytuacji gdy w styczniu tez wykorzystał urlop wypoczynkowy (1 dzień). W rozporządzeniu jest napisane, że "przy wyliczaniu wynagrodzenia za urlop nie uwzględnia się: wynagrodzenia za czas urlopu wypoczynkowego, a także za czas innej usprawiedliwionej nieobecności w pracy" w związku z tym nie wiem czy mam odejmować od wynagrodzenia styczniowego tą część która była za urlop i czy licząc podstawę wynagrodzenia brać pod uwagę liczbę godzin do przepracowania czy faktycznie przepracowanych (czyli po pomniejszeniu o ten dzień urlopu). Baaaaardzo proszę jakąś dobrą duszę, która się na tym zna o sprawdzenie czy dobrze wyliczam przy następujących danych:

Styczeń: wynagrodzenie 1600 (w tym 100 za 1 dzień urlopu), liczba godzin do przepracowania 21x8=168
Luty: wynagrodzenie 1500, liczba godzin do przepracowania 21x8=168
Marzec: wynagrodzenie 1500, liczba godzin do przepracowania 22x8=176

Suma wynagrodzeń = 1500 (odjęłam te 100zł które były wynagrodzeniem za urlop, czy słusznie?) + 1500 + 1500 = 4500
Suma godzin przepracowanych = 160 (odjęłam 8 godzin w czasie których był na urlopie, czy słusznie?) + 168 + 176 = 504

Wymiar za 1 godz pracy = 4500/504 = 8,93
5 dni urlopu w kwietniu = 40 godz pracy
Wynagrodzenie brutto za czas urlopu = 8,93 x 40 = 357,20
Wynagrodzenie prowizyjne za kwiecień = 1000 (tyle mu wyszło prowizji za kwiecień)
Razem wynagrodzenie za kwiecień = 1000 + 357,20 = 1357,20