Skocz do zawartości

chorobowe w ciąży

wróć do serwisu Kadry 825 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_aga

• Goście

Napisano 10 marzec 2008 - 11:16

witam.mam pytanie.otóż jestem w trzecim m-cy ciąży drugi m-c na chorobowym.chorobowe za m-c luty otrzymałam w wysokości 80% podstawy, gdyż pani kadrowa twierdzi, że przyjęła taką stawkę ponieważ byłam w grudniu na kilkudniowym chorobowym nie będąc jeszcze w ciąży. czy w takim razie za kolejny m-c chorobowego tj. marzec również otrzymam 80% chorobowego???
z góry dziękuje za odpowiedź.

#2 Gość_Ane

• Goście

Napisano 10 marzec 2008 - 11:20

Rozumiem że Twoja Pani kadrowa wyrównała w tym miesiącu Twoje zwolnienie lekarskie z grudnia ? Za okres ciąży otrzymywać będziesz 100% wynagrodzenia, 80% mogło się zdarzyć w przypadku wyrównywania L-4 wcześniej (nie póżniej jak w następnym miesiącu) nie ujętego.

#3 Gość_aga

• Goście

Napisano 10 marzec 2008 - 11:24

Właśnie tak, wyrównała moje chorobowe za luty z tym z grudnia gdyż nie było więcej niż niz 3 m-ce przerwy. Twierdzi iż nie ma znaczenia to, że to lutowe chorobowe było już w ciąży, a także że to za marzec również będzie wypłacone w wysokości 80%.czy może tak zrobić???
dzieki za odpowiedź

#4 Gość_Ane

• Goście

Napisano 10 marzec 2008 - 11:28

A powiedz szczegóły twojego L-4 z grudnia ? ile dni chorowałaś, za ile dni dostałaś normalną pensję oraz od kiedy masz zwolnienia na ciąże (kod B)?

#5 Gość_aga

• Goście

Napisano 10 marzec 2008 - 11:35

dokładnie nie pamietam, ale nie było to więcej jak 5 dni.pensję otrzymałam pomniejszoną o to chorobowe, które było liczone normalnie 80%.
natomiast zwolnienie na ciąże mam od lutego i to już z kodem B oraz zaświdczeniem od lekarza o ciązy.

#6 Gość_Ane

• Goście

Napisano 10 marzec 2008 - 11:41

Juz chyba wiem co się u ciebie dzieje... Pani kadrowa wypłaca Ci wynagrodzenie za chorobę 80% bo w grudniu ci wypłaciła 80% (jak nie byłaś jeszcze w ciąży - w grudniu słusznie) i teraz ciągnie te same wyliczenia opierając się na zapisie że nie minęły jeszcze 3 miesiące - jeśli dobrze wydedukowałam to JEST TO JAKAŚ TOTALNA BZDURA! Aga dzwoń do swojej kadrowej i powiedz jej że normalnie w świecie Cię okrada łamiąc prawa pracownicze !!! Od momentu zajścia w ciąże należy Ci się 100% wynagrodzenie - NIE MNIEJ! od lutego wypłacać ci musi 100% podstawy, to że w grudniu chorowałaś nie ma żadnego znaczenia do bieżących L-4, tyle że podstawa do wyliczeń jest ta sama bo nie minęło 3 m-ce przerwy ale wynagrodzenie naliczone MUSI BYĆ 100%. Jak Pani się będzie rzucać to powiedz by zajrzała do ustawy zasiłkowej.

#7 Gość_aga

• Goście

Napisano 10 marzec 2008 - 11:43

wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam!!!

#8 Gość_Ane

• Goście

Napisano 10 marzec 2008 - 11:49

:)

#9 Gość_hi

• Goście

Napisano 10 marzec 2008 - 12:36

Aby liczyć nową podstawę do wynagrodzenia lub zasiłku choroboewgo musi być przerwa 3 m-ce kalendarzowe. Np jeśli chorowałaś w grudniu to aby liczyć nową podstawę nie powinno być zwolnień w I,II,III. W Twoim przypadku podstawa do zolnienia jest taka sama jaka była w XII z jedną małą aczkolwiek ważną dla Ciebie zmianą tam miałaś 80% podstawy, teraz powinnaś mieć 100% podstawy :):):)

#10 Gość_Asia

• Goście

Napisano 23 marzec 2008 - 13:32

Właśnie jak jest naliczane chorobowe przez zus? Chce poprosiac mojego pracodawce o aneks do umowy poniewaz na "reke" mam wiecej niż na umowie czyli najnizsza krajowa :(

#11 Gość_Asia

• Goście

Napisano 24 marzec 2008 - 17:40

A i co nalezalo by dodac ze od pazdziernika do grudnia bylam na umowie probnej 936 zł brutto a od stycznia 1126 wczesnie bylam na ubezpieczeniu w KRUZie

#12 Gość_Lenka

• Goście

Napisano 18 maj 2008 - 14:52

Ja jestem w 6tyg ciazy.odrazu poszlam na chorobowe ze wzgledu na warunki pracy tzn 14godz pracuje i do tego od 13:00 zostaje sama w pracy do ok21 i na sam koniec nia musze zniesc towar do chlodni ktory w pojemnikach warzy ok 50 kg wiec niechce narazac ciazy.czy moge normalnie bez zadnych obaw siedziec nachorobowym a po6 miesiacach starac sie o zasilek rehabilitacyjny i pozniej bede miec wychowawcze??

#13 Gość_emi

• Goście

Napisano 18 maj 2008 - 15:50

jesli nie jestes chora to całkiem spokojna o zwolnienie nie mozesz być ; w tej sytuacji pracodawca powinien dostosować Twoja prace do wymogów prawa, które przeciez chroni kobiete ciężarną (ilość godz. pracy, dżwiganie ciężarów). To nie Ty powinnaś "uciekać" na zwolnienie, to pracodawca powinien stworzyc Ci odpowiednie warunki do pracy w ciąży, z zachowaniem dotychczasowego wynagrodzenia.

#14 Gość_Lenka

• Goście

Napisano 19 maj 2008 - 09:47

hmm...u mnie w pracy jest ciezko z dostosowaniem godzin pracy to nie jest tak latwo jak sie wydaje ja chcialam parcowac ale kolezanki niebyly chetne do pracy po14 godz a ja tylko do 7 a towar czy tak czy siak trzeba przyjac i zniesc wieczorem takze nie ma wyjscia mussialabym to zrobic a to nie lekko(ok 50kg)wiec co dalej??

#15 Gość_lenka

• Goście

Napisano 19 maj 2008 - 10:16

po2 u mnie w pracy na moje miejsce juz szukaja kogos innego...wiec czy po okresie tych najwazniejszych 3 miesiecy moglabym wrocic do pracy/?

#16 Gość_koleżanka

• Goście

Napisano 19 maj 2008 - 23:56

to zależy od twojego lekarza a nie twojego chcenia

#17 Gość_Ewa

• Goście

Napisano 26 maj 2008 - 21:46

Witajcie,
mam taki problem: jestem w 7 m-cu ciąży i przyszedł wreszcie czas na odpoczynek. Poszłam więc do kadrowej by obliczyła mi wysokość chorobowego które okazało się być niższe od mojego średniego wynagrodzenia z 12 m-cy o ok 300 PLN. Dodam że całe wynagrodzenie ma legalnie odprowadzane. Kadrowa twierdzi że premia uznaniowa nie liczy się do podstawy chorobowego. Dlaczego skoro jest to odprowadzane???
Dzięki za pomoc

#18 Gość_Agnieszka

• Goście

Napisano 01 czerwiec 2008 - 21:56

Witam, jestem w 3-cim miesiącu ciąży i od 29.04 jestem na chrobowym ,mój pracodawca wypłacił mi wynagrodzenie za maj w wysokości 715,50 gdzie pensja moja brutto wynosi 1126 zł. Szef twierdzi że resztę pieniędzy zapłaoi mi ZUS

#19 Gość_asiczek

• Goście

Napisano 03 czerwiec 2008 - 19:58

Witam!Jestem w 12tygodniu ciąży, od 06.05 jestem na chorobowym.Moja wynagrodzenie na umowie to 1250 zł, obecnie otrzymałam wynagrodzenie za maj 888,70złZupełnie nierozumię tej sumy gdyż wiem ze powinnam miec płacone 100% łącznie z sobotami i niedzielą.Szef tłumaczy, że jest to liczone od rocznej średniej.Może mi to ktoś wytłumaczyć?

#20 Gość_Gosia

• Goście

Napisano 03 czerwiec 2008 - 22:52

asiczek- jeśli jesteś od 6.05. na zwolnieniu to do podstawy chorobowego liczy się wynagrodzenie od maja 2007 do kwietnia 2008, do podstawy wlicza sie tylko te składniki wynagrodzenia jakie otrzymujesz w miesiącu choroby.
Czyli suma wynagrodzenia z 12 m-cy minus składki ZUS za każdy miesiąc to podstawa do zasiłku chorobowego x 100 % bo to ciąża, dzielone na 12, dzielone na 30 i wychodzi zasiłek chorobowy za 1 dzień. Od zasiłku chorobowego odejmuje się juz tylko podatek i składkę zdrowotną.
Na umowie masz może brutto 1250, a dostałaś netto /bez podatku i składki zdrowotnej/ 888,70. Zawsze masz prawo poprosić pracodawcę lub osobe ktora Ci wyliczyła o wytłumaczenie.

Agnieszka- ZUS jeśli to mały zakład, do 20 osób zatrudnionych płaci Ci od 34 dnia choroby.

EWA - w regulaminie wynagradzania macie zawarte czy premia uznaniowa liczy sie do podstawy chorobowego. Jeśli w miesiącu choroby jej nie otrzymujesz to się na pewno nie liczy , bo nie ulega obniżeniu.

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych