ciąża a umowa na czas określony
Rozpoczęty przez Gość_Marzena, lis 30 2006 23:41
wróć do serwisu Kadry
1048 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość_Marzena
Napisano 30 listopad 2006 - 23:41
Witam! Od niedawna zajmuję się kadrami i mam następujący problem: mamy ztrudnioną pracownicę na umowę na czas określony tj. do 15.02.2007 r. Ona jest w ciąży. Planowany termin porodu to 15.05.2007 r. wiem, że należy przedłużyć jej umowę do dnia porodu. Ale moje pytanie dotyczy jak powinnam tego dokonać formalnie tzn. czy to ma być jakieś pismo mówiące o przedłużeniu, czy może aneks do umowy? A następnie co dalej? Swiadectwo pracy? ZUS? Macierzyński? Bardzo proszę o pomoc. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
#9 Gość_JANINA
Napisano 20 lipiec 2007 - 20:28
PRAWNIE NIC. WSZYSTKO ZALEŻY OD SZEFÓW LUB OD MĄDREGO KADROWEGO KTORY DBA O DOBRĄ OPINIĘ FIRMY NA RYNKU PRACY ( JEST TO BARDZO WAŻNE JEŻELI WSPÓŁPRACUJECIE Z URZĘDEM PRACY - OPINIA O FIRMIE SIĘ ROZNOSI !!! I Z DOTACJI Z URZĘDU JAKIEGOKOLWIEK MOGĄ BYĆ NICI)). A WIADOMO ŻE O DOBREGO PRACOWNIKA CORAZ TRUDNIEJ . POZDRAWIAM
KADROWA ( FIRMY KTÓRA LICZY JUŻ 120 OSÓ
KADROWA ( FIRMY KTÓRA LICZY JUŻ 120 OSÓ
#11 Gość_Viki
Napisano 26 lipiec 2007 - 09:23
Mam umowę do końca grudnia przyszłego roku (2008r.). W tym czasie chciałabym zajść w ciążę i planuję urodzić na wiosnę kwiecień lub maj 2008r. Co wtedy stanie się z moją umową? Bo wiadomo, że jak jest krótsza umowa, to automatycznie się przedłuży, a co w takiej sytuacji?
#12 Gość_Siwa
Napisano 01 sierpień 2007 - 16:11
Mam umowę o pracę na czas określony do 31 marca 2008 roku. Planuję zajść w ciążę w listopadzie 2007 roku. Jeżeli wszystko dobrze się powiedzie w marcu 2008 roku powinnam być około 3,5 - 4 miesiąca ciąży. Czy w takim przypadku moja umowa przedłuży się automatycznie do dnia porodu??? Czy muszę informować pracodawcę o tym, że jestem w ciąży - kiedy powinnam to zrobić?
Czy później mogę liczyć na śwadczenie macierzńskie wypłacone przez ZUS???? Oczywiście na urlop wychowawczy nie mam co liczyć???
Innymi słowy czy zostały wprowadzone jakieś zmiany dotyczące ciązy w trakcie umowy o pracę na czas określony?
Czy później mogę liczyć na śwadczenie macierzńskie wypłacone przez ZUS???? Oczywiście na urlop wychowawczy nie mam co liczyć???
Innymi słowy czy zostały wprowadzone jakieś zmiany dotyczące ciązy w trakcie umowy o pracę na czas określony?
#19 Gość_syla
Napisano 06 wrzesień 2007 - 21:08
NO i ja mam pytnie, jestem zatrudniona przez agencje pracy, w duzej firmie, umowy sa na okres 2 tygodni do 4 tygodni, i tak przedluzne do pewnego czasu (jeszcze nie dowiedzialam sie jak dlugo trwaja takie umowy). Planuję zajsc ciąze, czy jeżeli kolejna umowa bedzie na miesiac, i bede w ciazy w drugim miesiącu, umowa bedzie przedłuzona do czasu porodu?
Prosze o odpowiedz, syla
Prosze o odpowiedz, syla
#20 Gość_MBS
Napisano 11 wrzesień 2007 - 09:11
Mam umowę na czas okreslony do końca sierpnia 2007. Jestem na L-4 od 30 sierpnia - spodziewam się dziecka ale... nie podpisano ze mną następnej umowy o pracę, tylko do dnia porodu, tłumacząc, że w momencie zakończenia umowy o pracę musiałabym stawić sie do pracy. Czy to ma jakieś uzasadnienie w prawie? Czy następnej umiowy nie mogłabym podpisać np.29 sierpnia, wtedy jeszcze pracowałam? Czy taka decyzja to tylko wymówka? A może jest możliwość przedłużenia umowy w czasie trwania zwolnienia lekarskiego? Bardzo prosze o odpowiedź. Może jeszcze coś da sie zrobić?
Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych