Skocz do zawartości

ciąża a umowa na czas określony

wróć do serwisu Kadry 1048 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Marzena

• Goście

Napisano 30 listopad 2006 - 23:41

Witam! Od niedawna zajmuję się kadrami i mam następujący problem: mamy ztrudnioną pracownicę na umowę na czas określony tj. do 15.02.2007 r. Ona jest w ciąży. Planowany termin porodu to 15.05.2007 r. wiem, że należy przedłużyć jej umowę do dnia porodu. Ale moje pytanie dotyczy jak powinnam tego dokonać formalnie tzn. czy to ma być jakieś pismo mówiące o przedłużeniu, czy może aneks do umowy? A następnie co dalej? Swiadectwo pracy? ZUS? Macierzyński? Bardzo proszę o pomoc. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam.

#2 Gość_Daria

• Goście

Napisano 01 grudzień 2006 - 06:49

Może być aneks do umowy, że zostaje ona przedłużona do dnia porodu, potem umowa wygasa, świadectwo pracy-wiadomo, wydaje się każdemu pracownikowi, a nastepnie zasiłek macierzyński będzie jej wypłacał ZUS.

#3 Gość_Basik

• Goście

Napisano 01 grudzień 2006 - 09:20

Wystarczy pismo informujące ją o przedłużeniu umowy o pracę na podstawie art 177 par. 3 Kp., z dniem porodu umowa się rozwiązuje (nie wygasa!), świadectwo, ekwiwalent za urlop - normalnie

#4 Gość_anka

• Goście

Napisano 01 grudzień 2006 - 10:20

podkresle tylko, ze ostatnim dniem pracy musi byc dzien porodu, a nie dzien przed.

#5 Gość_docia 28

• Goście

Napisano 01 grudzień 2006 - 10:36

Aby Zus zaczął wypłacać zasiłek macierzyński musisz przesłać do Zusu
1)akt urodzenia dziecka-oryginał,
2)Z3
3) zaświadczenie ze szpitala o odbytym porodzie
4)kopię świadectwa pracy

#6 Gość_Marzena

• Goście

Napisano 01 grudzień 2006 - 19:41

Dziękuję serdecznie za poradę

#7 Gość_arek

• Goście

Napisano 28 czerwiec 2007 - 13:31

witam proszę o pomoc pracownica mo umowę na czaś określony do 31,09,2007 j jest już w 3miesiącu ciąży czu mogę z mią rozwiązać umowę

#8 Gość_niznana

• Goście

Napisano 20 lipiec 2007 - 18:33

pracuje w firmie na czas określony od1.04 2006 w kwietniu 2007 r zgłosiłam ze jestem w ciazy umowe o prace przedłużona mam do dnia porodu a chcialabym, wrocic z powrotem po macierzyńskim co mam zrobic ?

#9 Gość_JANINA

• Goście

Napisano 20 lipiec 2007 - 20:28

PRAWNIE NIC. WSZYSTKO ZALEŻY OD SZEFÓW LUB OD MĄDREGO KADROWEGO KTORY DBA O DOBRĄ OPINIĘ FIRMY NA RYNKU PRACY ( JEST TO BARDZO WAŻNE JEŻELI WSPÓŁPRACUJECIE Z URZĘDEM PRACY - OPINIA O FIRMIE SIĘ ROZNOSI !!! I Z DOTACJI Z URZĘDU JAKIEGOKOLWIEK MOGĄ BYĆ NICI)). A WIADOMO ŻE O DOBREGO PRACOWNIKA CORAZ TRUDNIEJ . POZDRAWIAM
KADROWA ( FIRMY KTÓRA LICZY JUŻ 120 OSÓB)

#10 Gość_mam umowe na czas okreslony

• Goście

Napisano 24 lipiec 2007 - 10:28

pierwsza umowe dostałam do 31. lipca 2007 r kolejna dostaje do 31 października czy jeśli zajde w ciąże np w połowie wrzesnia moge liczyc na to ze umowa sie przedłuzy do dnia porodu czy nie ??? jakie mam uprawnienia !???

#11 Gość_Viki

• Goście

Napisano 26 lipiec 2007 - 09:23

Mam umowę do końca grudnia przyszłego roku (2008r.). W tym czasie chciałabym zajść w ciążę i planuję urodzić na wiosnę kwiecień lub maj 2008r. Co wtedy stanie się z moją umową? Bo wiadomo, że jak jest krótsza umowa, to automatycznie się przedłuży, a co w takiej sytuacji?

#12 Gość_Siwa

• Goście

Napisano 01 sierpień 2007 - 16:11

Mam umowę o pracę na czas określony do 31 marca 2008 roku. Planuję zajść w ciążę w listopadzie 2007 roku. Jeżeli wszystko dobrze się powiedzie w marcu 2008 roku powinnam być około 3,5 - 4 miesiąca ciąży. Czy w takim przypadku moja umowa przedłuży się automatycznie do dnia porodu??? Czy muszę informować pracodawcę o tym, że jestem w ciąży - kiedy powinnam to zrobić?
Czy później mogę liczyć na śwadczenie macierzńskie wypłacone przez ZUS???? Oczywiście na urlop wychowawczy nie mam co liczyć???
Innymi słowy czy zostały wprowadzone jakieś zmiany dotyczące ciązy w trakcie umowy o pracę na czas określony?

#13 Gość_Viki

• Goście

Napisano 14 sierpień 2007 - 08:26

Dlaczego nikt nie udziela odpowiedzi?!

#14 Gość_mm

• Goście

Napisano 14 sierpień 2007 - 08:43

W maju urodzisz, dosatniesz macierzyński, wykorzystasz urlop wypoczynkowy a potem jeżeli napiszesz wniosek o wychowawczy to pracodawca udzieli do 31.12.2008. Umowa rozwiąże się z dniem 31.12.08, chyba, że pracodawca przedłuży umowę.

#15 Gość_Viki

• Goście

Napisano 15 sierpień 2007 - 12:45

Czyli nie mogłabym iść na wychowawczy dłuższy niż moja umowa? A myślałam, że w takim przypadku, jeżeli przypuszczałabym, że nie zostanie mi przedłużona umowa, to będę mogła wziąść wychowawczy na np. 3 lata.

#16 Gość_Viki

• Goście

Napisano 21 sierpień 2007 - 08:42

Proszę o odpowiedź

#17 Gość_mm

• Goście

Napisano 21 sierpień 2007 - 08:56

Wychowawczy dostaniesz tylko do dnia trwania umowy.

#18 Gość_Viki

• Goście

Napisano 21 sierpień 2007 - 14:56

Dziękuję za odpowiedź.

#19 Gość_syla

• Goście

Napisano 06 wrzesień 2007 - 21:08

NO i ja mam pytnie, jestem zatrudniona przez agencje pracy, w duzej firmie, umowy sa na okres 2 tygodni do 4 tygodni, i tak przedluzne do pewnego czasu (jeszcze nie dowiedzialam sie jak dlugo trwaja takie umowy). Planuję zajsc ciąze, czy jeżeli kolejna umowa bedzie na miesiac, i bede w ciazy w drugim miesiącu, umowa bedzie przedłuzona do czasu porodu?
Prosze o odpowiedz, syla

#20 Gość_MBS

• Goście

Napisano 11 wrzesień 2007 - 09:11

Mam umowę na czas okreslony do końca sierpnia 2007. Jestem na L-4 od 30 sierpnia - spodziewam się dziecka ale... nie podpisano ze mną następnej umowy o pracę, tylko do dnia porodu, tłumacząc, że w momencie zakończenia umowy o pracę musiałabym stawić sie do pracy. Czy to ma jakieś uzasadnienie w prawie? Czy następnej umiowy nie mogłabym podpisać np.29 sierpnia, wtedy jeszcze pracowałam? Czy taka decyzja to tylko wymówka? A może jest możliwość przedłużenia umowy w czasie trwania zwolnienia lekarskiego? Bardzo prosze o odpowiedź. Może jeszcze coś da sie zrobić?

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych