umowa zlecenie, zasiłek dla bezrobotnych, staż pracy
Rozpoczęty przez Gość_~Adriana, maj 11 2006 21:30
wróć do serwisu Kadry
282 odpowiedzi w tym temacie
#4 Gość_zbigf
Napisano 31 maj 2006 - 02:18
Czy po 5 cio letnim okresie pracy na pełny etat z wynagrodzeniem wyższym od minimalnego zwolnienie na własną prośbę powoduje problem z pobieraniem zasiłku, na jaki czas, jaki tryb rozwiązania umowy o pracę powinien być, aby zasiłek przysługiwał odrazu?
#5 Gość_asiak
Napisano 20 październik 2006 - 11:14
Witam .
Od 15 miesięcy mam umowę zlecenie.
Czy będę otrzymywała zasiłek dla bezrobotych w wypadku kiedy miałam osiągnięte dochody przez 15miesięcyo różnej wysokości? Trzy miesiące spośród tych umów mam na kwoty niższe niż 750zł natomiast pozostałe powyżej 1500zł .Chodzi mi o to czy musi być przez te wymagane 12 miesięcy mojej pracy ciągłośc miesiąc po miesiącu powyżej tych 750zł czy jak mam 15 miesięcy może być to spośród całego okresu pracy
Pozdrawiam Asia
Od 15 miesięcy mam umowę zlecenie.
Czy będę otrzymywała zasiłek dla bezrobotych w wypadku kiedy miałam osiągnięte dochody przez 15miesięcyo różnej wysokości? Trzy miesiące spośród tych umów mam na kwoty niższe niż 750zł natomiast pozostałe powyżej 1500zł .Chodzi mi o to czy musi być przez te wymagane 12 miesięcy mojej pracy ciągłośc miesiąc po miesiącu powyżej tych 750zł czy jak mam 15 miesięcy może być to spośród całego okresu pracy
Pozdrawiam Asia
#6 Gość_Sebek
Napisano 03 luty 2007 - 00:19
A wiec tak. Zgodnie z ustawą należy miec przepracowane 12 miesięcy (365 dni) w ostatnihc 18 miesiącach. Nie jest wymaga na ciągłość okresu 12 miesięcy, mogą być przerwy np. 5 miesięcy umowa, przerwa 1 i znowu 3 miesiące umowa itd. Aby umowa zlecenia mogła zostać zakwalifikowana do stażu pracy i upowrznić do pobierania zasiłku muszą zostać spełnione następujące warunki: 1. podstawę opłacania składek musi stanowić co njmaniej najniższe wynagrodzenie obowiązujące w danym roku 2. Od umowy muszą być odprowadzone wzystkie składki 3. Podstwa opłacania składek musi zostać udopkumentowana za każdy miesiąc umowy oddzielnie albo racunki do umowy również za każdy miesiąc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
#7 Gość_dOMINIKA
Napisano 05 luty 2007 - 20:28
PRACUJE OD 2.5 ROKU NA UMOWE ZLECENIE-BEZ PRZERWY(Z WYJATKIEM DNI SWIATECZNYCH) POD NADZOREM PRACODAWCY I W OKRESLONYM PRZEZ NIEGO CZASIE - 5 DNI W TYGODNIU PO OK 7 H. JESTEM STUDENTKĄ WIEC NIE MAM OPŁACANYCH SKLADEK. CZY MAM JAKIEKOLWIEK PRAWA-TZN CZY WLICZA SIE OKRES PRACY DO STAZU PRACY ORAZ CZY MOGE SIE UBIEGAC O URLOP, SWIADCZENIA SOCJALNE? MIMO TEGO ZE PRACOWAŁAM BEZ PRZERWY MIEDZY UMOWAMI WYNOSZA ONE SREDNIO 1 LUB 2 MIESIACE(RACHUNKI LISTY OBECNOSCI ETC TO POTWIERDZAJA)CZY MOGE SIE STARAC O ODSZKODOWANIE, I UZNANIE TYCH UMOW JAKO UMOWY O PRACE JAK ROWNIEZ POKRYCIE ZALEGŁYCH SKLADEK?
#10 Gość_mm
Napisano 04 luty 2008 - 22:32
Tylko zasiłek dla bezrobotnych wlicza się do stażu. Natomiast praca za granicą, która jest zakończona zaświadczeniem lub świadectwem pracy, również wlicza się do stażu pracy. Jest jeden warunek, że przepisy wewnątrzzakłądowe pozwalają wliczyc ww okresy.
#14 Gość_edi
Napisano 08 kwiecień 2008 - 23:07
pracuję w urzędzie a wczesniej pracowalam na umowe zlecenia mam pytanie czy ten okres umowy zlecenia zalicza sie do stazu pracy, mialam odprawadzane wszystkie skladki, prosze o rzetelna odpowiedz bo brakuje mi pare miesiecy do awansu na inspektora, gdzie trzeba miec 3 lata stazu pracy???
#15 Gość_aga
Napisano 30 kwiecień 2008 - 12:23
Pracuję na umowę zlecenie od miesiąca pażdziernika roku 2007 do kwietnia 2008 roku mam ciągłość pracy. W maju 2008 mam przerwę w parcy , a nastepnie znów idę do pracy. Wszystkie składki odprowadzam (emerytalne , zdrowotne). Mam pytanie czy te miesiące które przepracowałam wliczają mi są do stażu pracy. Proszę o szybą odpowiedz , z góry dziękuję.
Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych