Skocz do zawartości

emerytura po mężu

wróć do serwisu Kadry 116 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_gracha

• Goście

Napisano 03 luty 2009 - 13:41

czy ZUS nie zalicza wdowie wysługi lat do emerytury po mężu?

#2 Gość_darek

• Goście

Napisano 03 luty 2009 - 15:02

Nie ma "emerytury po meżu". Jest renta rodzinna dla wdowy w wysokości 85% emerytury męża.
Wdowa ma do wyboru: albo swoją emeryturę (ze swoim stażem pracy w oparciu o swoje zarobki) albo rentę rodzinną w wys. 85% emerytury/renty męża (z jego stażem w oparciu o jego zarobki). Musi oczywiście złożyć odpowiedni wniosek.

#3 Gość_gracha

• Goście

Napisano 04 luty 2009 - 10:47

zgadza się,to renta rodzinna ale mi chodzi o to czy ZUS do tej renty liczy wszystkie składniki jak przy emeryturze męża czy nie?

#4 Gość_darek

• Goście

Napisano 04 luty 2009 - 16:46

ZUS liczy najpierw emeryturę/rentę dla męża (a więc jego staż pracy i podstawy składek itd). Po jej wyliczeniu po prostu mnoży ją przez 0,85 (gdy do renty rodzinnej uprawniona jest jedna osoba).

#5 Gość_jakub

• Goście

Napisano 23 lipiec 2009 - 15:56

a jak zona nie pracuje zawodowo i i prowadzi dom, opiekuje sie dziecmi i schorowanymi rodzicami to czy dostanie po mnie rente rodzinna, wrazie mojej smierci...?A jak osiagnie swoj wiek emerytarny to czy tez bedzie mogla takie swiadczenie pobierac... Pracuje ciezko czesto na wyjezdzie mamy 4 malych dzieci i bardzo sie o to martwie jak oni w razie czego poradza sobie beze mnie...szukalem na roznych forach i stronach o dziedziczeniu emerytur ale nie moze sie w tym polapac- co i jak... Bardzo prosze kogos o odpowiedz...czy niepracuja zona beda mogly miec jakies pieniadze po mojej smierci ??

#6 Gość_em

• Goście

Napisano 23 lipiec 2009 - 16:37

Jeżeli po zmarłym pracowniku pozostaje dzieci i małzonek przysłuje im 90 lub 95% emerytury zmarłego( na dzień smierci ZUS ustala emeryture zmarłego). Dzieciom przysługuję renta nie dłużej niż jak do 26 r. życia jeżeli sie uczą. Małzonek uprawniony jest do renty jeżeli wychowuje małoletnie dziecko , jezeli dzieci sa dorosłe - małzonkowi przysługuje renta jezeli w dniu smierci ma ukończone 50 lat i jest ze zmarłym w zwiazku małzeńskim. To tak pokrótce..

#7 Gość_Jakub

• Goście

Napisano 27 lipiec 2009 - 23:54

dziekuje :)

#8 Gość_marek

• Goście

Napisano 09 sierpień 2009 - 11:17

czy to jest prawda- moja znajoma pracuje i ma 59.6 lat mówi że musi pracowac do 60 lat i dopiero przejdzie na pełną emeryturę ponieważ straci rentę po mężu którą otrzymuje , jak to wygląda że dostaje rentę po mężu i wypłatę czyli dwie pensje.

#9 Gość_Dana

• Goście

Napisano 11 listopad 2009 - 15:01

Prawda, bo moja znajoma bierze takze po mężu rentę i pracuje jako nauczyciel. Ma 59 lat. Poz przejści u na własną emeryturę straci tę po mężu.

#10 Gość_DANA

• Goście

Napisano 15 listopad 2009 - 22:26

Jestem po ślubie miesiąc i mój maż zmarł czy otrzymam po nim emeryturę jestem po sześćdziesiątce.

#11 Gość_darek

• Goście

Napisano 15 listopad 2009 - 22:57

Proszę złożyć wniosek o rentę rodzinną (z załącznikami, m.in. kopie aktu małżeństwa i zgonu). Powinna ją Pani otrzymać bez problemu, renta będzie równa 85% kwoty emerytury męża.

#12 Gość_miro

• Goście

Napisano 17 listopad 2009 - 01:03

Czy mężowi także przysługuje prawo do 85% emerytury po żonie, gdy jej świadczenie emerytalne jest większe niż męża?

#13 Gość_darek

• Goście

Napisano 17 listopad 2009 - 10:34

Oczywiście. Prawa wdowca są równe prawom wdowy.

#14 Gość_krystyna

• Goście

Napisano 09 grudzień 2009 - 18:32

mam swoja emeryturerolnicza i jestem ciekawa czy gdybym wyszla teraz za maz ,czy w raziesmierci meza moglabym przejsc na jego emeryture

#15 Gość_darek

• Goście

Napisano 09 grudzień 2009 - 18:44

Oczywiście. Miałaby Pani prawo do renty rodzinnej po mężu (nawet jeśli małżeństwo trwałoby 1 dzień), w wysokości 85% jego emerytury (przy 1 osobie uprawnionej).

#16 Gość_Barka

• Goście

Napisano 17 grudzień 2009 - 11:49

Czy w przypadku separacji należy się renta rodzinna po mężu?

#17 Gość_dawid

• Goście

Napisano 23 grudzień 2009 - 23:07

Witam, mam 30 lat i jestem górnikiem to ciężka i niebezpieczna praca - mam pytanie- ile lat muszę przepracować bądź ile lat muszę mieć aby w razie czego moja żona która nie ma pracy cokolwiek po mnie dostała ?

#18 Gość_zuzanna

• Goście

Napisano 31 grudzień 2009 - 19:28

Witam !
Jestem wdową. Małżeństwo trwało 4 miesiące. Mąż otrzymywał z ZUS-u emeryturę w wys. 50 % przysługującego mu świadczenia
emerytalnego + WZIW( renta inwalidy wojennego). Jestem w wieku 58lat i pobieram własną emeryturę, która jest jednak mniejsza od emerytury męża. Czy przysługiwać mi będzie i w jakim zakresie emerytura po mężu wraz z rentą inwalidy wojennego? Z góry dziękuję za pomoc

#19 Gość_Aguś

• Goście

Napisano 04 styczeń 2010 - 19:23

Witam.

We wrześniu minie 8 lat jak zmarł mój mąż,córka ma przyznaną rętę rodzinną w tym roku kończy 24 lata {jeszcze się uczy}.Ja natomiast w tym roku kończę 50 lat.Mam więc pytanie jeżeli córka zakończy w tym roku naukę to czy będę mogła przejśćna rętę po mężu.Za odpowiedż serdeczne podziękowania

#20 Gość_Maja

• Goście

Napisano 19 styczeń 2010 - 23:03

Witam
Moja mama w grudniu ukończyła 69 lat, we wrześniu zmarł tato. Mama pobiera emeryturę z KRUS a tato pobierał z ZUS. Czy mama może starać się o rentę rodzinną w ZUS? Czy musi zrezygnować ze swej emerytury, która wynosi 670 zł?

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych