emerytura po mężu
Rozpoczęty przez Gość_gracha, lut 03 2009 13:41
wróć do serwisu Kadry
116 odpowiedzi w tym temacie
#2 Gość_darek
Napisano 03 luty 2009 - 15:02
Nie ma "emerytury po meżu". Jest renta rodzinna dla wdowy w wysokości 85% emerytury męża.
Wdowa ma do wyboru: albo swoją emeryturę (ze swoim stażem pracy w oparciu o swoje zarobki) albo rentę rodzinną w wys. 85% emerytury/renty męża (z jego stażem w oparciu o jego zarobki). Musi oczywiście złożyć odpowiedni wniosek.
Wdowa ma do wyboru: albo swoją emeryturę (ze swoim stażem pracy w oparciu o swoje zarobki) albo rentę rodzinną w wys. 85% emerytury/renty męża (z jego stażem w oparciu o jego zarobki). Musi oczywiście złożyć odpowiedni wniosek.
#5 Gość_jakub
Napisano 23 lipiec 2009 - 15:56
a jak zona nie pracuje zawodowo i i prowadzi dom, opiekuje sie dziecmi i schorowanymi rodzicami to czy dostanie po mnie rente rodzinna, wrazie mojej smierci...?A jak osiagnie swoj wiek emerytarny to czy tez bedzie mogla takie swiadczenie pobierac... Pracuje ciezko czesto na wyjezdzie mamy 4 malych dzieci i bardzo sie o to martwie jak oni w razie czego poradza sobie beze mnie...szukalem na roznych forach i stronach o dziedziczeniu emerytur ale nie moze sie w tym polapac- co i jak... Bardzo prosze kogos o odpowiedz...czy niepracuja zona beda mogly miec jakies pieniadze po mojej smierci ??
#6 Gość_em
Napisano 23 lipiec 2009 - 16:37
Jeżeli po zmarłym pracowniku pozostaje dzieci i małzonek przysłuje im 90 lub 95% emerytury zmarłego( na dzień smierci ZUS ustala emeryture zmarłego). Dzieciom przysługuję renta nie dłużej niż jak do 26 r. życia jeżeli sie uczą. Małzonek uprawniony jest do renty jeżeli wychowuje małoletnie dziecko , jezeli dzieci sa dorosłe - małzonkowi przysługuje renta jezeli w dniu smierci ma ukończone 50 lat i jest ze zmarłym w zwiazku małzeńskim. To tak pokrótce..
#8 Gość_marek
Napisano 09 sierpień 2009 - 11:17
czy to jest prawda- moja znajoma pracuje i ma 59.6 lat mówi że musi pracowac do 60 lat i dopiero przejdzie na pełną emeryturę ponieważ straci rentę po mężu którą otrzymuje , jak to wygląda że dostaje rentę po mężu i wypłatę czyli dwie pensje.
#18 Gość_zuzanna
Napisano 31 grudzień 2009 - 19:28
Witam !
Jestem wdową. Małżeństwo trwało 4 miesiące. Mąż otrzymywał z ZUS-u emeryturę w wys. 50 % przysługującego mu świadczenia
emerytalnego + WZIW( renta inwalidy wojennego). Jestem w wieku 58lat i pobieram własną emeryturę, która jest jednak mniejsza od emerytury męża. Czy przysługiwać mi będzie i w jakim zakresie emerytura po mężu wraz z rentą inwalidy wojennego? Z góry dziękuję za pomoc
Jestem wdową. Małżeństwo trwało 4 miesiące. Mąż otrzymywał z ZUS-u emeryturę w wys. 50 % przysługującego mu świadczenia
emerytalnego + WZIW( renta inwalidy wojennego). Jestem w wieku 58lat i pobieram własną emeryturę, która jest jednak mniejsza od emerytury męża. Czy przysługiwać mi będzie i w jakim zakresie emerytura po mężu wraz z rentą inwalidy wojennego? Z góry dziękuję za pomoc
#19 Gość_Aguś
Napisano 04 styczeń 2010 - 19:23
Witam.
We wrześniu minie 8 lat jak zmarł mój mąż,córka ma przyznaną rętę rodzinną w tym roku kończy 24 lata {jeszcze się uczy}.Ja natomiast w tym roku kończę 50 lat.Mam więc pytanie jeżeli córka zakończy w tym roku naukę to czy będę mogła przejśćna rętę po mężu.Za odpowiedż serdeczne podziękowania
We wrześniu minie 8 lat jak zmarł mój mąż,córka ma przyznaną rętę rodzinną w tym roku kończy 24 lata {jeszcze się uczy}.Ja natomiast w tym roku kończę 50 lat.Mam więc pytanie jeżeli córka zakończy w tym roku naukę to czy będę mogła przejśćna rętę po mężu.Za odpowiedż serdeczne podziękowania
Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych