Skocz do zawartości

zwolnienie lekarskie w okresie wypowiedzenia bez świadczenia pracy

wróć do serwisu Kadry 188 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_maria

• Goście

Napisano 30 styczeń 2009 - 23:34

Jak sądzicie, czy w okresie wypowiedzenia bez obowiązku świadczenia pracy może pracownik mieć wypłacone wynagrodzenia chorobowe? Zwolnienie lekarskie pokrywa się częściowo z okresem wypowiedzenia.

#2 Gość_Ane

• Goście

Napisano 30 styczeń 2009 - 23:52

Oczywiście, w trakcie wypowiedzenia osoba nadal jest pracownikiem, a to że zwolniliście ją z obowiązku świadczenia pracy nie ma tu nic do rzeczy.

#3 Gość_mm

• Goście

Napisano 30 styczeń 2009 - 23:59

Nie miałam takiego przypadku, ale odpowiedź na twoje pytanie znalazłam w MPPiU:
"Kto ma obowiązek wypłacać świadczenia chorobowe pracownicy zwolnionej ze świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia

PROBLEM

Jedna z pracownic zatrudnionych w naszej spółce i spółce powiązanej z nami kapitałowo otrzymała 3-miesięczne wypowiedzenie umowy o pracę. Bieg wypowiedzenia rozpoczął się 1 września i zakończy 30 listopada 2008 r. Ponieważ uznaliśmy, że tak będzie korzystniej dla nas - jest już kandydatka na stanowisko zwalnianej pracownicy - zwolniliśmy pracownicę z obowiązku świadczenia pracy w okresie od 1 października do 30 listopada z zachowaniem prawa do wynagrodzenia. Pracownica rozchorowała się w pierwszych dniach października. Dostarczyła nam zwolnienie lekarskie. Czy przy ustalaniu prawa do świadczeń chorobowych traktować tę osobę jak pracownika, czy przekazać wypłatę świadczeń do ZUS? Czy pracownicy przysługuje wynagrodzenie czy zasiłek chorobowy?

RADA

Do czasu rozwiązania umowy o pracę, tj. do 30 listopada 2008 r., to Państwo są zobowiązani wypłacać pracownicy świadczenia z tytułu niezdolności do pracy. Zwolnienia lekarskie pracownica powinna dostarczać do Państwa, a nie do ZUS. W sytuacji zwolnienia pracownicy z wykonywania pracy w okresie wypowiedzenia umowy o pracę, osoba ta cały czas jest Państwa pracownikiem. Pracownicy, jeżeli nie wykorzystała w tym roku 33 dni kalendarzowych zwolnienia lekarskiego, przysługuje za taki okres wynagrodzenie chorobowe.

UZASADNIENIE

Pracodawca ma obowiązek wypłacać pracownikowi wynagrodzenie za wykonaną pracę. Natomiast pracownik ma obowiązek wykonywać polecenia pracodawcy - świadczyć pracę, za którą otrzyma wynagrodzenie. Tylko w wyjątkowych sytuacjach na podstawie Kodeksu pracy pracownikowi przysługuje wynagrodzenie, mimo że nie wykonywał pracy. Kodeks pracy nie wyklucza jednak możliwości regulowania stosunku pracy i wyznacza minimum zachowania pracodawcy i pracownika. Jeżeli pracodawca uzna, że będzie wypłacał pracownikowi wynagrodzenie, mimo że ten nie wykonuje swoich obowiązków - został z tego zwolniony przez pracodawcę, to takie działalnie jest korzystne dla pracownika, a co za tym idzie zgodne z prawem.

Zwolnienie pracownika z wykonywania pracy w okresie wypowiedzenia nie zwalnia pracodawcy z obowiązków wobec pracownika. Nadal należy wypłacać mu wynagrodzenie za pracę, nadal przysługują mu inne świadczenia, takie same jak pozostałym pracownikom oraz nadal należy ustalać prawo i wypłacać pracownikowi świadczenia z tytułu niezdolności do pracy.

W okresie wypowiedzenia pracownik podlega obowiązkowym ubezpieczeniom pracowniczym, w tym chorobowemu. Dlatego w związku z chorobą przysługują mu wynagrodzenie i zasiłek chorobowy oraz świadczenie rehabilitacyjne. Pracodawca, który jest uprawniony do wypłaty zatrudnionym u siebie pracownikom świadczeń z tytułu niezdolności do pracy, ma również obowiązek ustalać prawo, naliczać i wypłacać te świadczenia dla osób, które zostały zwolnione ze świadczenia pracy w okresie wypowiedzenia umowy o pracę.

Pracownica do Państwa i do drugiej spółki, której również jest pracownikiem, powinna dostarczać zwolnienia lekarskie, na podstawie których ustalą Państwo świadczenia. Pracownica powinna dostarczyć dwa zwolnienia lekarskie - jedno wystawione przez lekarza z Państwa danymi, nazwą firmy i NIP oraz drugie wystawione z danymi spółki, której również jest pracownikiem.

Do 30 listopada 2008 r. mają Państwo obowiązek wypłacać jej świadczenia, natomiast po tym terminie do wypłaty świadczeń będzie zobowiązany ZUS. Tam pracownica powinna dostarczać ewentualne zwolnienia lekarskie wystawione po 30 listopada 2008 r.

Gdyby zwolnienie lekarskie zostało wystawione przed 1 grudnia 2008 r. i obejmowało okres po 30 listopada 2008 r., mają Państwo obowiązek wypłacić świadczenie do 30 listopada. Wówczas w dokumentacji zasiłkowej pracownicy należy zostawić potwierdzoną kopię zwolnienia lekarskiego (kopię zwolnienia lekarskiego może potwierdzić pracownik ZUS, który przyjmował dokumenty do wypłaty zasiłku chorobowego). Na podstawie oryginalnego zwolnienia lekarskiego ZUS wypłaca pozostałą część świadczenia za okres po rozwiązaniu umowy o pracę. "

#4 Gość_maria

• Goście

Napisano 31 styczeń 2009 - 00:03

Problem polega na tym, że to ja jestem w okresie wypowiedzenia. Za miesiąc grudzień otrzymalam wynagrodzenie bez uwzględnienia wynagrodzenia chorobowego.
Miałam dużo nadgodzin. Czy wg Was można rozliczyć te nadgodziny godzinami "z okresu bez świadczenia pracy" i pominąć zwolnienie lekarskie ? Pytam się, bo zapłacono mi tylko za część godzin nadliczbowych.

#5 Gość_marg

• Goście

Napisano 31 styczeń 2009 - 00:24

absolutnie należy Ci sie wynagrodzenie za czas choroby lub zasiłek jeśli wykorzystałaś już wyn chor 33 dni w roku.,i nie wolno pokrywać nadgodzinami - jak masz zwolnienie lekarskie - za godziny maja Ci zapłacić - a jak nie to pismo i do sądu

#6 Gość_maria

• Goście

Napisano 31 styczeń 2009 - 00:24

Dziekuję Wam za obszerny komentarz.
Zastanawiam się, czy jakiś wpływ na wyliczenie mojego wynagrodzenia może mieć fakt, że miałam umowę o pracę z równoważnym czasem pracy.

#7 Gość_Asia

• Goście

Napisano 07 luty 2009 - 12:27

Witam. Sytuacja moja jest dość skomplikowana. Jestem na wypowiedzeniu bez świadczenia pracy. W dniu 04.02.2009r otrzymałam trzymiesięczne wypowiedzenie pracy z dniem 28.02.2009r, kartę urlopową w okresie od 05.02.09 do 17.03.09 oraz 3 dni na poszukiwanie pracy w dniach 18,19,20 marca. Zwolnienie ze świadczenia pracy pracodawca wypisał mi od dnia 20.03.2009r do dnia 31.05.2009r. Od 06.02.2009r do 20.03.2009 jestem na zwolnieniu lekarskim. Moje pytanie brzmi: Czy pracodawca może przesunąć mi urlop na inny termin bez mojej zgody skoro wypisał kartę urlopowa od 05.02.2009 do 17.03.2009 czy będzie mi musiał wypłacić ekwiwalent za zaległy urlop? Proszę o podanie przepisów prawnych jeśli to możliwe?

#8 Gość_nim30

• Goście

Napisano 25 luty 2009 - 15:18

Jeżeli cały czas wypowiedzenia bedzie pani na L-4 mimo, że ma pani zwolnienie z obowiazku świadczenia pracy to nie ma pani fizycznej możliwości aby wykorzystać przysługujacy urlop i wtedy pracodawca bedzie musiał pani wypłacic ekwiwalent za urlop, jeśli pani nie dostarczy kolejnego L-4 pradodawca na pewno wyśle panią na zaległy urlop ma takie prawo
Art. 167 1 . KP Należy sie pani również urlop za ten rok oczywiście proporcjonalnie do okresu przepracowango ( art 155 1)KP

Pozdrawiam MN

#9 Gość_mela

• Goście

Napisano 18 kwiecień 2009 - 17:09

jesli dostarcze pracodawcy zwolnienie lekarskie pod koniec wypowiedzenia umowy,to,czy bedzie ono platne?

#10 Gość_grazia

• Goście

Napisano 18 kwiecień 2009 - 19:10

Tak częściowo zapłaci ci pracodawca a resztę zwolnienia , która przedłuży się poza termin rozwiązania umowy o pracę- ZUS

#11 Gość_ela

• Goście

Napisano 26 czerwiec 2009 - 19:46

jestem na wypowiedzeniu o pracę bez świadczenia pracy i jestem chora czy mogę pójść na l 4

#12 Gość_marg

• Goście

Napisano 29 czerwiec 2009 - 09:43

możesz , ale dostaniesz 80 % podstawy -

#13 Gość_Lilka

• Goście

Napisano 06 listopad 2009 - 14:58

ja mam trochę inną sytuację to ja wypowiedziałam umowę o pracę (okres wypowiedzenia 2 tygodnie) w czasie wypowiedzenia otrzymałam zwolnienie lekarskie, które obejmuje okres dłuższy niż okres wypowiedzenia. Czy po minięciu okresu wypowiedzenia kończy się obowiązek pracodawcy wobec mnie wypłaty, czy przechodzi to na ZUS, czy w ogóle nic mi nie przysługuje.

#14 Gość_zzz

• Goście

Napisano 06 listopad 2009 - 15:13

wypłatę świadczenia przejmuje ZUS niezależnie od tego kto wypowiadał umowę

#15 Gość_Lilka

• Goście

Napisano 06 listopad 2009 - 19:06

ZZZ jak możesz podaj z jakiego to przepisu wynika dzięki, czyli nie ma znaczenia, że minął okres wypowiedzenia, aja nadal choruję. Myślałam, że z końcem okresu wypowiedzenia, które ja zainicjowałam w takiej sytuacji to moja strata i zwolnienie lekarskie nie ma znaczenia dla dalszej wypłaty świadczenia, nawet przez ZUS. Jak sądze w takiej sytuacji mozna spodziewac się kontroli ze strony ZUS.

#16 Gość_koleżanka

• Goście

Napisano 06 listopad 2009 - 20:53

niekoniecznie zaraz musi być kontrola z ZUS, takich przypadków są tysiące i ty nie będziesz wyjątkiem

#17 Gość_zzz

• Goście

Napisano 06 listopad 2009 - 23:27

jeśli rzeczywiście się rozchorowałaś to kontrola ci niestraszna. Zresztą ZUS kontroluje tylko te dłuższe zwolnienia nie opłaca im się zajmować takimi po 8-14 dni z czysto pragmatycznej przyczyny zanim wezwą kogoś na komisję to już jest po zwolnieniu .

#18 Gość_zzz

• Goście

Napisano 06 listopad 2009 - 23:29

i jeszcze do ~~Lilki , tu masz link do artykułu ,który rozwieje twoje wątpliwości. Zdrówka życzę i nie denerwuj się

praca.gazetaprawna.pl/porady/21820,kiedy_przysluguje_zasilek_chorobowy_po_utracie_zatrudnienia.html

#19 Gość_Lilka

• Goście

Napisano 07 listopad 2009 - 09:18

ZZZ wielkie dzięki rozwiałes w 100 % moje watpliwości. Pozdrawiam

#20 Gość_SSS

• Goście

Napisano 16 listopad 2009 - 16:34

Mam pytanie,przepracowałam w firmie prawie 10 lat ,ostatni rok jestem na urlopie wychowawczym,dostałam pismo w związku ze zwolnieniem ,gdzie jako początek mojego 3-miesięcznego wypowiedzenia przyjmuje się 1 sierpnia,a mój urlop wychowawczy kończy sie 14 września,w zwiazku z tym wynagrodzenie za okres wypowiedzenia nalezy mi sie tylko od 14 września do końca pażdziernika,czy jest to zgodne z prawem?

Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

• Google