odliczenie składki zdrowotnej od podatku
Rozpoczęty przez Gość_oksy, kwi 02 2008 18:11
wróć do serwisu Moja Firma
406 odpowiedzi w tym temacie
#3 Gość_simca2
Napisano 02 wrzesień 2008 - 18:45
bardzo proszę o pomoc w takiej sprawie jeżeli składka zdrowotna wynosi 205,87 to jaką kwotę mogę odliczyć od podatku skarbowego - Karta Podatkowa i jak ja obliczać. Decyzja z US mówi że do zapłacenia mam 196zł Pani w US powiedziała, że wystarczy jak wpłacę coś koło 18zł ale skąd się to wzięło.
Dziękuje za pomoc
Dziękuje za pomoc
#16 Gość_Przemo
Napisano 20 marzec 2009 - 13:42
Witam wszystkich!Proszę o pomoc. Od 10.02.2009r. jestem na karcie podatkowej i zastanawiam się czy mam prawo do odliczenia od podatku tych 7,75% podstawy składki zdrowotnej. Jeżeli tak to co mam zrobić z odliczeniem które nie znajdzie pokrycia w podatku z karty i czy jeżeli odliczenie jest wyższe to tak po prostu mam nie płacić, czy coś muszę wypełnić, wysłać jakieś zgłoszenie? Za wszystkie informacje z góry dziękuje!
#18 Gość_andzia
Napisano 01 kwiecień 2009 - 21:39
Witam!
Czy jest ktoś mądry(a na pewno!)
i może mi pomóc? Jestem zatrudniona na umowę o prace (głowne żrodlo dochodu) i w 2008 prowadzilam 2 dzialalność - jedna w społce cywilnej(dochód okolo 10 tys) druga indywidualna(strata). Odprowadzalam 2 skladki zdrowotne. Jak mam je odliczyć od podatku? Calą kwotę która zapłaciłam do ZUS? Czy tylko te 7,75% ale od której składki??Bede wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam
Czy jest ktoś mądry(a na pewno!)
Pozdrawiam
#19 Gość_Kasia
Napisano 03 kwiecień 2009 - 14:45
7,75% od podstaw z działalności gospodarczej wykazywanych w deklaracjach ZUS + to co z pracy wykazane w PIT - 11 - jeżeli składa się PIT 36, a jeżeli PIT 36L to tylko zdrowotne z działalności. A na PIT 37 zdrowotne z pracy. Przynajmniej ja bym tak zrobiła
Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych