Na początek z góry przepraszam, że się rozpisałem
Mam najnowszą wersję programu Mała Księgowość Rzeczpospoliej (v.18).
Rozpoczynam działalność usługową, faktur będę wystawiał w miesiącu niedużo. Te wystawiane przeze mnie będą dotyczyły wyświadczonych usług, a te które będę otrzymywał to np. zakup laptopa, drukarki, tuszu do drukarki, materiałów biurowych, opłat za telefon - karty doładowujące, abonamenty na różnych serwisach ogłoszeniowych oraz faktury za paliwo (kilometrówka).
Jestem Vatovcem, usługi świadczone przeze mnie są opodatkowane stawką 23% na co będę wystawiał faktury, zwolnienia z VATu nie mam.
Nie mogę sobie poradzić z konfiguracją kont, właściwie to co sprawia mi problemy to ustawienie odpowiednich rejestrów VAT do nich.
Chciałbym oprzeć się na standardowym, najprostszym rozpisaniu kont np. proponowanym przez RP tj.:
1 - Bez wpisu do księgi
7 - Sprzedaż towarów i usług
8 - Pozostałe przychody
10 - Zakup towarów i materiałów według cen zakupu
11 - Koszty uboczne zakupu
12 - Wynagrodzenia w gotówce i naturze
13 - Pozostałe wydatki
15 - Inne koszty
Rejestry VAT oferowane przez program przy konfiguracji kont to:
0 - Bez ewidencji VAT
1 - Dostawa towarów i usług
2 - Opodatkowane nabycie środków trwałych związane wyłącznie z czynnościami opodatkowanymi
3 - Opodatkowane nabycie środków trwałych związane z czynnościami opodatkowaną i zwolnionymi
4 - Opodatkowane nabycie środków trwałych związane wyłącznie z czynnościami zwolnionymi
5 - Opodatkowane nabycie towarów i usług pozostałych związane wyłącznie z czynnościami opodatkowanymi
6 - Opodatkowane nabycie towarów i usług pozostałych związane z czynnościami opodatkowanymi i zwolnionymi
7 - Opodatkowane nabycie towarów i usług pozostałych związane wyłącznie z czynnościami zwolnionymi
8 - Import usług związany wyłącznie z czynnościami opodatkowanymi
9 - Import usług związany z czynnościami opodatkowanymi i zwolnionymi
10 - Import usług związany wyłącznie z czynnościami zwolnionymi
11 - Import usług zaliczonych do środków trwałych związany wyłącznie z czynnościami opodatkowanymi
12 - Import usług zaliczonych do środków trwałych związany z czynnościami opodatkowaną i zwolnionymi
13 - Import usług zaliczonych do środków trwałych związany wyłącznie z czynnościami zwolnionymi
Moje pytanie:
Czy odpowiednia będzie następująca konfiguracja kont (numer po nazwie konta >>XX oznacza nr rejestru vat z listy wyżej):
1 - Bez wpisu do księgi >> 0
7 - Sprzedaż towarów i usług >> 1
8 - Pozostałe przychody >> 1
10 - Zakup towarów i materiałów według cen zakupu >> tu pojawia się problem, materiałami dla mnie będą np. materiały biurowe - jaki rejestr wybrać? Nr 2, a może nr 5? Czy tutaj wpisuje np zakup laptopa za 2 000 zł i paczki spinaczy za 3 zł?
11 - Koszty uboczne zakupu >> problem jw
12 - Wynagrodzenia w gotówce i naturze >> nie wiem
13 - Pozostałe wydatki >> nie wiem
15 - Inne koszty >> nie wiem
332 - Paliwo (bez wpisu do księgi) >> bez ewidencji VAT (tutaj będe wpisywał faktury za paliwo i prowadził kilometrówkę oddzielnie - na koniec miesiąca dam w kilometrówce Księgowanie - czy jest limit odliczeń miesięcznych czy mogę odliczyć na tyle na ile mam faktury?)
Jakie dodatkwe konta sobie zrobić?
Gdzie się księguje opłaty takie jak 'doładowanie telefonu' albo 'abonament za ogłoszenia w jakimś serwisie'?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź i przeczytanie posta do końca:)
M.