Skocz do zawartości


urlop i czas pracy 1/5 oraz 2/5 etatu- pom...


wróć do serwisu Kadry 8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Bożena

Gość_Bożena
  • Goście

Napisano 10 listopad 2010 - 15:48

zatrudnilismy pracowników na 1/4, 1/5 oraz 2/5 etatu. Praca 5 razy w tygodniu. jeżeli chodzi o 1/4 etatu to nie ma problemu: rozkład czasu pracy wynosi 2 godziny codziennie , urlop 56 godz (czyli 28 dni). Nie mam pojęcia jak rozgryźć pozostałe etaty.

#2 Gość_doriss

Gość_doriss
  • Goście

Napisano 10 listopad 2010 - 15:55

tak samo:dla 1/5 et. - 26/5 = 5,2 = w zaokr. 6 x 8 = 48 h/rokdla 2/5 et. - 26 x 0,4 = 10,4 = w zaokr. 11 x 8 = 88 h/rok

#3 Gość_ems

Gość_ems
  • Goście

Napisano 10 listopad 2010 - 16:04

Dla minie czas pracy - 5 razy w tyg.: dla 1,5 = 1 godz. 36 min, dla 2/5 = 3 h 12 min. Urlopu nie przeliczałam.

#4 Gość_Bożena

Gość_Bożena
  • Goście

Napisano 10 listopad 2010 - 16:06

dzieki doriss. a możesz mi jeszcze doradzić w sprawie rozkładu czasu pracy?jezeli mają pracowac codziennie, to jak to wyliczyć?i jak się będzie miał do tego wyliczony urlop. (czy więcej dni wtedy wyjdzie?-tak jak w przypadku 1/4 etatu,gdzie wychodzi 28 dni)

#5 Gość_Bożena

Gość_Bożena
  • Goście

Napisano 10 listopad 2010 - 16:08

dzięki ems

#6 Gość_doriss

Gość_doriss
  • Goście

Napisano 10 listopad 2010 - 16:13

urlopu udzielasz na dni wolne wg harmonogramu czasu pracy i odl;iczasz z puli tyle godzin, ile ma pracować w tym dniu.Jesli chodzi o harmonogram, to najpier musisz ustalić liczbę godzin do przepracowania, średnio to będzie dla 1/5 et. = 8 h/tydzień, więc np. wtorki i czwartki po 4 h (??), a dla 2/5 et. to 16 h/tydzień, więc np. 4 x 4 h (??), ale to ustalcie sobie wg potrzeb (pamiętaj też, że to trzeba sprawdzić zawsze z liczbą godzin do przepracowania w miesiącu, np. grudzień 2010 = 176 h na pełen etat, dla 1/2 = 88 h, dla 1/4 et. = 44 h, dla 1/5 et. 35,5 h, dla 2/5 et. 70,5 h)

#7 Gość_Bożena

Gość_Bożena
  • Goście

Napisano 10 listopad 2010 - 16:17

jak tak sobie siedzę i liczę to myslę że powinien być tylko jeden wymiar czasu pracy, no ewentualnie dwa: 1/1 i 1/2 ;-) Jeszcze raz dzięki za pomoc.

#8 Gość_Bożena

Gość_Bożena
  • Goście

Napisano 10 listopad 2010 - 16:34

jeżeli chodzi o urlop to niepełnoatatowcy wychodza na tym lepiej:-) weźmy np 1/4 etatowca który pracuje codziennie po 2 godz. i w związku z tym udzialmy mu urlopu na dni które są dla niego pracujące, czyli w jego przypadku 1 dzień urlopu = 2 godz. Z tego wychodzi że ma 28 dni na cały rok, a pełnoetatowiec ma tylko 26 dni. Z moich obliczeń wynika że im mniejszy etat tym więcej dni,w przypadku 2/5 etatu też wychodzi 28 dni,a taki 1/5 etatowiec, który pracuje również codziennie (1 dzień = 1 godz. 36 minut) ma 30 dni(o ile dobrze policzyłam) Dziwne są te przepisy...

#9 Gość_doriss

Gość_doriss
  • Goście

Napisano 10 listopad 2010 - 16:44

ale to tylko pod warunkiem, że ma 4 x 2 h pracy, bo jesli ma np. 1 x 8 h, to już takich dni ma tylko 7. Nie martw się, ktos to przemyslał przed tobą i pewne dążenie przynajmniej do sprawiedliwości tu widzę:-)



Dodaj odpowiedź



  


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ostatnio dodane tematy