odliczenie kosztow dojazdu do pracy
#1 Gość_namiastka
Napisano 17 luty 2010 - 16:01
rozliczyl mnie zaklad pracy, przypuszczam ze nie uwzglednil tego ze mam inne miejsce zakladu pracy niz miejsce zamieszkania...w zwiazku z tym chcialabym sie dowiedziec - czy moge zrobic korekte, jakie musze podjac kroki w takim razie, no i najwazniejsze w zasadzie jak je obliczyc te koszty dojazdu - z gory mowie ze nie mam zadnych udokumentowanych biletow wiec w gre wchodzi stala stawka...o jaka kwote moge sie ubiegac i co mam zrobic by naniesc korekte??
#2 Gość_nati
Napisano 17 luty 2010 - 16:08
#4 Gość_Namiastka
Napisano 17 luty 2010 - 16:17
gdzie mam spojrzec w swoj rozliczony juz pit, czy mam zaznaczony kwadracik ze jestem spoza miejscowosci ???
i pytasz jaka mam kwote wpisana w pit 11? ale w ktory wiersz ???
i chodzi o to ze zaklad pracy mnie juz rozliczyl ale pewnie nie odliczyl mi tego dlatego moze warto by skladac korekte
#6 Gość_budżet
Napisano 17 luty 2010 - 16:23
#7 Gość_nati
Napisano 17 luty 2010 - 16:26
druga sprawa, to kazdy kto uzyskal jakies przychody w 2009 roku, musi sie rozliczyc z us. jezeli tylko tam pracowalas, to bedzie to standardowy pit-37. nie wiem, czy zakład mogl cie rozliczyc, gdyz taki pit trzeba wlasnoreznie podpisac, moze az tak sie nie znam, ale uwazam, ze powinnas w pracy zapytac o to. zajrzyj na forum infor kadry, tam Ci więcej pomogą w tej kwestii. pozdrawiam
aaa, to juz niewazne czy oni ci tam zaznaczyli czy nie, mozesz sama wlasnie ten blad skorygowac, jezeli wiesz ze powinnas miec taki kup a nie inny. tu masz tabele, gdzie mozesz zobaczyc wszystko :www.rp.pl/temat/84026.html spojrz jakie powinnas miec te koszty.
#9 Gość_kasia37
Napisano 17 luty 2010 - 16:33
Jeżeli zakład pracy Cię rozliczył to znaczy, że złozyłaś im oświadczenie PIT-12 i zamiast PIT-11, otrzymasz PIT-40. Możesz wypełnić PIT-37 i tam sobie rozliczyć podwyższone koszty uzyskania przychodu.
#11 Gość_Namiastka
Napisano 17 luty 2010 - 16:41
kto otrzymuje od pracodawcy pit 37, pit 11 a kto pit 40 ?
ja podalam informacje pracodawcy ze ma mnie rozliczyc, przekazal mi pit 40 osoby ktore chcialy rozliczyc sie indywidualnie otrzymaly pit 11 ;P
to co ten pit 40 oznacza? nie jestem rozliczona???
#14 Gość_Namiastka
Napisano 17 luty 2010 - 16:53
Skoro masz PIT-40, to wypełniasz PIT-37 i w polu 40 - wpisujesz 1668,72, zamiast 1335 zł. Zmieni się kwota dochodu
To mam cos jeszcze zrobic czy jestem juz rozliczona?
teraz piszesz ze jestem juz rozliczona
jesli tak, jaki jest wniosek skoro w wierszu koszty uzyskania przychodu mam 1335 zl ? zle wpisala??? nie wziela pod uwage ze jestem dojezdzajaca ??? i co mi pozostaje ??? moze zrobic do tego korekte ???
jesli tak, to jakie musze podjac kroki ? korekte robie ja czy ta co mnie rozliczala??? i dalej - ile kasy odzyskam ???
#15 Gość_kasia37
Napisano 17 luty 2010 - 16:56
Osoba rozliczająca Cię nie mogła zastosować podwyższonych kosztów - jeżeli nie złozyłas stosownego oświadczenia.
Jak dla mnie to gra nie warta świeczki, ponieważ odzyskasz jakieś 60-70 zł.
#16 Gość_Namiastka
Napisano 17 luty 2010 - 17:00
tylo prosze powiedz mi jakie mam teraz kroki podjac jesli chce ta korekte zrobic
#17 Gość_kasia37
Napisano 17 luty 2010 - 17:12
przychód,koszty,dochód,podatek,składka społeczna,składka zdrowotna
i wieczorem jak dotrę do domu, wypełnię Ci pit-37 i odeślę z powrotemna maila.
Możesz sama wypełnić PIT-37.Wpisać 1668,72 jako koszty i wyliczyć od nowa podatek.
Ta nadpałaty podana przeze mnie jest orientacyjna.
#19 Gość_andzia
Napisano 18 luty 2010 - 20:12
Dodaj odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Ostatnio dodane tematy
-
wniosek o ponowne przeliczenie emerytury-zusGość_tomasz - dziś, 15:37
-
Koniec amortyzacji środka trwałegoalmafater - dziś, 13:53
-
PLIKOSTRADA - płacić czy nie?Gość_Jarek - dziś, 13:05